Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciałko,

ta czterosilnikowa maszyna, początkowo była pasażerska, później Luftwaffe używała jej jako bombowca atakującego konwoje na Atlantyku. Miał duży zasięg, ale był podatny na uszkodzenia bojowe.

Tu: 8./KG 40 Bordeaux-Mérignac, Francja, 1942

image.thumb.jpeg.e68fdb070de7bb463a63e607742a7698.jpeg

image.thumb.jpeg.2b97887050eb4ca9a51de782515afc38.jpeg

image.thumb.jpeg.b8f2a86ffbb37245fc1239c55dbd10c9.jpeg

image.thumb.jpeg.42096eb508ce559182cf86f1a3c3798a.jpeg

image.thumb.jpeg.412914e0c2a0ad0cc3ace25b5412ba6d.jpeg

image.thumb.jpeg.33bce787c27264a459bf1a5f25f62fcf.jpeg

image.thumb.jpeg.e70d501dafbfd55879fc46466a6920dd.jpeg

• Like 16
Napisano

Niestety zlało się, ponieważ to są kolory MORSKIEGO luftwaffe -> RLM72 i RLM 73. Różnicę widać właściwie tylko „na żywca”, próbowałem z różnymi ustawieniami foto... 😕 

condor - farby.jpg

Napisano

Spory i rzadko spotykany tu ptaszek (a raczej ptaszor). fakt, że kamo mało kontrastowe, ale to raczej na plus. Tylko co to się tam stało na lewym płacie między silnikami?

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Baas ArK napisał:

…. Tylko co to się tam stało na lewym płacie między silnikami?

??? chyba nic… Chodzi o tę”plamkę”? Już jej nie ma, woda po weatheringu (używam kredek AK) nie zdążyła wyschnąć do sesji foto :)

Edytowane przez Thalgonis
Napisano
W dniu 16.02.2026 o 16:18, Thalgonis napisał:

próbowałem z różnymi ustawieniami foto... 😕 

Może zdjęcia na ciemnym tle lepiej wydobędą różnice w odcieniach.

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, zaruk napisał:

Może zdjęcia na ciemnym tle lepiej wydobędą różnice w odcieniach.

Masz rację - wyszło lepiej widoczne. Nie mam jednak jednolitego tła czarnego, musiałem „sztukować”, dlatego fotka taka sobie - ale kolory lepiej widoczne :) 

condor - final 08.jpg

• Like 2
Napisano

Zdecydowanie lepiej prezentuje się na czarnym tle. Widać, że kamuflaż jest dwubarwny.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
22 godziny temu, Thalgonis napisał:

Masz rację - wyszło lepiej widoczne. Nie mam jednak jednolitego tła czarnego, musiałem „sztukować”, dlatego fotka taka sobie - ale kolory lepiej widoczne :) 

No to w poniedziałek proszę zakupić arkusz ciemnoszarego brystolu i prosimy drugą galerię :nauka1:.

• Like 1