Aleksander z Zalasu Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Pierwszy prototypowy model śmigłowca PZL SW-4 w skali 1:32 własnego projektu i wydruku 3D. Złożony po to by, oprócz satysfakcji własnej z modelu, upewnić się że da się go złożyć. Ogólnie da się złożyć, nawet szpachli nie trzeba za wiele. Najbardziej obawiałem się oszklenia. Zdecydowałem się wydrukować z żywicy przeźroczystej wiedząc o problemach z przeźroczystością takich wydruków. Ostatecznie przy tej wielkości szyb i grubości 0.5 mm tafli udało się uzyskać satysfakcjonującą (przynajmniej dla mnie) przeźroczystość, którą to w czasie montażu szyb w modelu udało mi się skutecznie zaprzepaścić. No i te łopaty ... tak to jest jak się odkłada do sezonowania bez zwrócenia uwagi na kierunek obrotu WN, przez co się wygięły do góry. Mam nadzieję, ze z czasem wygną się do dołu. Sam montaż przebiegł bez większych problemów, nawet szyby wpasowały się do otworów okiennych nieomalże bez docinania. Wykonanie modelu? Sędzia modelarski w postaci Chata GPT podsumował: "Ambitny projekt zniszczony przez pośpiech i brak kontroli nad podstawami: oszklenie i klej". Podsumowując, głównym celem wykonania modelu było sprawdzenie jego "sklejalności", czy wszystko do siebie pasuje co zostało potwierdzone, oraz sprawdzenie technologii montażu (np zastosowanie zaślepek oszklenia w czasie malowania modelu i późniejszą ich podmianę na docelowe oszklenie. Zapraszam do małej galerii na półce przy ścianie (ze względu na gabaryt modelu). Trochę budowy: Ukończony model: 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia (edytowane) Tak miałem pytać, widząc to malowanie na poprzednim zdjęciu, czy to nie Czech. Wyjaśniło się. Ale jeden błąd - znaki wojskowe masz przekręcone, powinny być tak: Lewa: Prawa: Edytowane 18 Stycznia przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia 10 minut temu, Grzes napisał: jeden błąd - znaki wojskowe masz przekręcone To by wyjaśniało dlaczego mi nie banglało, po prostu źle odczytałem barwy narodowe w odcieniach szarości :-). Cóż, tak zostanie bo jak poprawiać zacznę to jeszcze bardziej skopię, a i zapasu kalkomani już nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Ciekawy projekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Toś Pan teraz urwał. To poproszę teraz przeskalować na 1/72. Bo broplan jest jaki jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia 5 godzin temu, bart207skw napisał: To poproszę teraz przeskalować na 1/72 To jest już Was trzech. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 6 godzin temu, bart207skw napisał: Toś Pan teraz urwał. To poproszę teraz przeskalować na 1/72. Krzychu, Czad ! Podpisuje się pod kolegą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia Nad 1:72 popracuję, ale dopiero jak skończę projekt PZL Kania, a właściwie konwersję Mi-2 do Kani w zakresie zespołu napędowego. Czyli niedługo . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia No ambitne podejście do tematu . Mała podpowiedź masz wzór oszklenia, ja bym pokombinował z kopytami i wytłoczył, nie są jakieś skomplikowane do wytłoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Te czeskie barwy to mu bardzo pasują. A na 1:72 też bym się pisał, na konwersję do Kani zresztą też A może i o Taurusie byś pomyślał? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 45 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Nad 1:72 popracuję, ale dopiero jak skończę projekt PZL Kania, a właściwie konwersję Mi-2 do Kani w zakresie zespołu napędowego. Czyli niedługo . czekam z niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Dałeś czasu mimo pewnych mankamentów podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia 13 godzin temu, Andzin napisał: A może i o Taurusie byś pomyślał? PZL Taurus to dość skomplikowany temat, oprócz osłon napędu są jeszcze inne różnice względem Mi-2 i PZL Kania, inny dziubek, tylna część kadłuba, belka ogonowa. Krótko mówiąc to tylko centralna część kadłuba i wirnik nośny jest taki sam jak w Mi-2/PZL Kania. Co gorsza, nie ma dokumentacji na te zmiany, a i zdjęć jest tyle co kot napłakał. Także byłaby to bardzo swobodna interpretacja tematu. Po za tym powstała tylko makieta, nigdy nie było śmigłowca. 13 godzin temu, smialus napisał: Mała podpowiedź masz wzór oszklenia, ja bym pokombinował z kopytami i wytłoczył Też o tym myślałem, ale ze względu na jednorazowość tematu (no może potrójna jednorazowość, gdyż drugi model jeszcze sobie robię, a trzeci dałem w profesjonalne ręce modelarskie - myślę że jak obdarowany zechce się pochylić nad tematem i pokaże efekt, to okaże się że w projekcie drzemie duży potencjał), zdecydowałem się na wydruk oszklenia. Decyzję swą argumentuję tym że: - jest to jednorazowy temat - nigdy nie tłoczyłem osłonek i oszklenia = totalne zero doświadczenia - ze względu na powyższe nie wiem nawet czego (narzędzi) bym potrzebował by wytłoczyć, a jak się pobieżnie orientowałem w temacie, to nie bardzo widziałem doposażenie warsztatu w sprzęt do tłoczenia Ale jak napisałeś, dysponuję definicją 3D szyb, więc zrobienie kopyta nie było by problemem, w sumie to nawet do kartonowego modelu 1:33 można by zrobić kopytka. Na "obronę" wersji szyb drukowanych, napiszę że same szybki wyszły klarowne, dopiero obróbka i wstawianie ich w kabinę/drzwi zepsuło przejrzystość. Najpewniej delikatna powłoka lakieru akrylowego na szybie nie lubi być dotykana i ogólnie lubi zbierać brudy. Dodatkowo, ze względu na elastyczność szybek (co poniekąd też jest ich plusem) i ugięcia podczas montażu spowodowała uszkodzenia samej powłoki lakieru, który zapewnia właśnie klarowność szybki. Na ślady kleju nie mam obrony. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poland_aviation Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia W dniu 18.01.2026 o 20:41, Aleksander z Zalasu napisał: Pierwszy prototypowy model śmigłowca PZL SW-4 w skali 1:32 własnego projektu i wydruku 3D. Złożony po to by, oprócz satysfakcji własnej z modelu, upewnić się że da się go złożyć. Ogólnie da się złożyć, nawet szpachli nie trzeba za wiele. Najbardziej obawiałem się oszklenia. Zdecydowałem się wydrukować z żywicy przeźroczystej wiedząc o problemach z przeźroczystością takich wydruków. Ostatecznie przy tej wielkości szyb i grubości 0.5 mm tafli udało się uzyskać satysfakcjonującą (przynajmniej dla mnie) przeźroczystość, którą to w czasie montażu szyb w modelu udało mi się skutecznie zaprzepaścić. No i te łopaty ... tak to jest jak się odkłada do sezonowania bez zwrócenia uwagi na kierunek obrotu WN, przez co się wygięły do góry. Mam nadzieję, ze z czasem wygną się do dołu. Sam montaż przebiegł bez większych problemów, nawet szyby wpasowały się do otworów okiennych nieomalże bez docinania. Wykonanie modelu? Sędzia modelarski w postaci Chata GPT podsumował: "Ambitny projekt zniszczony przez pośpiech i brak kontroli nad podstawami: oszklenie i klej". Podsumowując, głównym celem wykonania modelu było sprawdzenie jego "sklejalności", czy wszystko do siebie pasuje co zostało potwierdzone, oraz sprawdzenie technologii montażu (np zastosowanie zaślepek oszklenia w czasie malowania modelu i późniejszą ich podmianę na docelowe oszklenie. Zapraszam do małej galerii na półce przy ścianie (ze względu na gabaryt modelu). Trochę budowy: Ukończony model: A próbowałeś pasty i gąbki do polerowania? To może naprawić efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joozek Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia A czy będzie możliwość kupna modelu lub plików do druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia 23 minuty temu, joozek napisał: A czy będzie możliwość Myślę że dało by radę. Plików nie udostępniam. Tylko obawiam się że tanio i szybko nie będzie , za to nie ma instrukcji montażu (aczkolwiek to tylko parę części których nie da się przykleić w złe miejsce). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: Myślę że dało by radę. Plików nie udostępniam. Tylko obawiam się że tanio i szybko nie będzie z trzech opcji: tanio, szybko, dobrze pozostaje: dobrze Edytowane 20 Stycznia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia 5 minut temu, panmopsik napisał: z trzech opcji: tanio, szybko, dobrze pozostaje: dobrze O tej trzeciej opcji celowo nie wspomniałem zostawiam sobie furtkę bezpieczeństwa. Ale nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia czas nie jest najważniejszy, pieniądze prędzej lub później zawsze się uzbiera, ważne jest zaufanie co do finalnego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) 23 minuty temu, panmopsik napisał: zaufanie co do finalnego produktu Tu nie ma co się nie zgodzić. Poniżej zdjęcia gotowych wydruków jeszcze przed zbytnią ingerencją. Edytowane 20 Stycznia przez Aleksander z Zalasu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) @Aleksander z Zalasu pisząc o zaufaniu do produktu jest to dla mnie bliskoznaczne dla: zaufanie do producenta. Czy przy okazji podasz zbliżone wymiary długość i wysokość kadłuba tak bym mógł sobie Puszczyka 1/32 "w głowie" ustawić ? Edytowane 20 Stycznia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Mam i polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia 35 minut temu, panmopsik napisał: zbliżone wymiary długość i wysokość kadłuba Oczywiście. 290 mm długość x 110 mm wysokości x 70 mm szerokości. Poniżej zdjęcia drugiego egzemplarza. Przepraszam nie wyjściową matę, ale taka tylko obejmuje całość. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Fajny. Ta przednia szyba jest upalcowana czy coś chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Warto chyba zaznaczyć że trudno będzie o bardziej merytoryczny model SW4 Mimo że już chwilę miałem by oswoić się z wydrukiem to chętnie wracam by nacieszyć się detalami. Już nie mogę się doczekać aż dokończę modelarnię i zaczne pracę w warunkach na jakie model zasługuje. Gratuluję i szczerze zazdroszczę ( tak bardzo pozytywnie) wiedzy oraz trzymam kciuki za pozostałe projekty o których rozmawialiśmy. Dzięki Tobie i Adamowi modele z PZL Świdnik otrzymały należytą atencję. Zresztą znasz moje zdanie. Teraz wypadało by brać modelarska dotrzymała kroku i odpowiednio wykożystała fakt że mamy w szeregach tak otwartą na współpacę, merytorycznie ogarniętą osobę. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej exploracji możliwości jakie stwarza druk 3d:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi