Aleksander z Zalasu Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Ponieważ w dziale śmigłowców wieje marazmem, wrzucę na warsztat PZL Kania. Model Mi-2 Aeroplastu zawiera w zestawie nosek do Kani, więc szkoda by się zmarnował. Do zbudowania PZL Kania wykorzystam, oprócz zestawu Mi-2 poniższe dodatki własnej produkcji: Piastę/głowicę Wirnika Nośnego: Tu już pokolorowana: Oraz osłonę zespołu napędowego: Powinienem wykorzystać jeszcze łopaty WN, ale nie chce mi się na razie ich drukować. Być może będą leżały obok śmigłowca na wózku do łopat. Jako dodatek powinienem wymienić jeszcze wiadro szpachli by to wszystko jakoś połączyć. Aktualnie model wygląda tak: Ta ilość szpachli wynika z tego, że kadłub modelu został docięty do pierwszej wersji osłony, którą ostatecznie wyrzuciłem i zastąpiłem drugą wersją. Po doświadczeniach z wersją drugą, wersja trzecia czeka w kolejce do druku . Także wygląda jak wygląda, ale się do szlifuje. 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Super Pamiętam o Tobie i SW-4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca 43 minuty temu, Adamsky napisał: Super Pamiętam o Tobie i SW-4 SW-4 nadal czeka na Twoje kalki . Co do Kani, to chyba zrobię jakąś cywilną. Wszystkie Kanie w 1:48 jakie widziałem to straż graniczna, dla odmiany trzeba innych użytkowników pokazać . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Ciekawie to wygląda, bardzo ciekawie. A taką piastę byś miał na zbyciu do Midweja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca Teraz, smialus napisał: A taką piastę byś miał na zbyciu do Midweja?? Jak wydrukuję, to bym miał. W obu skalach nawet. Mało tego, łopaty też bym miał . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Drukuj drukuj Ja od siebie mogę gorąco polecić, nie tylko wirnik ale i całą resztę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Póki co walczę z materią co się da dorobić z metalu to walczę. Ale jakbyś drukował to chętnie przygarnę taka piastę. Do tego jeszcze daleka droga bo nitów od zatrzesienia... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca No widzę tu fajny plemniczek powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca (edytowane) Morduję się z nim już jakiś czas. Teraz wszystko robię co wystaje między pomiędzy sesjami nitowania, a tego też jest sporo, całe podwozie robię z mosiądzu, wszelkie anteny... Edytowane 30 Marca przez smialus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca (edytowane) Mógłbyś założyć jakiś warsztacik.... szkoda by taka inicjatywa dojrzewała gdzieś w warsztatowym zaciszu.... tym bardziej metaloplastyka połączona dobrodziejstwami druku 3d i porządnej pracy modelarskiej zasługuje by inspirować innych. Edytowane 30 Marca przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Czwartek o 19:15 Autor Share Napisano Czwartek o 19:15 Etap rzeźbienia, szpachlowania, szlifowania, gruntowania, szpachlowania szlifowania, gruntowania, szpachlowania, szlifowania zbliża się ku końcowi. Teraz pojawia się problem, jakie malowanie wybrać? Policja i Straż graniczna raczej odpada, bo wszystkie modele Kani są właśnie policyjne lub strażowe, więc dla odmiany trzeba by coś innego. Tylko co? Z poszukiwań znalazłem takowe w miarę proste malowania: Kania 90.02.02 SP-SSE: Kania 90.02.03 YV-633CP: Kania 90.02.05 raczej odpada: Chyba, że znajdę kogoś kto pomaluje mi model na ciekawsze barwy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Czwartek o 19:48 Share Napisano Czwartek o 19:48 (edytowane) Może cypryjczyka da się odtworzyć ? Co innego ? Edytowane Czwartek o 20:06 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Czwartek o 20:12 Autor Share Napisano Czwartek o 20:12 W celu uproszczenia tematu wyeliminowałem śmigłowce z białymi znakami rejestracyjnymi, czarne łatwiej wydrukować na domowej drukarce Białe znaki musiałbym zlecić "na zewnątrz". Aczkolwiek nie powiem, te malowania są ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Czwartek o 20:48 Share Napisano Czwartek o 20:48 (edytowane) Gdybym był na Facebooku, napisałbym do greckiej cypryjskiej Gwardii Narodowej o podanie kolorów (zapewne takie jak ich Gazelle i Bell) oraz innych oznaczeń, których nie widać już na Kani (nie wszystko jest w necie), oraz do ich strażaków lub straży pożarnej Pafos International Airport by przesłali fotki Kani z obu stron. Nawet te stare zdjęcia są czytelne Edytowane Czwartek o 21:16 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano Piątek o 10:16 Share Napisano Piątek o 10:16 Rozpiskę do tej kani byłaby w Humbrolu: 71 - podstawowy, jasnobrązowy mix 71 i 119 po 50% i ciemnobrązowa 119. W tym malowaniu kozacko wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilhelm Sytko Napisano Sobota o 10:00 Share Napisano Sobota o 10:00 f 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Sobota o 12:09 Autor Share Napisano Sobota o 12:09 (edytowane) Tak patrzę na ostatnie zdjęcie i uświadomiłem sobie, że stopień wejściowy trzeba będzie dorobić. Dziś jeszcze wyciągam z drukarki łopaty WN dla Kani. W międzyczasie przygotowuję wózek do przechowywania łopat i wodzidło do holowania śmigłowca. Edytowane Sobota o 12:40 przez Aleksander z Zalasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano Sobota o 12:41 Share Napisano Sobota o 12:41 1 godzinę temu, Wilhelm Sytko napisał: f Piękności... Adam, dało by się??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 13:27 Share Napisano Sobota o 13:27 No to jeszcze z kolorowych, został SP-SSB: A jeśli już, to najlepiej taki : Zdjęcia z archiwum NAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano Sobota o 14:14 Share Napisano Sobota o 14:14 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Piękności... Adam, dało by się??? Wiesz Grzesio , że tak 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 15:06 Share Napisano Sobota o 15:06 Mi się jeszcze taka podoba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Sobota o 16:13 Autor Share Napisano Sobota o 16:13 Godzinę temu, Grzes napisał: Mi się jeszcze taka podoba To zrób se taką i nam pokaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 16:43 Share Napisano Sobota o 16:43 Malowanko mi się podoba chyba przez sentyment, bo takim czymś do liceum się dojeżdżało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano Sobota o 16:51 Share Napisano Sobota o 16:51 Czut' co nie toczka w toczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano Niedziela o 08:39 Share Napisano Niedziela o 08:39 W dniu 2.04.2026 o 22:12, Aleksander z Zalasu napisał: W celu uproszczenia tematu wyeliminowałem śmigłowce z białymi znakami rejestracyjnymi, czarne łatwiej wydrukować na domowej drukarce Białe znaki musiałbym zlecić "na zewnątrz". Aczkolwiek nie powiem, te malowania są ciekawe. To jakie chcesz- mówisz i masz od zajączka z PZL Adamsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi