zenek_65 Napisano 31 Stycznia Napisano 31 Stycznia (edytowane) cyt. "Już wkrótce w naszej ofercie pojawi się trzeci model samolotu z rodziny PWS – tym razem PWS-A, dołączający do PWS-10 i PWS-26. Dziś z dumą prezentujemy box-art autorstwa Piotra Forkasiewicza. Premiera modelu odbędzie się w naszym sklepie internetowym już niedługo (2-3 tyg). Będzie można go również zobaczyć na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu, w trzech skalach: 1:32, 1:48 oraz prawdopodobnie 1:72. Za kilka dni zaprezentujemy box-art Avii BH-33 w wersjach: czeskiej i belgijskiej." Edytowane 31 Stycznia przez zenek_65 3 Cytuj
Grzes Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 52 minuty temu, DobreMzimu napisał: W 72 będzie na pewno. Świetnie Cytuj
DobreMzimu Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Tylko czy KP stanie na wysokości zadania? P-26 reklamowany jako new tool wygląda jak stara Pavla. Cytuj
Rufe Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego P-26 KP, to raczej nie stara Pawła, a nieco od niej nowsze opracowanie sprzedawane dawniej pod szyldem AZ Model. Analogicznie AZ Model wcześniej wypuściło Avie Ba-22, a teraz ten sam model jest sprzedawany pod szyldem KP. Zatem nie spodziewałbym się cudów . Dadzą szachownice i tyle. 1 Cytuj
Jostein Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego 20 godzin temu, DobreMzimu napisał: W 72 będzie na pewno. Szczerze mówiąc, nie wiem, co konkretnie jest przedstawione na powyższej grafice, ale że nie jest to PWS-A, to pewne 1 Cytuj
DobreMzimu Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego 58 minut temu, Jostein napisał: Szczerze mówiąc, nie wiem, co konkretnie jest przedstawione na powyższej grafice, ale że nie jest to PWS-A, to pewne To bardzo interesujące co piszesz. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235164723-172-avia-b33bh-33-pws-a-by-kovozávody-prostějov-kp-box-art-release-in-2026/#comment-5433412 Cytuj
Jostein Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego 4 godziny temu, DobreMzimu napisał: To bardzo interesujące co piszesz. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235164723-172-avia-b33bh-33-pws-a-by-kovozávody-prostějov-kp-box-art-release-in-2026/#comment-5433412 Przyjrzyj się komorze płatów, podwoziu głównemu - i porównaj to choćby z ilustracją stworzoną dla modelu Lukgraphu. Różnice biją po oczach. Cytuj
DobreMzimu Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego 10 godzin temu, Jostein napisał: Przyjrzyj się komorze płatów, podwoziu głównemu - i porównaj to choćby z ilustracją stworzoną dla modelu Lukgraphu. Różnice biją po oczach. zgłoś problem tutaj: Petr Muzikant info@kovozavody.cz Cytuj
Jostein Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego 3 godziny temu, DobreMzimu napisał: zgłoś problem tutaj: Petr Muzikant info@kovozavody.cz Podwójnie nie ma sensu. Primo, to rysunek, a co będzie w środku, nie wiem. Secundo, podobny numer był z modelem Avii B.21J od Fly - ta wersja miała podwozie identyczne jak w naszych PWS-A, ale model tego nie uwzględniał. A tertio - z w/w powodu średnio mnie zestaw Muzikanta interesuje, raczej zainwestuję u Lukgrapha, o ile zrobią zestaw w 1:72 i recenzje będą dobre. Cytuj
Jostein Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego (edytowane) "Nikt do tej pory nie zwrócił na to uwagi, zrobił to dopiero p. Tomasz Kowalski, po dokładnym przeanalizowaniu kadrów z filmu "Pod Twoją obronę". Przygotowując nowe wydanie swojej książki zwrócił uwagę na dość nietypowe malowanie samolotu PWS-A nr 4-3 ze 122 EM. (...) Wspomniany PWS-A nr 4-3 w trakcie zdjęć do filmu kręcił akrobację, dlatego można było dokładnie przeanalizować jego wygląd z obu stron. Okazało się wtedy, że na lewej burcie znajdowało się godło geometryczne, natomiast na prawej "stare godło" 122 (114) EM "papierowy konik". W ten sposób stało się jasne, że sekwencja kilku innych fotografii przedstawiających PWS-A w locie grupowym nad Krakowem potwierdzają ten przykład. Z kilku wykonanych zdjęć można wywnioskować, że noszące te same numery taktyczne samoloty 121 i 122 EM lecące w szyku, noszą po obu stronach "inny" typ godła." Godła na samolotach część 10. dr Bartłomiej Belcarz, w: "Lotnictwo z szachownicą" nr 12. O ile nie sądzę, że LukGraph ominie tę osobliwość, o tyle nie sądzę, by Muzikant o tym wiedział. Edytowane 4 Lutego przez Jostein Cytuj
Qz9 Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego PWS-A miał przekonstruowane podwozie w porównaniu z czechosłowackim pierwowzorem. Rysunki sa u Morgały w książce. natomiast zawsze bedzie problem kasy. Czeski PWS będzie pewnie dwu trzykrotnie tańszy niż żywica. Cytuj
KRYSTEK Napisano 10 Lutego Napisano 10 Lutego 10 godzin temu, iskandar13 napisał: PWS-A z Ardpolu ma poprawne podwozie? Trudno powiedzieć czy ma poprawne czy nie. Cytuj
Grzes Napisano 10 Lutego Napisano 10 Lutego 10 minut temu, KRYSTEK napisał: Na marginesie - dziś poszedł na allegro za 211,00 PLN 1 Cytuj
kopernik Napisano 10 Lutego Napisano 10 Lutego 12 minut temu, Grzes napisał: Na marginesie - dziś poszedł na allegro za 211,00 PLN W Martoli jest za 180, z przesyłką wychodzi to samo ... Na sklepowego trzeba poczekać, ten był na już. Cytuj
Wymysl Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego 22 godziny temu, iskandar13 napisał: PWS-A z Ardpolu ma poprawne podwozie? O ile dobrze interpretuję jak powinno to wyglądać, to chyba tak Cytuj
DobreMzimu Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca 54 minuty temu, zenek_65 napisał: PWS-A w skali 1/48 jest już u mnie Dokup jeszcze dwa i zrób trójkę Bajana. 2 Cytuj
zenek_65 Napisano 15 Marca Autor Napisano 15 Marca 20 minut temu, DobreMzimu napisał: Dokup jeszcze dwa i zrób trójkę Bajana. Nie powiem, że nie myślałem o tym 1 Cytuj
raptorf22 Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca Jak z jakością tego PWS-a? warstwy są widoczne w skali 1:48? Jaka cena za ten model? Cytuj
zenek_65 Napisano 16 Marca Autor Napisano 16 Marca 9 godzin temu, raptorf22 napisał: Jak z jakością tego PWS-a? warstwy są widoczne w skali 1:48? Jaka cena za ten model? Przyjrzałem się pobieżnie, ale nie widać żadnych warstw - wieczorem zobaczę pod lupą Cena podczas Festiwalu w Bytomiu za 48 to 300zł. O inne skale nie pytałem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi