Thalgonis Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Czółko, zgodnie z zapowiedzią następny czesiek, ale pierwsze podejście do modelu resinowego.... Najbardziej obawiam się obróbki i malowania kabiny - w modelu jest tylko vacu, gdzie (za przeproszeniem) g...o widać jeżeli chodzi o pomalowanie ramek... Pierwsze cięcia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Podpowie ktoś czym przykleić owiewkę vacu do żywicznego kadłuba? Mam tylko jeden strzał… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Oszklenie przyklejone? Chyba nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Nie przyklejone bo nie wiem czym przykleić „folię” vacu do żywicy… Amam tylko jedno podejście… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Nie pomogę, nigdy nie łączyłem tych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Dobra. Na jakimś obcym (chyba brytyjskim) forum znalazłem wskazówkę, że można na klej PVA (u nas Wikol) albo dwuskąłdnikowa żywica epoksydowa. Dysponuję tylko tym pierwszym... Jutro po 10-ciu zdrowaśkach zaryzykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 12 minut temu, BRAVO112 napisał: tylko z " Wikolami"musisz uwazaj, bo jest tego od jasnej cholery z ròzna pisownia , a z jakoscia ròznie bywa jesli znajdziesz, spròbuj niem Ponal Dzięki Mam Pattexa z Rossmana - sprawdzilem, na razie trzyma. Zobaczymy jak będzie przy oklejaniu taśmą tamki - jakoś muszę to „oszklenie” zamaskować do malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Gotowy na malowanki Będzie problem z tą kabiną na pewno... Ten klej od Pattexu g... trzyma - dotknięcie powoduje puszczenie spoiny... Przypomniało mi się, że na jakimś konkursie kilka lat temu kupiłem klej niby dla kartoniarzy, ale zmyślą o blaszkach okrętowych - takie malutkie popierdółki szkutnicze nieźle trzyma. Tutaj też lepiej łapie niż ten od Pattexu... Gorzej, że to „oszklenie” w dwóch miejscach trzeba będzie odrobinę przyszpachlować, ale skoro to się tak kiepsko trzyma to - IMHO - nie ma sensu teraz tego robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Te wszystkie "Wikole" nie rozpuszczają tworzywa żeby zrobić spoine (chyba, że o czymś nie wiem), więc nie ma co liczyć na połączenie na przysłowiowy mur-beton. Z resztą nawet dawny dedykowany humbrolowski Clear Fix też trzymał jak umarły ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia wytloczki nic chyby nie rozpuści, choc pewnie jakis dobry chemik by coś znalazl. Patex klei dosc dobrze Ale przeznaczony jest do skòr i ev materialòw. Prawie suche spoiny trzeby zlozyc i przytegowac mlotkiem, co w tym wypadku by sie nie udalo... Do kartonòw -Uhu. Tutaj trzeby coś wymyślec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Ależ wyważanie otwartych drzwi. Kleje PVA trzymają wystarczająco dobrze, chyba że chcesz prowadzić ostrzał modelu. Po wstępnym przyklejeniu trzeba przejechać nieco rzadszym klejem, żeby wpłynął w szczelinę, i trzymał całą długością spoiny. Nadmiar można zetrzeć wilgotnym patyczkiem. A jeśli chcesz trzymania na mur, użyj klejów epoksydowych dwuskładnikowych. również polecam podejście dwuetapowe. Ponieważ to żywica i vacu, do zaszpachlowania niechcianych szczelin również tylko szpachla epoksydowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Środa o 22:28 Autor Share Napisano Środa o 22:28 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 07:06 Share Napisano Czwartek o 07:06 No i znowu wspomnienia wracają... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Czwartek o 14:02 Autor Share Napisano Czwartek o 14:02 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Czwartek o 15:32 Share Napisano Czwartek o 15:32 Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Czwartek o 15:42 Autor Share Napisano Czwartek o 15:42 9 minut temu, jachud3 napisał: Ten brąz to nie za ciemny? Pytam bo się nie znam Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 18:44 Share Napisano Czwartek o 18:44 2 godziny temu, Thalgonis napisał: Ja też się nie znam W instrukcji stało Sand, Dark brown i Dark green. No to jest Osobiście piasek i ciemno zielony też bym dał jaśniejsze, ale mimo to rasowo wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano Czwartek o 20:37 Share Napisano Czwartek o 20:37 Niegdyś trafiłem na taką stronkę z Avią B-35 z przepisem na te kolory: https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/avia-b-35/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Piątek o 08:54 Share Napisano Piątek o 08:54 kamuflaz dwu czy trzykolorowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Piątek o 09:11 Autor Share Napisano Piątek o 09:11 Trzy. Pod tym kątem słabo widać. Tutaj poprawka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Piątek o 10:29 Share Napisano Piątek o 10:29 (edytowane) Podtrzymuję zdanie, że brązowy za ciemny - praktycznie nie ma kontrastu z zielonym. Będziesz rozjaśniać? Edytowane Piątek o 10:29 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Piątek o 11:10 Autor Share Napisano Piątek o 11:10 Mogę spróbować Tylko jak dodam do tego brązowego biały to wyjdzie... zielony Dooooobra, żartuję - trzeba z żółtym coś pokombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Piątek o 14:22 Share Napisano Piątek o 14:22 i spitfajer prawie gotowy..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi