Skocz do zawartości

F-16C Block 52+ 4056 Tamiya 1:48

kolec7

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, kolec7 napisał:

Oceny i krytyka mile widziane.

Bardzo pozytywnie, czysto sklejony, dobrze pomalowany.

Jedyne co mi nie pasuje do końca to okopcenie przy działku.

• Thanks 1

Pełna zgoda koledzy, co do osmoleń koło działka.

Dziękuję za uwagi.

Dzisiaj zrobiłbym, to inną techniką.

PS:

Oprócz osmolenia, to model ma kilka innych bobli. Ale skoro nie widać....nawet na zdjęciach....

Model ładnie wykonany, ale chyba dałeś zbyt mały kontrast pomiędzy kolorem bazowym i kolorem pasków. Na wszystkich zdjęciach kontrast jest zdecydowanie bardziej zauważalny.

image.thumb.jpeg.ca89bb0c6ead0e0e7abb0ffe16240fb7.jpeg

I krawędź wlotu powietrza raczej  jest niemalowana (to jest chyba jakiś rodzaj kompozytu szklano/weglowego),  ale powinna być jaśniejsza ddyż na zdjęciach nie odcina się tak wyraźnie od koloru na sąsiadującej powierzchni.
No chyba, że to rezultat dużego stopnia naświetlenia zamieszczonych zdjęć i w rzeczywistości kontrast jest wyraźniejszy.

• Thanks 1

Bezapelacyjnie zgadzam się ze wszystkim.

Choć za bardzo nie wiem dlaczego tak wyszło.

Nie mam żadnego doświadczenia modelarskiego. To mój drugi model. Polegałem tylko i wyłącznie na lekturze poradnikowych postów i filmików. Zdecydowana większość radzi, aby użyć kolorów Mr.Hobby:

C308 - bazowy dla całego kadłuba

C306 - ciemne łaty

C305 - elementy dieelektryczne

...a wyszło, jak wyszło.

Na to poszedł lakier MRP-278

Cóż....

22 godziny temu, KP.Taurus napisał:

I krawędź wlotu powietrza raczej  jest niemalowana (to jest chyba jakiś rodzaj kompozytu szklano/weglowego),  ale powinna być jaśniejsza ddyż na zdjęciach nie odcina się tak wyraźnie od koloru na sąsiadującej powierzchni.

Jest malowana. Nasze F-16 mają na szaro-szarych malowaniach w całości powłokę Have Glass która wygląda jakby był polany warstwą tak ze 3mm szkła wodnego z fakturą matową. wszystkie inspekcje mają charakterystyczne zaokrąglone krawędzie. Można zauważyć na  pokazach gdy stoi na ziemi że jedyne kolory jakie spod tego wychodzą to przebicia do zielonożółtego podkładu na wystających krawędziach np anten IFF przed kabiną czy owiewkach na belkach uzbrojenia

• Thanks 1