Thalgonis Posted March 25 Share Posted March 25 Czółko, zgodnie z zapowiedzią następny czesiek, ale pierwsze podejście do modelu resinowego.... Najbardziej obawiam się obróbki i malowania kabiny - w modelu jest tylko vacu, gdzie (za przeproszeniem) g...o widać jeżeli chodzi o pomalowanie ramek... Pierwsze cięcia 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 6 Author Share Posted April 6 Podpowie ktoś czym przykleić owiewkę vacu do żywicznego kadłuba? Mam tylko jeden strzał… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 6 Author Share Posted April 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 6 Share Posted April 6 Oszklenie przyklejone? Chyba nie...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 6 Author Share Posted April 6 Nie przyklejone bo nie wiem czym przykleić „folię” vacu do żywicy… Amam tylko jedno podejście… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 6 Share Posted April 6 Nie pomogę, nigdy nie łączyłem tych materiałów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 6 Author Share Posted April 6 Dobra. Na jakimś obcym (chyba brytyjskim) forum znalazłem wskazówkę, że można na klej PVA (u nas Wikol) albo dwuskąłdnikowa żywica epoksydowa. Dysponuję tylko tym pierwszym... Jutro po 10-ciu zdrowaśkach zaryzykuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 7 Share Posted April 7 tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 7 Author Share Posted April 7 12 minut temu, BRAVO112 napisał: tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal Dzięki Mam Pattexa z Rossmana - sprawdzilem, na razie trzyma. Zobaczymy jak będzie przy oklejaniu taśmą tamki - jakoś muszę to „oszklenie” zamaskować do malowania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 7 Author Share Posted April 7 Gotowy na malowanki Będzie problem z tą kabiną na pewno... Ten klej od Pattexu g... trzyma - dotknięcie powoduje puszczenie spoiny... Przypomniało mi się, że na jakimś konkursie kilka lat temu kupiłem klej niby dla kartoniarzy, ale zmyślą o blaszkach okrętowych - takie malutkie popierdółki szkutnicze nieźle trzyma. Tutaj też lepiej łapie niż ten od Pattexu... Gorzej, że to „oszklenie” w dwóch miejscach trzeba będzie odrobinę przyszpachlować, ale skoro to się tak kiepsko trzyma to - IMHO - nie ma sensu teraz tego robić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted April 7 Share Posted April 7 Te wszystkie "Wikole" nie rozpuszczają tworzywa żeby zrobić spoine (chyba, że o czymś nie wiem), więc nie ma co liczyć na połączenie na przysłowiowy mur-beton. Z resztą nawet dawny dedykowany humbrolowski Clear Fix też trzymał jak umarły ręką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 8 Share Posted April 8 wytloczki nic chyby nie rozpuści, choc pewnie jakis dobry chemik by coś znalazl. Patex klei dosc dobrze Ale przeznaczony jest do skòr i ev materialòw. Prawie suche spoiny trzeby zlozyc i przytegowac mlotkiem, co w tym wypadku by sie nie udalo... Do kartonòw -Uhu. Tutaj trzeby coś wymyślec... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dmitruk Posted April 8 Share Posted April 8 Ależ wyważanie otwartych drzwi. Kleje PVA trzymają wystarczająco dobrze, chyba że chcesz prowadzić ostrzał modelu. Po wstępnym przyklejeniu trzeba przejechać nieco rzadszym klejem, żeby wpłynął w szczelinę, i trzymał całą długością spoiny. Nadmiar można zetrzeć wilgotnym patyczkiem. A jeśli chcesz trzymania na mur, użyj klejów epoksydowych dwuskładnikowych. również polecam podejście dwuetapowe. Ponieważ to żywica i vacu, do zaszpachlowania niechcianych szczelin również tylko szpachla epoksydowa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 8 Author Share Posted April 8 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 9 Share Posted April 9 No i znowu wspomnienia wracają... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 9 Author Share Posted April 9 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 9 Share Posted April 9 Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 9 Author Share Posted April 9 9 minut temu, jachud3 napisał: Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 9 Share Posted April 9 2 godziny temu, Thalgonis napisał: Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Osobiście piasek i ciemno zielony też bym dał jaśniejsze, ale mimo to rasowo wygląda . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KP.Taurus Posted April 9 Share Posted April 9 Niegdyś trafiłem na taką stronkę z Avią B-35 z przepisem na te kolory: https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/avia-b-35/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 10 Share Posted April 10 kamuflaz dwu czy trzykolorowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 10 Author Share Posted April 10 Trzy. Pod tym kątem słabo widać. Tutaj poprawka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted April 10 Share Posted April 10 (edited) Podtrzymuję zdanie, że brązowy za ciemny - praktycznie nie ma kontrastu z zielonym. Będziesz rozjaśniać? Edited April 10 by jachud3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted April 10 Author Share Posted April 10 Mogę spróbować Tylko jak dodam do tego brązowego biały to wyjdzie... zielony Dooooobra, żartuję - trzeba z żółtym coś pokombinować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 10 Share Posted April 10 i spitfajer prawie gotowy..... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts