Thalgonis Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Czółko, zgodnie z zapowiedzią następny czesiek, ale pierwsze podejście do modelu resinowego.... Najbardziej obawiam się obróbki i malowania kabiny - w modelu jest tylko vacu, gdzie (za przeproszeniem) g...o widać jeżeli chodzi o pomalowanie ramek... Pierwsze cięcia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Podpowie ktoś czym przykleić owiewkę vacu do żywicznego kadłuba? Mam tylko jeden strzał… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Oszklenie przyklejone? Chyba nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Nie przyklejone bo nie wiem czym przykleić „folię” vacu do żywicy… Amam tylko jedno podejście… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Nie pomogę, nigdy nie łączyłem tych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Dobra. Na jakimś obcym (chyba brytyjskim) forum znalazłem wskazówkę, że można na klej PVA (u nas Wikol) albo dwuskąłdnikowa żywica epoksydowa. Dysponuję tylko tym pierwszym... Jutro po 10-ciu zdrowaśkach zaryzykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 12 minut temu, BRAVO112 napisał: tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal Dzięki Mam Pattexa z Rossmana - sprawdzilem, na razie trzyma. Zobaczymy jak będzie przy oklejaniu taśmą tamki - jakoś muszę to „oszklenie” zamaskować do malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Gotowy na malowanki Będzie problem z tą kabiną na pewno... Ten klej od Pattexu g... trzyma - dotknięcie powoduje puszczenie spoiny... Przypomniało mi się, że na jakimś konkursie kilka lat temu kupiłem klej niby dla kartoniarzy, ale zmyślą o blaszkach okrętowych - takie malutkie popierdółki szkutnicze nieźle trzyma. Tutaj też lepiej łapie niż ten od Pattexu... Gorzej, że to „oszklenie” w dwóch miejscach trzeba będzie odrobinę przyszpachlować, ale skoro to się tak kiepsko trzyma to - IMHO - nie ma sensu teraz tego robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Te wszystkie "Wikole" nie rozpuszczają tworzywa żeby zrobić spoine (chyba, że o czymś nie wiem), więc nie ma co liczyć na połączenie na przysłowiowy mur-beton. Z resztą nawet dawny dedykowany humbrolowski Clear Fix też trzymał jak umarły ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia wytloczki nic chyby nie rozpuści, choc pewnie jakis dobry chemik by coś znalazl. Patex klei dosc dobrze Ale przeznaczony jest do skòr i ev materialòw. Prawie suche spoiny trzeby zlozyc i przytegowac mlotkiem, co w tym wypadku by sie nie udalo... Do kartonòw -Uhu. Tutaj trzeby coś wymyślec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Ależ wyważanie otwartych drzwi. Kleje PVA trzymają wystarczająco dobrze, chyba że chcesz prowadzić ostrzał modelu. Po wstępnym przyklejeniu trzeba przejechać nieco rzadszym klejem, żeby wpłynął w szczelinę, i trzymał całą długością spoiny. Nadmiar można zetrzeć wilgotnym patyczkiem. A jeśli chcesz trzymania na mur, użyj klejów epoksydowych dwuskładnikowych. również polecam podejście dwuetapowe. Ponieważ to żywica i vacu, do zaszpachlowania niechcianych szczelin również tylko szpachla epoksydowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia No i znowu wspomnienia wracają... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia 9 minut temu, jachud3 napisał: Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 2 godziny temu, Thalgonis napisał: Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Osobiście piasek i ciemno zielony też bym dał jaśniejsze, ale mimo to rasowo wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Niegdyś trafiłem na taką stronkę z Avią B-35 z przepisem na te kolory: https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/avia-b-35/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia kamuflaz dwu czy trzykolorowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia Trzy. Pod tym kątem słabo widać. Tutaj poprawka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Podtrzymuję zdanie, że brązowy za ciemny - praktycznie nie ma kontrastu z zielonym. Będziesz rozjaśniać? Edytowane 10 Kwietnia przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia Mogę spróbować Tylko jak dodam do tego brązowego biały to wyjdzie... zielony Dooooobra, żartuję - trzeba z żółtym coś pokombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia i spitfajer prawie gotowy..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi