skell Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 kzugaj nie trzymaj nas dłużej w napięciu i pokaż fotkę pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Spokojnie wszystko w swoim czasie A tak poważnie to musze dokonać jeszcze małego zakupu i wtedy pokład będzie zrobiony w mgnieniu oka:) W następnym tyg zapowiada się kilka dni wolnego więc warsztat ruszy:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 W następnym tyg zapowiada się kilka dni wolnego więc warsztat ruszy:) fanklub modelu nieśmiało przypomina, że minęły już prawie dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Mam pytanie do doświadczonych okrętowców. Czy zejścia pod pokład mają coś w rodzaju włazów? Na planach z MM są narysowane normalne zejścia a na pokładzie od Tamki w tych miejscach jest wypukły kwadracik. Jeżeli nie ma żadnych pokryw to wytne otwory zanim rusze dalej z pokładem. Prosze o w miare szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi Ci o zejścia pod pokład na rufie i dziobie okrętu to to zdjęcie może Ci pomóc. Zamykany właz, tutaj akurat z osłoną z brezentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Tak dokładnie o to:) Ale nie zaszkodzi otworzyć któregoś prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Ale nie zaszkodzi otworzyć któregoś prawda? Pewnie, że nie... ;-) BTW. Z którego okresu robisz swojego Bismarcka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Mój będzie z 18.05.1941 gdy wypływał z portu w Gdyni. A teraz zagadka dla ciekawskich ktorzy czekają na aktualizację. Co to jest: A z czegoś takiego to powstało: Żeby niebyło że nic nie robie. c. d. n. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Co to jest: A z czegoś takiego to powstało: p1:Zapewne deseczki na pokład! p2: No włąsnie z czego to powstało? Powiedz powiedz proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Pewnie pomyślicie że zwariowałem ale tak masz rację to są deseczki na pokład. Powstały z pasków o wymiarach 0.25 mm grubość 1 mm szerokość i długość 350 mm). Zostało mi tylko opakowanie Paski przed pocięciem i przyklejeniem zostały pomalowane na kilka odcieni i kolor bazowy(jedna klepka ma wymiary 0.25mm x 1mm x 20mm. Ktoś może zastanawiać się dlaczego takie wymiary. Szerokość 1mm na modelu to 350mm w 1:1 chyba deska mogła mieć taką szerokość. Długość to już bardziej mój wymysł ale 20mm na modelu to 7 metrów długości deski na statku chyba do przyjęcia co? Choć na planach z MM 1:400 taka klepka ma 20mm długości co mogłoby wskazywać że w rzeczywistości taka deska miała długośc 8m . Jeżeli chodzi o grubość to nikt nie robi cieńszych. Pozostaje jeszcze zeszlifować wypukłe linie podziału na pokładzie i potem klejenie, docinanie i układanie pokładu i sido lub lakier. Następnie spróbuje olei artstycznych. Potem na to jakiś lakier może sido następnie zapóścić czarnej farby w szczeliny miedzy klepkami. Ale wszystko wymaga sporo czasu i pracy więc na efekt musicie jeszcze poczekać bede wklejał zdjęcia wmiare na bierząco. Zamierzam jeszcze nabyć zestaw niemieckich bulaji z dżwiami i altylerie p.lot. z WEM-u. Muszę jeszcze skonsultować z wami pewien zakup mianowicie łańcuchy do kotwic . Wierząc temu co opracowała Tamiya 1978r. to łańcuch na długości 1 cala ma 21 ogniw. Niestety znalazłem tylko takie: 12 ogniw na cal- http://www.cornwallmodelboats.co.uk/acatalog/caldercraft65401.html (kształt jest odpowiedni tylko brak jakiegoś łączenia na środku ogniwa) 5,5 ogniwa na cal- http://www.cornwallmodelboats.co.uk/acatalog/caldercraft65405.html(tu z kolei kształt jest odpowiedni lecz wielkość nie co może zepsuć wygląd modelu) 18 ogniw na cal- http://www.cornwallmodelboats.co.uk/acatalog/caldercraft_65424.html(tu wielkość prawie odpowiednia ale kształt całkowicie nie odpowiada orginalnemu) Mam nadzieje że to co napisałem jest zrozumiałe jak zakreciłem gdzieś to dajcie znać w celu poprawienia. I oczywiście bądźcie cierpliwi. Pozdrawiam i do stoczni pędem (lecz przeszkadzaja mi we wszystkim obowiazki związane z posiadaniem rodziny i pracą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Super pomysł paskami evergreen! Jestem wielce ciekaw efektu. Łańcuchy wyglądają świeteni, ale te niestety mogą być dużo za duże... przeszkadzaja mi we wszystkim obowiazki związane z posiadaniem rodziny i pracą - heh, wiem co mówisz, sam rezygnuje ze snu, żeby dłubać przy Bismarcku - tak mnie wciągnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Pewnie pomyślicie że zwariowałem aaa skąd... Pomysł zaiste ciekawy, co i ... żmudny. Pozostaje mi jedynie życzyć Ci cierpliwości i wytrwałości. Efekt pewnie będzie powalający.... - heh, wiem co mówisz, sam rezygnuje ze snu, żeby dłubać przy Bismarcku - tak mnie wciągnęło hmm... cóż można rzec, Pancerniki wciągają. Ja na szczęście planuję swój robić dłuuugo i spokojnie, więc mam nadzieję, że noce będą przespane - pewnie to moje pobożne życzenia i dołączę do zacnie tu zgromadzonych nocnych marków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Super pomysł paskami evergreen! Jestem wielce ciekaw efektu. Łańcuchy wyglądają świeteni, ale te niestety mogą być dużo za duże... a ja powiem, że pomysł... przepłacony dwie- trzy deseczki drewna balsa załatwiłyby cały pokład, drewno jest lekkie jak piórko a przy tym niebywale elastyczne i podatne na wszelkiego rodzaju wyginanie... a przy odpowiednio dużej (ogromnej wręcz, rzekłbym ) dozie cierpliwości, mógłbyś bez trudu osiągnąć pokład o grubości ok. 0.14 mm... czyli 5 cm w 1:1, jak w orginale ale to już opcja dla religijnych fanatyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Forest Powodzenia - potnij balsę na równe paski szerokości 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 skell, jak najbardziej wykonalne - tyle, że to dla samobójców cienkie listewki można kroić żyletką, naciskając całą długością ostrza - masz równe kilku centymetrowe krawędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 jak najbardziej wykonalne - tyle, że to dla samobójców - dlatego lepiej Evergreeny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Dobra, poddaję się Ale i tak, trzymam się swojego, nawet najlepsze plastikowe listewki nie podrobią idealnie drewna dobra, juz kończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Jak Evergreen przepłacony to balsa też. Kup sobie Opakowanie zbiorcze zapałek w biedrące pewnie ok 1zł i możesz sie bawić w cięcie ile wlezie:). Tak na marginesie zobaczymy jak ty zrobisz pokład i wtedy bedziemy mogli powiedzieć coś więcej na temat twojej techniki. Dodam jeszcze że z drewna gotowy poklad do Bismarcka można zamówić od skośnookich. Jest dedykowany do Revella a po małych przeróbkach do Tamki też pewnie by pasował. Reasumując ilu modelarzy tyle sposobów. Czekamy ta twoją relację Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Opakowanie zbiorcze zapałek w biedrące pewnie ok 1zł i możesz sie bawić w cięcie ile wlezie:). wszystkie torpedy w celu, ide na dno Czekamy ta twoją relację Forest czuje się poganiany - żart patience, my friends, patience... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 nawet najlepsze plastikowe listewki nie podrobią idealnie drewna Zgadza się. ....ale - w skali 1/350 i mniejszych, różnica faktury plastik/drewno wydaje się nie mieć znaczenia. Fakt, laserowo cięte pokłady wyglądają kosmicznie i robią wielkie wrażenie, ale takie rozwiązanie w stosunku do skal okrętowych, moim zdaniem, wydaje się dyskusyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Zgadza się. ....ale - w skali 1/350 i mniejszych, różnica faktury plastik/drewno wydaje się nie mieć znaczenia. Nom, ale w 1/200 jest już do zauważenia... Na ponad metrowym pokładzie jest miejsca a miejsca... to znaczy będzie A tu sam budulec: pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Super! Trzymam kciuki! Pożyjemy, zobaczymy... Jestem ciekaw efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Panowie, mam wrażenie czy droczycie się ze sobą / kłócicie ? ... Jak pisałem wcześniej, jestem pod wrażeniem deskowania. Czekam na efekty na pokładzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 mam wrażenie czy droczycie się ze sobą / kłócicie Broń Boże! - poważnie, żadnych złych emocji - jeżeli tak zabrzmiałem to przepraszam. - z drugiej strony - to przecież forum dyskusyjne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Mały update Narazie tyle udało mi się zrobić ale cały weekend przede mną. Chyba nie jest tak tragicznie. Do klejenia używam kleju CA bo contacte kiepsko się nakładało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi