Jump to content

[W] Avia B.35.1 (Planet models, 1/48)

Thalgonis
 Share

Recommended Posts

Czółko,

zgodnie z zapowiedzią następny czesiek, ale pierwsze podejście do modelu resinowego....  :)  

Najbardziej obawiam się obróbki i malowania kabiny - w modelu jest tylko vacu, gdzie (za przeproszeniem) g...o widać jeżeli chodzi o pomalowanie ramek... 😕 

image.thumb.jpeg.b0d155f4ada4c394fca49bc86f00793e.jpeg

Pierwsze cięcia

image.thumb.jpeg.f356b12882c20d4cac58a97aaa9edf1b.jpeg

• Like 4

• 2 weeks later...

Dobra. Na jakimś obcym (chyba brytyjskim) forum znalazłem wskazówkę, że można na klej PVA (u nas Wikol) albo dwuskąłdnikowa żywica epoksydowa. Dysponuję tylko tym pierwszym...

Jutro po 10-ciu zdrowaśkach zaryzykuję 😉 

12 minut temu, BRAVO112 napisał:

tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa

jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal

Dzięki :piwo:

Mam Pattexa z Rossmana :)  - sprawdzilem, na razie trzyma. Zobaczymy jak będzie przy oklejaniu taśmą tamki - jakoś muszę to „oszklenie” zamaskować do malowania...

Gotowy na malowanki :)

image.thumb.jpeg.7bcef5d85d67fb5f4eab53223b4756bc.jpeg

Będzie problem z tą kabiną na pewno... Ten klej od Pattexu g... trzyma - dotknięcie powoduje puszczenie spoiny... Przypomniało mi się, że na jakimś konkursie kilka lat temu kupiłem klej niby dla kartoniarzy, ale zmyślą o blaszkach okrętowych - takie malutkie popierdółki szkutnicze nieźle trzyma. Tutaj też lepiej łapie niż ten od Pattexu...

Gorzej, że to „oszklenie” w dwóch miejscach trzeba będzie odrobinę przyszpachlować, ale skoro to się tak kiepsko trzyma to - IMHO - nie ma sensu teraz tego robić... 

image.thumb.jpeg.0382980bd35eda5a41fc099768571340.jpeg

Te  wszystkie "Wikole" nie rozpuszczają tworzywa żeby zrobić spoine (chyba, że o czymś nie wiem), więc nie ma co liczyć na połączenie na przysłowiowy mur-beton. Z resztą nawet dawny dedykowany humbrolowski Clear Fix też trzymał jak umarły ręką.

wytloczki nic chyby nie rozpuści, choc pewnie jakis dobry chemik by coś znalazl. Patex klei dosc dobrze Ale 

przeznaczony jest do skòr i ev materialòw. Prawie suche spoiny trzeby zlozyc i przytegowac mlotkiem, co w tym wypadku by sie nie udalo... Do kartonòw -Uhu. Tutaj trzeby coś wymyślec...

Ależ wyważanie otwartych drzwi. Kleje PVA trzymają wystarczająco dobrze, chyba że chcesz prowadzić ostrzał modelu. Po wstępnym przyklejeniu trzeba przejechać nieco rzadszym klejem, żeby wpłynął w szczelinę, i trzymał całą długością spoiny. Nadmiar można zetrzeć wilgotnym patyczkiem. A jeśli chcesz trzymania na mur, użyj klejów epoksydowych dwuskładnikowych. również polecam podejście dwuetapowe. Ponieważ to żywica i vacu, do zaszpachlowania niechcianych szczelin również tylko szpachla epoksydowa

• Thanks 1

9 minut temu, jachud3 napisał:

Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam :hmmm:

Ja też się nie znam :)  W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest :D 

2 godziny temu, Thalgonis napisał:

Ja też się nie znam :)  W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest :D 

Osobiście piasek i ciemno zielony też bym dał jaśniejsze, ale mimo to rasowo wygląda wink4.

• Thanks 1