Kon_Bar Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca (edytowane) O samolocie: R5C-1 Commando to amerykański dwusilnikowy samolot transportowy z czasów II Wojny Światowej, opracowany przez Curtiss-Wright na bazie projektu CW-20. Dolnopłat o metalowej konstrukcji półskorupowej, napędzany dwoma silnikami gwiazdowymi Pratt & Whitney R-2800. R5C-1 był podwersją C-46A produkowaną specjalnie dla US Marine Corps. Mógł transportować 40 żołnierzy lub 33 rannych na noszach lub do 6 ton. ładunku. Ceniony za prędkość, zasięg i ładowność. O egzemplarzu: Curtiss R5C-1, BuNo 39507, zwany także "Oldie" był używany w latach 1953-1956 (?) jako samolot wsparcia dla zespołu akrobacyjnego "Blue Angels". Był też pierwszym samolotem wsparcia noszącym oznaczenia zespołu (skromne, bo skromne ale jednak - logo przy oknach kabiny pilotów). O modelu: Model wykonany praktycznie "z pudła" - dodałem od siebie jedynie naciągi anten i kalkomanie dla maszyny 39507 z bazy Corpus Christi (TX). Dawno nie składałem tak fajnie spasowanego modelu. Ilość detali jak na 1:144 jak dla mnie wystarczająca. Zapraszam do galerii Pierwsza fotka dla oddania skali "potwora" I już bez gadania: Jedno zbliżenie - makro odbiera mi całą przyjemność z odbioru, ale narobiłem się przy naklejkach Wytrwałych, którzy dotarli do końca galerii zachęcam do skomentowania Edytowane 24 Marca przez Kon_Bar 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Elegancki modelik. Mi się podoba. 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: Jedno zbliżenie - makro odbiera mi całą przyjemność z odbioru, ale narobiłem się przy naklejkach No bez przesady. Niektórzy koledzy na pewno zauważyli jaka to skala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 12 minut temu, Endrju napisał: No bez przesady. Niektórzy koledzy na pewno zauważyli jaka to skala. Oczywiście że zauważyli, przewody na silnikach też. Konkretny modelik, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Czym jest pomalowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca 5 minut temu, DobreMzimu napisał: Czym jest pomalowany? metaliki MRP, na to GX100 i wash przetarty na sucho patyczkami (co zmniejszyło połysk). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Jaki on tam Blues, jak widać że srebrny Zacny, a wiesz że w 1/144 możesz zrobić sobie sporą kolekcję transportowych Blue Angelsow? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca 29 minut temu, Moses napisał: Zacny, a wiesz że w 1/144 możesz zrobić sobie sporą kolekcję transportowych Blue Angelsow? Takie mam plany Obecnie decyduję czy następny to będzie R4D-8 (Super DC-3) czy R5D-3 (DC-4). W pudłach leżą jeszcze C-121 i ze 3 czy 4 wersje C-130 Co docelowo skleję to życie pokaże 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 8 minut temu, Kon_Bar napisał: Obecnie decyduję czy następny to będzie R4D-8 (Super DC-3) czy R5D-3 (DC-4). No zdecydowanie R5D-3, piękna maszyna to jest . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: metaliki MRP, na to GX100 i wash przetarty na sucho patyczkami (co zmniejszyło połysk). Wyszło fest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca PS : łośmiornica - miszcz 2 planu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi