wojtek78555 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) Siema! Po wielu latach postanowiłem, że czas zmierzyć się w modelarstwie z inną tematyką niż pancerka i kupiłem na start Spitfire’a od Eduarda. Nie będzie to mój pierwszy samolot w życiu, bo pamiętam, jak mając 12 lat kupowałem zestawy Revella z farbkami i były to moje początki w modelarstwie. Niestety porzuciłem tematykę lotniczą na rzecz pancerki, która była o wiele bardziej ciekawa w tamtym momencie. Nie będę ukrywał, moja wiedza o samolotach nie jest duża. Trochę podcastów i filmów o Spitfirze obejrzałem, więc mniej więcej zarys historyczny i techniczny poznałem, ale nie wiem, na ile to wystarczy, żeby merytorycznie wykonać ten model. Macie może jakieś filmy lub materiały, które mogłyby mi pomóc w zagłębieniu tematu? Nawet się nie pogniewam, jeśli polecicie mi jakiś kanał na YouTube kogoś, kto zna się na rzeczy. Póki co chcę zbierać materiały i wiedzę. Przede wszystkim malowanie i weathering. Jeszcze jedno pytanie. Co uważacie o tym modelu? Eduarda kojarzę jako bardzo dobrego producenta ale wiadomo jak to z modelami każdy może mieć swoje błędy. Edytowane 4 Lutego przez wojtek78555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Cześć, wybrałeś bardzo dobry model do powrotu do modelarstwa lotniczego. Ten model jest prawie idealny, jedynie uwagi wymaga dokładne sklejenie i obróbka pokrywy górnej silnika składająca się z dwóch połówek. Zwróć jeszcze uwagę już na samym początku czy wybierzesz otwartą czy zamkniętą kabinę. Mogłeś od razu kupić wersję profipack, bo teraz powinieneś dokupić jeszcze maski i pasy pilota. Na YouTube jest kilka fajnych relacji z budowy np. poniższe: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Tak jak napisał @Tomek1124, to bardzo fajny model. Jest parę zdrad, ale ogarniesz, największa jak dla mnie to wspomniana już górna pokrywa silnika. Dedykowaną żywicą też ją trudno zastąpić, bo i tam jest zdrada . Wnętrze wymaga uzupełnienia o oczywiste przewody i w sumie tyle. Powodzenia, oglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 16 godzin temu, Tomek1124 napisał: Cześć, wybrałeś bardzo dobry model do powrotu do modelarstwa lotniczego. Ten model jest prawie idealny, jedynie uwagi wymaga dokładne sklejenie i obróbka pokrywy górnej silnika składająca się z dwóch połówek. Zwróć jeszcze uwagę już na samym początku czy wybierzesz otwartą czy zamkniętą kabinę. Mogłeś od razu kupić wersję profipack, bo teraz powinieneś dokupić jeszcze maski i pasy pilota. Na YouTube jest kilka fajnych relacji z budowy np. poniższe: Dzięki za pomoc ! Akurat model kupiłem na dużej promce, więc się opłacało. Co o tym zestawie do kokpitu myślicie? Opłaca się w ogóle ? Czy bardziej iść w zestaw Eduard 49674 ? Maski pewnie od Eduarda bo nic w zamian tańszego nie znajdę niestety. Eduard 3DL48029 Spitfire Mk.IXc late version SPACE EDUARD 15 godzin temu, barszczo napisał: Tak jak napisał @Tomek1124, to bardzo fajny model. Jest parę zdrad, ale ogarniesz, największa jak dla mnie to wspomniana już górna pokrywa silnika. Dedykowaną żywicą też ją trudno zastąpić, bo i tam jest zdrada . Wnętrze wymaga uzupełnienia o oczywiste przewody i w sumie tyle. Powodzenia, oglądam . Na pewno pochylę się dłużej nad tą pokrywą dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Z mojego doświadczenia te zestawy Space są po prostu słabe - kalki 3D raczej mierne, często niepasujące do miejsc, w które trzeba je nakleić, blachy bardzo skromne. Tablicę możesz wziąć od Yahu, tylko pasy blaszkowe wydają się być koniecznością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 6 godzin temu, jachud3 napisał: Z mojego doświadczenia te zestawy Space są po prostu słabe - kalki 3D raczej mierne, często niepasujące do miejsc, w które trzeba je nakleić, blachy bardzo skromne. Tablicę możesz wziąć od Yahu, tylko pasy blaszkowe wydają się być koniecznością. Jeśli faktycznie ten zestaw jest słaby to już bardziej ma sens Eduard 49674. Cenowo wyjdzie taniej niż kupienie osobno tablicy i pasów. Kilka złotych w kieszeni. Jeśli chodzi o maski do owiewek to Maskol od mr.hobby ma sens czy zbyt problematyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Maskol do owiewek to bardzo kiepski pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Teraz, jachud3 napisał: Maskol do owiewek to bardzo kiepski pomysł Tak czułem ale wolałem się spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Jeżeli chodzi o 1. maski to kupuj tylko papierowe np. https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IXc-Weekend-1-48-Eduard.html 2. Pasy możesz kupić dedykowane do Twojego zestawu - ale jest dosyć drogi https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-MK.IXc-late-WEEKEND-Eduard.html albo zestaw podwójny https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-seatbelts-STEEL-EDUARD.html 3. Tablicę polecam Yahu https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-late-XVI-Eduard-ICM.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Właśnie miałem pisać że tablice to lepiej brać z blaszek (Yahu lub edek). W Spicie to akurat jest prosta tablica więc 3D mija się z celem. Tak na Marginesie to w Spicie w 48 to trzeba się wysilić aby tę tablice dobrze było widać- w sensie detalu. Pasy z blaszki lub kup klamry i pasy dotnij z taśmy maskującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Tablica przyrządów w gotowym modelu prawie niewidoczna. Z drugiej strony koszt Yahu jest znikomy i szkoda z niego nie skorzystać. Jeśli chodzi o pasy, to są jeszcze HGW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego (edytowane) Hej, Zamiast Edka czy Yahu możesz też użyć tego zestawu od Quinty: https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-3D-Printed-and-coloured-Interior-on-decal-paper.html Montaż na ca. Pasy układają się dużo wygodniej niż z blaszki. Edytowane 7 Lutego przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Dzięki za podesłane propozycje na pewno coś wybiorę z tego. Mam jeszcze jeden dylemat. Chciałem kupić farby metaliczne które zastosowałbym do chippingu. Lepszym rozwiązaniem będzie metalizer SM-201 Super Fine Silver 2 czy C008 Silver od Mr. Hobby ? Mam od Tamiyi XF-16 Aluminium ale nie wiem czy będzie to dobra farba do imitacji metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego C8 to klasyczek i zawsze dobrze mieć je pod ręką, SM201 ma mniejsze ziarno i lepszy "błysk". Jeśli nie celujesz w żaden NMF to C8 wystarczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego (edytowane) W dniu 6.02.2026 o 21:50, kzugaj napisał: Właśnie miałem pisać że tablice to lepiej brać z blaszek (Yahu lub edek). W Spicie to akurat jest prosta tablica więc 3D mija się z celem. Tak na Marginesie to w Spicie w 48 to trzeba się wysilić aby tę tablice dobrze było widać- w sensie detalu. Pasy z blaszki lub kup klamry i pasy dotnij z taśmy maskującej. Tak jak pisali poprzednicy - to są b fajne dodatki, a i sam zestaw dobry na restart. Co do tablicy to na ramkach jest całkiem niebrzydka tablica z wypukłymi detalami do tego kalkomania - położyć na płynach, wykończyć matem a zegary błyskiem, czyli mniej więcej tak jak tablice u Army, myślę że z pudła też może dać ładny efekt. Będę zaglądał Powodzenia i pozdrawiam ww Edytowane 9 Lutego przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Tak jak pisali poprzednicy - to są b fajne dodatki, a i sam zestaw dobry na restart. Co do tablicy to na ramkach jest całkiem niebrzydka tablica z wypukłymi detalami do tego kalkomania - położyć na płynach, wykończyć kątem a zegary blyskiem, czyli mniej więcej tak jak tablice u Army, myślę że z pudła też może dać ładny efekt. Będę zaglądał Powodzenia i pozdrawiam ww Sam robiłem z pudła i tylko dlatego iż trzeba zajrzeć i wytężyć wzrok aby cokolwiek dostrzec to wydaje mi się że gra nie warta świeczki. Jak będę przy modelu to postaram się zrobić fotkę poglądową. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 7 godzin temu, wuwumaster napisał: Tak jak pisali poprzednicy - to są b fajne dodatki, a i sam zestaw dobry na restart. Co do tablicy to na ramkach jest całkiem niebrzydka tablica z wypukłymi detalami do tego kalkomania - położyć na płynach, wykończyć matem a zegary błyskiem, czyli mniej więcej tak jak tablice u Army, myślę że z pudła też może dać ładny efekt. Będę zaglądał Powodzenia i pozdrawiam ww Tak właśnie się zastanawiam i myślę że to nie jest głupi pomysł. Nic nie ryzykuje, jak coś się nie uda to dokupię tablicę Yahu i tyle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Farby i dodatki kupione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Ten Olive Drab to chyba nie z zamysłem użycia jako Dark Green? Bo to zdeczka nie ten odcień... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego (edytowane) A tak wygląda tablica w 48 I z dodatkowym oswietleniem Edytowane 13 Lutego przez kzugaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego 4 godziny temu, jachud3 napisał: Ten Olive Drab to chyba nie z zamysłem użycia jako Dark Green? Bo to zdeczka nie ten odcień... ale flop nie tej farbie zrobiłem zdjęcie mam dark green raf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Miałem chwilę, żeby zastanowić się, na jakie malowanie się zdecydować. Wybrałem Spitfire’a w malowaniu 216. Dywizjonu RAF-u, o oznaczeniu ML214, który był pilotowany przez Johnn'ego Plagisa. Trochę musiałem poszukać materiałów i faktów na temat tego samolotu oraz samego pilota. Niestety było sporo niezgodności w wyszukanych materiałach zdjęciowych i historycznych, co tylko zwiększało liczbę pytań zamiast odpowiedzi. Na szczęście znalazłem materiał (link podany poniżej), który chyba rozwiał wszelkie moje wątpliwości. Nie będę kopiował i wstawiał całego tekstu, więc zamieszczam link do lektury. https://www.ultracast.ca/v/vspfiles/Instructions - Fundekals/32-Scale/Fundekals_32-A07_Plagis_Instructions.pdf Edytowane 19 Lutego przez wojtek78555 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Squadron tłumaczy się na polski jako dywizjon. Przynajmniej, gdy dotyczy jednostek RAF i USAAF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego 14 minut temu, greatgonzo napisał: Squadron tłumaczy się na polski jako dywizjon. Przynajmniej, gdy dotyczy jednostek RAF i USAAF. Na szybko do translatora wrzuciłem i wypluł mi eskadra. Zgadza się to dywizjon, już poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi