Skocz do zawartości

Pz. IV ausf. D - Tamiya 1/35

Robi

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, MarGraj napisał:

Niedowidzący Helmut po ciemku go spawał?

to mój pierwszy raz jak robię spawy. następnym razem postaram się zrobić je lepiej

13 minut temu, Evildead napisał:

Antena ze skręconego drutu ?😅, takiej chyba jeszcze nikt tu nie zrobił.

Oszczędność, kolego. Oszczędność:piwo:

• Super Moderator

Raczej wszechobecna byle jakość, tak spawy jak i antena, bez problemu można zobaczyć jak powinny te detale wyglądać, a dorabianie ideologii do partactwa się nie obroni niestety...

skoro się nie potrafi czasem lepiej na takim etapie sobie darować niż dodawać ulepki licząc że wywoła to zachwyty i oklaski...

• Like 5

1 godzinę temu, Robi napisał:

Oszczędność, kolego. Oszczędność:piwo:

Jak chcesz tanio i lepiej zrobić antenę to możesz spróbować tej starej techniki. Poprawienie tego raczej nie zajmie Ci zbyt wiele czasu...

• Thanks 1

W dniu 23.03.2026 o 14:19, Greif napisał:

Raczej wszechobecna byle jakość, tak spawy jak i antena, bez problemu można zobaczyć jak powinny te detale wyglądać, a dorabianie ideologii do partactwa się nie obroni niestety...

skoro się nie potrafi czasem lepiej na takim etapie sobie darować niż dodawać ulepki licząc że wywoła to zachwyty i oklaski...

Juz nie pierwszy raz ktoś koledze zwraca uwagę czy doradza a o i tak robi po swojemu. 

Rezultatem tego będzie to że nikt nie będzie odp w jego wątkach. 

Teraz, kzugaj napisał:

Juz nie pierwszy raz ktoś koledze zwraca uwagę czy doradza a o i tak robi po swojemu. 

Rezultatem tego będzie to że nikt nie będzie odp w jego wątkach. 

na razie robię figurki, antenę zmieni się potem

Pacynki pomalowane i antena wymieniona. 

Pomału idziemy do końca, ale jak zauważycie jakieś niedociągnięcia które jeszcze da się poprawic to piszcie.

IMG_20260326_205653.thumb.jpg.2673940b97520507933e1bfb6762b816.jpgIMG_20260326_205643.thumb.jpg.6485603e965ec21a864731ee68fa8a01.jpgIMG_20260326_205649.thumb.jpg.ad214f45dacdb5b1ccf80e6dbf50472a.jpgIMG_20260326_205637.thumb.jpg.4ccb63ed7867ed637bc0b77c9718765f.jpg

• Super Moderator

nadal kiepsko, dla porównania jak ten detal powinien wyglądać na modelu

20260326_200629.thumb.jpg.41c0e1521b1502da43a0846d7eae5ee5.jpg

o pozostałych niuansach szkoda mi klepać w klawisze i marnować czas...

• Like 2

19 godzin temu, Robi napisał:

... jak zauważycie jakieś niedociągnięcia które jeszcze da się poprawic to piszcie.

Zeszlifuj to coś na wieży i kadłubie i zrób normalne spawy, lub zostaw zupełnie płaskie.

"Na początku będą pytać, po co to robisz. Później będą pytać, jak to zrobiłeś"

No właśnie jak to mogłeś tak spaskudzić.:sorry:

Z modelu na model powinno to wyglądać coraz lepiej, ale tu taka zasada nie obowiązuje.:hmmm:

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 2

51 minut temu, meser262 napisał:

Zeszlifuj to coś na wieży i kadłubie i zrób normalne spawy, lub zostaw zupełnie płaskie.

"Na początku będą pytać, po co to robisz. Później będą pytać, jak to zrobiłeś"

No właśnie jak to mogłeś tak spaskudzić.:sorry:

Z modelu na model powinno to wyglądać coraz lepiej, ale tu taka zasada nie obowiązuje.:hmmm:

Pozdrawiam

Krzysztof

No właśnie to pierwszy raz jak robię spawy i już wiem że trzeba je robić cieńsze.

Antena poprawiona (znowu)

IMG_20260327_174158.thumb.jpg.b6e79c05334ac9c4fd1ce112c58e8d0b.jpg

Spawy też zeszlifuję żeby tak nie wystawały

16 godzin temu, Robi napisał:

No właśnie to pierwszy raz jak robię spawy i już wiem że trzeba je robić cieńsze.

Popatrz na jakikolwiek spaw na muzealnym niemieckim czołgu na jego szerokość głębokość i umiejscowienie. I odwzoruj go na modelu. To wszystko. Jednak na to trzeba zarezerwować sobie sporo czasu. Ponieważ jak nie wyjdzie to robimy go ponownie i ponownie i ponownie ... . W między czasie usuwamy spartolony spaw. I tak do momentu gdy będzie jeden (oryginalny) i drugi na modelu w skali w miarę podobny. Cierpliwość i dokładność jest przeciwieństwem szybkości i bylejakości. Przepraszam za szczerość, ale daleka droga dla Ciebie.:sorry:

Ten model Tamki jest tani i składa się jak klocki lego między innymi dlatego jest idealny do doskonalenia umiejętności modelarskich. Jest w detalach merytorycznych skopany niemiłosiernie. Zaczynając od kopuły dowódcy aż po gąski. I tu jest pole do prób w nabieraniu/szlifowaniu swoich umiejętności. Potrzebne są też części z innych modeli na wymianę, ale cięcia, szlifowania i dorabiania elementów jest dużo. Trzeba jednak się przestawić z ilości modeli na jakość każdego pojedynczego detalu. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Hej kolego 

Nie chodzi tylko o to że one wystają. 

Chodzi o to że są zupełnie że tak się brzydko wyrażę z doopy. 

Czy ty je robiłeś? 

Jakimi narzędziami? 

Poniżej spawy które robiłem pierwszy raz. 

Widzisz różnicę? 

20200515_232657.thumb.jpg.208270dd9d0c0350ac467e7afb1b1b62.jpg

20200515_232640.thumb.jpg.94bc81e10f7b3d74a467618a04f5d122.jpg

• Like 1

2 minuty temu, meser262 napisał:

Popatrz na jakikolwiek spaw na muzealnym niemieckim czołgu na jego szerokość głębokość i umiejscowienie. I odwzoruj go na modelu. To wszystko. Jednak na to trzeba zarezerwować sobie sporo czasu. Ponieważ jak nie wyjdzie to robimy go ponownie i ponownie i ponownie ... .

No właśnie dlatego spawy zostawię sobie na za jakiś czas...

2 minuty temu, meser262 napisał:

Przepraszam za szczerość, ale daleka droga dla Ciebie.:sorry:

Rozumiem. Szczerość to podstawa, nawet jeśli coś negatywnego. W modelarstwie jestem świeżakiem, a za dużo rzeczy chcę zrobić "na już". 

5 minut temu, meser262 napisał:

Ten model Tamki jest tani i składa się jak klocki lego między innymi dlatego jest idealny do doskonalenia umiejętności modelarskich. Jest w detalach merytorycznych skopany niemiłosiernie. Zaczynając od kopuły dowódcy aż po gąski. I tu jest pole do prób w nabieraniu/szlifowaniu swoich umiejętności. Potrzebne są też części z innych modeli na wymianę, ale cięcia, szlifowania i dorabiania elementów jest dużo. Trzeba jednak się przestawić z ilości modeli na jakość każdego pojedynczego detalu. 

Faktycznie jest dobry na początek ale parę elementów nie pasowało do siebie więc musiałem je przerobić. Reszta składa się jak klocki lego. Jakby nie patrzeć to jest trochę niezgodności z prawdziwym pojazdem, ale są praktycznie niezauważalne. Na razie przerzucam się na skalę 1/48. Później zrobię parę takich modeli na rozgrzewkę a dalej zobaczymy.

1 minutę temu, kzugaj napisał:

Hej kolego 

Nie chodzi tylko o to że one wystają. 

Chodzi o to że są zupełnie że tak się brzydko wyrażę z doopy. 

Czy ty je robiłeś? 

Jakimi narzędziami? 

Poniżej spawy które robiłem pierwszy raz. 

Widzisz różnicę? 

20200515_232657.thumb.jpg.208270dd9d0c0350ac467e7afb1b1b62.jpg

20200515_232640.thumb.jpg.94bc81e10f7b3d74a467618a04f5d122.jpg

No jest różnica. Spawy robiłem sam przy pomocy nożyka, wykałaczki i linijki. Tak jak powiedziałeś wyglądają jak z d*py, więc na razie sobie spawów odpuszczę. 

Sory ale nie uwierzę ci ze miałeś problem ze skladalnoscią kolejnego modelu Tamiya. 

Jeśli masz problemy z Tamiyą to co dopiero będzie jak Weźmiesz się za bardziej skomplikowane modele. 

Jak Ci już pisałem wielokrotnie 

Skup się na podstawach wycinka, obróbka, spasowanie, klejenie, szpachlowanie jak trzeba, malowanie to na początek. 

W momencie jak będziesz już z to ogarniał wtedy możesz zacząć np od stosowania elementów 3D lub blaszek czy np weathering. 

I znów jak ogarniesz ten poziom wtajemniczenia to znów podnosisz poziom itd. 

I tak jak nie tylko ja ci mówiłem zwolnij w modelarstwie ważne jest to aby się nie spieszyć. 

Do tego dobry research jest potrzebny. 

Najlepiej jak jest możliwość znajdź zdjęcie pojazdu który chcesz wykonać bo jest wiele elementów wyrozniajacych no z jakiej fabryki wyjechały. 

Pz I czy Sherman są dobrymi przykładami ale praktycznie każdy pojazd będzie inny. 

• Like 1

Właśnie nie najlepiej obrabiam elementy, może dlatego źle mi się składa

4 godziny temu, Robi napisał:

Jakby nie patrzeć to jest trochę niezgodności z prawdziwym pojazdem, ale są praktycznie niezauważalne.

Najbardziej widziana dolna część pojazdu gąski za szerokie i nie z tego okresu i nie dla tego pojazdu, brak napinaczy - niezauważalne.

Wanna z innej wersji - kształt wanny/tył. Brak wlewów paliwa i wiele innych detali.

Ty o nich nie wiesz i dlatego są dla Ciebie niezauważalne, a to robi różnice.

4 godziny temu, Robi napisał:

Na razie przerzucam się na skalę 1/48.

Zmiana skali z 1/35 na 1/48 nic nie zmienia. Chyba że wejdziesz w skalę 1/72 to detal się znacznie zredukuje.

Pozdrawiam

Krzysztof

2 godziny temu, Robi napisał:

Podstawa to sensowne cążki, skalpel i pilniki o różnej gradacji, no i oczywiście cierpliwość. Naucz się nimi precyzyjnie manipulować i będzie widać efekty

3 godziny temu, Robi napisał:

Mozesz proszę powiedzieć z czym dokładnie miałeś problem bo aż chyba z ciekawości kupię ten model żeby się samemu przekonać że Tamiya coś aż tak skopała. 

22 minuty temu, kzugaj napisał:

Mozesz proszę powiedzieć z czym dokładnie miałeś problem bo aż chyba z ciekawości kupię ten model żeby się samemu przekonać że Tamiya coś aż tak skopała. 

Muszę się nauczyć obrabiać lepiej elementy. Bo jak nie zeszlifuję czegoś dokładnie to potem to nie pasuje. Albo za mocno, albo za słabo. Muszę trochę nad tym jeszcze popracowac

Godzinę temu, Robi napisał:

Muszę się nauczyć obrabiać lepiej elementy. Bo jak nie zeszlifuję czegoś dokładnie to potem to nie pasuje. Albo za mocno, albo za słabo. Muszę trochę nad tym jeszcze popracowac

Dlatego mówię ci już od samego początku zwolnij i rób dokładniej reszta sama przyjdzie. 

Ja I koledzy tu po to ci doradzam bo sami kiedyś zaczynaliśmy i robiło się na hura. 

Mieliśmy wielu początkujących tutaj i zawsze było podobnie jak u ciebie. 

Przez wszystkie sugestie i komentarze przemawia nasze doświadczenie i nikt nie próbuje cie zniechęcić czy dogryźć. 

Podstawa jest dobrze doposażony warsztat. 

Cążki do cięcia, skalpelem, pilniki. 

• Like 1