Robi Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Jakoś naszło mnie na kolejnego panzera, może moje trudy w końcu się na coś przydadzą numery taktyczne podam później, bo dalej szukam kalek w pudełku Parę fotek wojennych a może i powojennych: Nie wiem czy jakaś czwórka w wersji D ostała się do muzeum, ale parę w wersji A widziałem. Przy tej maszynie sobie niemcy wymyślili że będzie krótka lufa, ale kaliber jak przy ausf. A, czy jakoś tak Zdjęcia z budowy później wyślę jak już wieża będzie gotowa, bo na razie ledwo się za nią wziąłem. A, bym zapomniał. Pudełko: Pozdrawiam i życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Tutaj masz jak na tacy ten model, możesz obrać sobie za wzór co trzeba z nim zrobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Robiłem taki sam. Będę obserwował prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Tu chłop robi,,,,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Witam, Coś podłubałem w wieży, ale wystąpił mały problem. Ta część, a mianowicie sklejone ze sobą D3 i D5 niezbyt pasuje do kształtu wieży. Poradzilibyście coś na to? Nie wiem, zaszpachlować czy co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca (edytowane) Generalnie wersja D była bez zasobnika wieżowego, późniejsze modernizacje dodały zasobnik i dodatkowe opancerzenie. Zależy którą wersję robisz. https://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/Panzer IV Ausf D Walkaround 433 Germany AAAM Cairns 2019/content/Panzer IV Ausf D 433 Germany AAAM Cairns 2019 009 GraemeMolineux_large.html Wersja DAK maiła zasobnik, nic nie trzeba szpachlować w tym modelu wszystko pasuje bez kitu. Tu masz wersję F, ale zasobnik jest taki sam: Edytowane 3 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Dzięki, problemem jednak są te szpary i nie wiem czy to ma być tak specjalnie, bo na twoim zdjęciu tych szpar nie ma, a u mnie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 4 minuty temu, Robi napisał: Dzięki, problemem jednak są te szpary i nie wiem czy to ma być tak specjalnie, bo na twoim zdjęciu tych szpar nie ma, a u mnie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Cześć, poniżej masz kilka zdjęć jak to wyglądało z zasobnikiem Zdjęcia tylko do dyskusji Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca (edytowane) Jeszcze takie, widać co i jak. Edytowane 4 Marca przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca (edytowane) W dniu 3.03.2026 o 19:33, Robi napisał: Ta część, a mianowicie sklejone ze sobą D3 i D5 niezbyt pasuje do kształtu wieży. Właściwe mocowanie kosza z tyłu wieży. Hak widoczny i mocowanie z boku. Zamknięcia samego kosza - na kłódki. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 5 Marca przez meser262 literówka 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca Kolejna aktualizacja: skończyłem sklejać kadłub i zrobiłem spawy w miejscach gdzie ich nie było. Wygląda jak wygląda, ale przy następnym modelu będzie lepiej Za niedługo malowanie. Kupić panzer grey, a może zrobić samemu... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 1 godzinę temu, Robi napisał: Za niedługo malowanie. Kupić panzer grey, a może zrobić samemu... czarna i biała i po taniości wyjdzie ciemny szary, tak 3 może 4 do 1, zrób sobie próbkę i decyduj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 2 godziny temu, Robi napisał: Kolejna aktualizacja: skończyłem sklejać kadłub i zrobiłem spawy w miejscach gdzie ich nie było. Wygląda jak wygląda, ale przy następnym modelu będzie lepiej Za niedługo malowanie. Kupić panzer grey, a może zrobić samemu... Te spawy to ciut przy grube: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) 5 godzin temu, Robi napisał: Kupić panzer grey, a może zrobić samemu... Tylko wersja z zasobnikiem to była na Afrykę, możesz dać szary po całosci, jak wyschnie dajesz lakier do włosów, czekasz naście minut i malujesz zółty , i robisz jakies przetarcia do szarego i masz afrykę , kalki są w pudełku 813 Edytowane 15 Marca przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca 53 minuty temu, Evildead napisał: Tylko wersja z zasobnikiem to była na Afrykę, możesz dać szary po całosci, jak wyschnie dajesz lakier do włosów, czekasz naście minut i malujesz zółty , i robisz jakies przetarcia do szarego i masz afrykę , kalki są w pudełku 813 Były tylko na afryke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) Godzinę temu, Robi napisał: Były tylko na afryke? Zasobniki dodawali od marca 1941 od wersji E, wiec te z Afryki już je miały na pewno , znalazłem jeszcze takie foto podpisany czerwiec 1941 Rosja, choć te mocowanie zasobnika to jak z E czy F , brak wybrzuszenia na wieży przed wieżyczką, chyba źle podpisane Zdjecie tylko w celach dyskusyjnych. Edytowane 15 Marca przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Miałem się nie odzywać w twoich wątkach ale nie mogę sorry Pamiętasz jak ci mówiłem aby zrobić dobry research? W dobie Internetu jest tak łatwo znaleźć zdjęcia, pooglądać warsztaty innych modelarzy czy obejrzeć YT. Nie chce mi się wierzyć że trafił ci się kolejny model Tamiya gdzie coś nie pasuje. Rozumiem że masz hype na budowę modelu za modelem ale uważam iż droga którą obrałeś nie jest tą właściwą. Bierzesz się za poprawianie spawów w momencie kiedy masz trudności z budową modeli Tamiya które składa się bez problemów. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca Godzinę temu, kzugaj napisał: Bierzesz się za poprawianie spawów w momencie kiedy masz trudności z budową modeli Tamiya które składa się bez problemów. Ja zrobiłem spawy w miejscu gdzie ich nie było. Wszystko inne pasuje do siebie bez większego problemu. Godzinę temu, kzugaj napisał: Pamiętasz jak ci mówiłem aby zrobić dobry research? Przed założeniem warsztatu szukałem informacji na temat tego konkretnego czołgu i jego historii. Jednak nie wszystkie informacje z neta mogą być prawdziwe, więc dopytuję tych którzy mają dużą wiedzę na tem temat, czyli was. Godzinę temu, kzugaj napisał: Miałem się nie odzywać w twoich wątkach ale nie mogę sorry A to niby czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Te spawy to koniecznie do poprawy, teraz wyglądają jakbyś je ulepił z plasteliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Masz kolego 10 sekund szukania. https://www.google.com/search?q=Pz.+IV+ausf.+stowage+bin&sca_esv=38c74ef179c9a07c&rlz=1C1ONGR_enGB1058GB1058&udm=2&biw=1920&bih=911&sxsrf=ANbL-n5Yg7QfW_ZvFpuNsC5jggr0eVpHEw%3A1773656707182&ei=g9q3aZDoCu6DhbIPmsfk4QM&ved=0ahUKEwjQtfCPmqSTAxXuQUEAHZojOTwQ4dUDCBI&uact=5&oq=Pz.+IV+ausf.+stowage+bin&gs_lp=Egtnd3Mtd2l6LWltZyIYUHouIElWIGF1c2YuIHN0b3dhZ2UgYmluSM9rUMYpWNtpcAR4AJABAJgBNaABkwWqAQIxM7gBA8gBAPgBAZgCA6ACBMICBxAjGCcYyQKYAwCIBgGSBwEzoAfGBrIHALgHAMIHAzEuMsgHA4AIAA&sclient=gws-wiz-img Jeżeli chodzi o niemiecką pancerkę nawet Krzysztof Meser wstawił ci rysunki poglądowe. Jeśli czegoś nie jesteś pewien zapytaj i poczekaj z dzień może dwa bo nikt nie siedzi na forum 24/7 aby ci odpowiedzieć odrazu. Jeszcze raz podkreślę- naucz się poprawnie sklejać i malować modele zanim zaczniesz bawić się w przeróbki czy dorabianie spawów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca Witam, panzer IV po malowaniu. Ogólnie to mam nową kabinę do zdjęć i chciałbym sie zapytać czy widać różnicę Tu są z nowej: A tu są ze starej: W układzie jezdnym już zadrapania zrobiłem żeby potem nie męczyć się z tym po założeniu kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Niestety te twoje spawy psują ten model. Jedynym sensownym ratunkiem dla tego modelu to będzie chyba utopienie go w bagnie do góry kołami. Jak mówiłem wcześniej naucz się najpierw poprawnie sklejać i malować. Te płyty pancerne na kadłubie też jakoś nijako wyglądają, są jakieś delikatnie mówiąc krzywe. Kolejne 10 sekund szukania i masz fajny walkaround https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/Tanks/Panzer-IV/Panzer-IV-Ausf-D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Piątek o 15:42 Autor Share Napisano Piątek o 15:42 Skończyłem układ jezdny i traki. Następny etap to brudzenie i ekwipunek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Niedziela o 19:25 Autor Share Napisano Niedziela o 19:25 Czwórka pobrudzona, ekwipunek gotowy, nic tylko robić figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi