mh76 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Kilka słów co do koloru rlm 65 Hellblau w palecie Model Mastera nie ma zabardzo odpowiednika polecał bym ci farbe Gunze H 65 lub Humbrola 65 z domieszką ok30% 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 A właśnie, odszedłem prawie całkowicie od olejnych farb... Jutro pojadę, kupię i zobaczymy jak będzie Czy ja dobrze słyszałem, że Gunze nadają się praktycznie tylko do aero? A w ogóle jakby co, ja nie mam aero :( Postaram się wieczorem wrzucić jakieś foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mh76 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Troche szkoda żę nie masz aero ganze odpada został ewentułalnie Humbrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 RLM65 czyli Hellblau jest na moim messerku z podpisu. viewtopic.php?t=9726 Co do kolorku góry to może dasz Sandgelb RLM79? Tutaj jest na Ju-88: Oba są z palety Model Mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 Ostach, ten Sandgelb ma odpowiednią barwe? bo tak patrze na to zdjęcie i powątpiewam... Ale ten Hellblau jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Jeżeli RLM79 się nie nadaje to może RLM 04 będzie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 http://www.net.bialystok.pl/~hess/02_luftwaffe_malowanie.htm#tabela Na tej stronie jest cos na temat, jaki kolor gdzie i kiedy był stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2009 Na razie domowa fabryka Heinkla stanie PRAWIE w miejscu... :( Trzeba poprawić oceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 No to tak, mam 1 dobrą wiadomość i 2 złe, zacznę od dobrej... Hellblau Model Mastera dobrze na maluje, może to nie jest Light Ghost Gray (też MM), który jest jak marzenie, ale dobrze jest A teraz "zuooo"... SandGelb Model Mastera kupiłem i tak w domu otwieram a tu glut, jak nigdy, tak coś 5 razy gęstsze od typowej farby Revella... totalnie do niczego, jutro pojadę może uda mi się wymienić, a jak nie kupie nową i oby nie była taka sama. Oto próba obu farb: Hellblau (trochę po lewej stronie części) jak widać ok, a to drugie coś to właśnie SandGelb, nałożone normalną ilością na pędzel żeby nie było... Karabiny jak parówki... (Pomalowane na Gun Metal) Jak dla mnie to nie wyglądają dobrze, mogę się nie znać, ale ja bym coś z tym zrobił. W poszukiwaniu ładnych luf znalazłem takie cosie: Karabinki od Ju-52 Italeri: Karabiny od Lancastera Hasegawy: Jak można dostrzec są atrakcyjniejsze Może by jakoś wyciąć te któreś lufy i poprzerabiać, żeby jakoś to wyglądało. Tylko co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Następnym razem przed zakupem wstrząśnij buteleczką i sprawdź czy bulgocze A co do tego Gun metalu i innych srebrzystych akrylowych wyrobów - lepiej się trzymać farb olejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Następnym razem przed zakupem wstrząśnij buteleczką i sprawdź czy bulgocze A co do tego Gun metalu i innych srebrzystych akrylowych wyrobów - lepiej się trzymać farb olejnych. No właśnie potrząsać to nie zapomniałem tylko w przypadku Hellblau. A Gum Metal jest Humbrola, choć srebrne czy aluminiowe to używam Model Mastera, dobrze mi się sprawują. Macie jakieś rady co do karabinków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Macie jakieś rady co do karabinków Question Question Question Może z igieł od strzykawek? Ja ich używam i nie narzekam. Jest tylko problem z cięciem tego ustrojstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 No igły, dobry pomysł. Przejde się do apteki. A jak to ciąć? Dziś po tą nie szczęsną farbe po szkole (z której piszę tego posta XD ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 A jak to ciąć? Tam gdzie masz ten plastik do mocowania, to po prostu go usuń np. wytop go zapalniczką. wtedy otrzymasz ładny wylot lufy. Pozostałą częsc igły dotnij obcążkami i ewentualnie podpiłuj. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Chyba igły to nienajlepszy pomysł. W oryginale były to MG15 z perforowanymi lufami. Popracuj może nad tymi z Italeri, nie są najgorsze choć też tylko podobne do oryginałów. Pomaluj je najpierw na srebrno a potem kładź na to Gun Metal. Staraj sie tylko kłaść jak najcieńszą warstwę, żeby nie zgubić rysunku szczegółów. Poszukaj sobie w sieci lub w literaturze jak wyglądał MG 15 i na tym się wzoruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 osz ty..... mówiłeś, że nie zaczniesz, zanim wszystkiego nie skończysz nieładnie trzymam kciuki za przedsięwzięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 osz ty..... mówiłeś, że nie zaczniesz, zanim wszystkiego nie skończysz nieładnie trzymam kciuki za przedsięwzięcie MASZ JUŻ NETA XD XD XD Bo kończę podwodniaka, ale jak poczytasz to tam napisałem dlaczego zacząłem A co do karabinków to chyba jak radził robmario zrobię. Jeszcze kwestia farby byłem w sklepie, wygląda na to, że cała produkcja tej farby taka nie udana bo pozostałe 2 też były gęste, ale zakupiłem rozpuszczalnik Pactry, zobaczymy jak będzie. Najwcześniej jakieś foty wstawię w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Na razie nic nie zrobione, no tylko kadłub sklejony, więc zdjęć nie warto dawać. Szkoła czas zajmuje, także najbliższe newsy dopiero od piątku. Historia tego samolotu. Dowiedziałem się tylko, że: 1H+FK 2.II/KG 26(przetłumaczycie mi to? ) na początku 43 został ściągnięty z Norwegii a w sierpniu tego samego roku stacjonował w Ottona na Sardynii. Macie coś gdzie by można więcej znaleźć? Szukałem w necie ale nic zbytnio nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 2.II/KG 26(przetłumaczycie mi to? Embarassed)2 to numer staffel (hmmm eskadry, szwadronu, 2-3 w grupie) wchodzącego w skład II gruppe (grupy kilku eskadr, grup zazwyczaj 3-4) i tej wchodzącej w skład KG 26 czyli Kapmfgeschwader 26. Geschwader=skrzydło, coś na podobę. Kampf=że bojowe to skrzydło jest Jagd (np JG3) oznaczało myśliwce. Czyli drugi klucz drugiej grupy 26 skrzydła. Geschwader było największa jednostką jakby hm, autonomiczną. Tzn raczej trzymało się to w kupie lecz pojedyncze grupy były rozproszone po okolicy, czasem nawet sporej. Staffeln w grupie już były raczej razem. Działy się różne cyrki, jedne grupy wcielane do innych geschwader itd. Na myśliwcach używano oznaczeń złożonych z "krokiewek", belek pionowych poziomych, falek pojedynczych i podwójnych, kółek, kropek. Na bombowcach używano za to tylko literek. Info o organizacji opierałem głównie na tym co wiem o organizacji JG. polecam stronkę http://modelingmadness.com/codes/codes.htm ale to akurat tylko myśliwce. Mam nadzieję, że nic nie namieszałem Edit: Zwykle przy myśliwcach podaje się te informacje w formacie grupa./JG xx albo staffel./JG xx. Grupy rzymskimi, staffeln arabskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Dzięki jakoś łapie o co tu biega. Właśnie Ostach, teraz tak patrze na kalki, które mi dałeś i się głowie dlaczego nie użyłeś kalki na zegary No to dziś zrobione: Precyzja była potrzebna, bo jakbym rozlał klej na szybe... Nie wiem czy pamiętacie, ale miałem coś zrobić z karabinami, no i wyszła hybryda - Das Magazin zostały z Revella (właściwie Hasegawy), a lufy i rączki pochodzą od Italeriki. Czyli to... ...plus to... ...równa się to... Widzę na jeszcze pewne miejsca gdzie będzie trzeba wyrównać, ale teraz wyglądają znacznie lepiej (tak mi się wydaje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Właśnie Ostach, teraz tak patrze na kalki, które mi dałeś i się głowie dlaczego nie użyłeś kalki na zegary Question Uznałem chyba, że nie chce mi się i że nie będzie jej widać. Problem potem sam się rozwiązał jak rozpyliłem sido na szybki bo okazało się, że w ogóle nic nie widać Ale te kulki na kaemach z Hase to by dodały realizmu - pasuja do szybki i umożliwiają dobre ich wklejenie w szybkę pod dowolnym kątem. Tak miałem w moim italerkowskim Heinklu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 No niestety usunąłem kulki, a potem pomyślałem że nie potrzebnie, trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 krzychu-onisk jak ci się skleja ten model? Co raz bardziej mi się podoba i jeszcze po oglądnięciu "Bitwy o Anglię" naszła mnie na takiego bydlaczka ochota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Skleja się świetnie, nie napotkałem jakiś problemów do tej pory. Zobaczymy jak dalej, na razie nic większego nie zrobiłem (tyle co w relacji), leży na szafce ze sklejonym kadłubem A widziałem film, fajny, jeden z niewielu na którym Anglik gada po angielsku, Niemiec po niemiecku, a Polak po polsku P.S. Ostach a w ogóle to dużo wnętrza widać przez te szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Widać dobrze fotel pilota. Ale jak robisz otwartą (w widzę, że możesz) to znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi