Skocz do zawartości

SBD-3 DAUNTLESS 1:72 FLYHAWK

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Buduję Dauntlessa z Flyhawka. Powoli zbliżam się do lepszego lub gorszego końca.

W internecie natrafiłem na taki dokument. Wynika z niego, że golenie podwozia głównego należy malować w różnych kolorach. To fake czy prawda? Może ktoś potwierdzić lub zdementować?

2.jpg

3.jpg

6.jpg

5-best-sbd-image3.png

Edytowane przez tommyk

Napisano (edytowane)

Może i tak być 

DWceEC1dLYgwYTeIN

Tu masz fotkę Dauntlessa z VS-6, z notki wynika że te maszyny też miały mieć tak oznaczone podwozia, wg niej maszyna B-7 i S-7 powinny mieć niebieskie golenie, i tu wygląda tak jakby ta goleń była mocno ciemniejsza, maszyna na drugim tle, też ma chyba golenie w różnych kolorach.

Zajebisty kwit znalazłeś! Ja bym zrobił zgodnie z nim. 

[Edyta] Wiedziałem że gdzieś już to widziałem. To jest żywcem przeniesiony system oznaczania samolotów stosowany do 1939 roku. Każda maszyna w dywizjonie miała odpowiednio pomalowana osłonę silnika. Robisz maszynę 15, czyli powinieneś szukać koloru Willow Green - ANA503

IMG_20260327_221540.thumb.jpg.40dbed096851d7f7c792c0925065ff95.jpg

Edytowane przez Moses

Piękny modelik się szykuje :super:. Pacyfik co prawda kompletnie nie mój temat, ale kwestia bardzo ciekawa. Przejrzałem trochę fotek z dysku i znalazłem zdjęcia dwóch maszyn z ewidentnie kolorowymi goleniami, może się przydadzą. Na pierwszym lewa goleń w jakimś kolorze, nawet farba zaczęła już schodzić:

63baefaa844d2819_large.jpg.e0891a279cf3c1d3b0efe213f68b8fe3.jpg

Na drugim obie golenie ciemne:

ac80788ced1dcdc1_large.thumb.jpg.8f865be61cdf10540f8b2ffe05987593.jpg

Zdjęcia z zasobów LIFE

To SBS. W zestawie razem z osłoną silnika (zamontowana tymczasowo na wcześniejszych zdjęciach). Wszystko pasuje idealnie. Dodatkowo w zestawie taki pierścień montażowy zapewniający prawidłowe osadzenie silnika względem osłony. Wg mnie warto.

Nie masz jeszcze oszklenia, to dobrze. Jeżeli zamierzasz zrobić otwarte, zobacz czy nie ma dedykowanego Vacu do tego modelu, ewentualnie może spróbuj dopasować czegoś pod Hasegawe, bo o ile Flyhawk daje możliwość zrobienia otwartych kabin, o tyle szkło jest pancerne, i wygląda to słabo po złożeniu w całość.

Wiem o czym piszesz ale obawiam się, że to nie mam pola manewru. Nie znalazłem aftermarketowego vacu, mam jeszcze Hasę ale to jeszcze grubszy pancerz i zostaje mi tylko zestaw. Samodzielne tłoczenie w ogóle poza moim poziomem umiejętności. Wymalowałem to już przy użyciu masek z zestawu. Nie jest źle ale szału też nie mam. Pierwszy raz miałem co czynienia z maskami ciętymi laserem i wg mnie mają bardziej poszarpane krawędzie niż maski cięte ploterem, tzn. te od plotera zazwyczaj są równiutkie a te cięte laserem już niekoniecznie. Może mi się tak trafiło ...

Powoli zbliżamy się do końca. Po zastanowieniu zdecydowałem się zostawić zestawowe oszklenie.

Doczytałem jeszcze, że na postoju tylko dolne klapy mogły być wychylone i tak to przerobiłem,

Zostały drobiazgi i mam nadzieję wkrótce do zobaczenia w galerii😀.

13.jpg

14.jpg

• Like 7

A jak wkoncu z tym podwoziem, dałeś różnokolorowe?

Bardzo ładny Dauntless. Jestem ciekawy jak oceniasz model, spasowanie, szczegóły itp.? Mam oba (SDB-2 i 3) i wydaje się lepszy od Hasegawy, z bardzo dobrze odwzorowanymi szczegółami.

2 godziny temu, Moses napisał:

A jak wkoncu z tym podwoziem, dałeś różnokolorowe?

Tak - w galerii będzie widać. Prawe zielone.

2 godziny temu, JJ62 napisał:

Bardzo ładny Dauntless. Jestem ciekawy jak oceniasz model, spasowanie, szczegóły itp.? Mam oba (SDB-2 i 3) i wydaje się lepszy od Hasegawy, z bardzo dobrze odwzorowanymi szczegółami.

Pierwsza sprawa to te wypukłe nity. Wiadomo, że nie bronią się w tej skali, ale nie bronią się też nity wklęsłe i linie podziału (no trochę mniej się nie bronią :)). Model generalnie ok ale miałem dwa problemy ze spasowaniem. I na skrzydłach i na ogonie miałem sytuację taką, że powierzchnie sterowe były jakby lekko wywinięte na zewnątrz. Niby wszytko równe ale pojawia się szpara na całej długości. Może ktoś wyjął za wcześnie z formy czy co ? Nie wiem. Było trochę dociskania i szpachlowania po krawędzi ale jakoś się udało. Poza tym obszar kadłub/skrzydło z przodu też wymagał pochylenia się nad dopasowaniem. Nic z tych rzeczy to nie było coś z czym sobie nie można poradzić ani powód aby odradzać budowę modelu.

Poza tym wszystko ładnie pasowało. Miałem obawy jak będzie z kokpitem bo składał się z wielu elementów ale tu nie było w ogóle żadnego problemu.

W porównaniu z Hase widać, że Hase to model mający swoje lata. Z pewnością dobry zestaw jako podstawa do budowy ale wymagający więcej wkładu pracy.

Oszklenie okazało się dla mnie do zaakceptowania. Przy Hase otwartego w ogóle nie da się zrobić bez wymiany.

Szczegóły naprawdę ładnie odwzorowane i można spokojnie budować prosto z pudła. Można też coś dodać ale to już jak kto lubi i preferuje.

Kalki - bardzo dobrze pracują z płynami i dobrze się układają. Ja miałem jednak jeszcze kalki Cartografa od Hobby 2000 i ich użyłem. W Cartografie koła z gwiazdami są o około 1 mm większe i inny odcień niebieskiego (ciemniejszy).

I jeszcze jedna rzecz. Plastik jest generalnie bardzo miękki i trzeba uważać z drobnymi elementami. Mocno też reaguje na klej.

Edytowane przez tommyk

1 godzinę temu, tommyk napisał:

Pierwsza sprawa to te wypukłe nity. Wiadomo, że nie bronią się w tej skali, ale nie bronią się też nity wklęsłe i linie podziału (no trochę mniej się nie bronią :)). Model generalnie ok ale miałem dwa problemy ze spasowaniem. I na skrzydłach i na ogonie miałem sytuację taką, że powierzchnie sterowe były jakby lekko wywinięte na zewnątrz. Niby wszytko równe ale pojawia się szpara na całej długości. Może ktoś wyjął za wcześnie z formy czy co ? Nie wiem. Było trochę dociskania i szpachlowania po krawędzi ale jakoś się udało. Poza tym obszar kadłub/skrzydło z przodu też wymagał pochylenia się nad dopasowaniem. Nic z tych rzeczy to nie było coś z czym sobie nie można poradzić ani powód aby odradzać budowę modelu.

Poza tym wszystko ładnie pasowało. Miałem obawy jak będzie z kokpitem bo składał się z wielu elementów ale tu nie było w ogóle żadnego problemu.

W porównaniu z Hase widać, że Hase to model mający swoje lata. Z pewnością dobry zestaw jako podstawa do budowy ale wymagający więcej wkładu pracy.

Oszklenie okazało się dla mnie do zaakceptowania. Przy Hase otwartego w ogóle nie da się zrobić bez wymiany.

Szczegóły naprawdę ładnie odwzorowane i można spokojnie budować prosto z pudła. Można też coś dodać ale to już jak kto lubi i preferuje.

Kalki - bardzo dobrze pracują z płynami i dobrze się układają. Ja miałem jednak jeszcze kalki Cartografa od Hobby 2000 i ich użyłem. W Cartografie koła z gwiazdami są o około 1 mm większe i inny odcień niebieskiego (ciemniejszy).

I jeszcze jedna rzecz. Plastik jest generalnie bardzo miękki i trzeba uważać z drobnymi elementami. Mocno też reaguje na klej.

Edytowane 41 minut temu przez tommyk

Z tego co czytałem na temat tego modelu i Flyhawka, to poza pochwałami nt. szczegółowości, narzekano na wiotkość niektórych części. Ich specjalnością są okręty (ponad 300 na MH), a samoloty to tylko dwa: SBD-2 i SBD-3. Może to jest też jakiś powód. Ale jeśli będą następne samoloty w 1/72 byłoby fajnie.

Dziękuję bardzo i jeszcze raz gratulacje za super wykonanie!💪