Thalgonis Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Hej, warto? Czy jednak nie, bo to zwykła Kropelka w lepszym “bo firmowym” opakowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popolupo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Zdecydowanie nie warto. Kup czarny CA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 13 minut temu, Popolupo napisał: Kup czarny CA. Podpisuję się, dużo przyjemniej się szlifuje niż zwykłego supergluta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Ja z kolei odpowiem, że zdecydowanie warto, jak dla mnie najlepszy klej CA, jakiego używałem, zwłaszcza wersja strong. Stosuję go zwłaszcza tam, gdzie wytrzymałość klejenia ma duże znaczenie - przy bardzo małych elementach, elementach konstrukcyjnych z różnych materiałów, gdy powierzchnia klejenia jest bardzo mała - np. krawędzie. Powiem nawet tak, że w kilku przypadkach nie trzymał mi Poxipol, a złapał Tamiya Strong. Czarny CA stosuję również, ale wg mnie różni się nieco właściwościami, pracuje nieco inaczej. Stosuję więc oba, w zależności od sytuacji. Dodatkowa zaleta to zmywanie debonderem, więc przy klejeniu małych elementów łapię nieco większą ilością kleju dla lepszej spoiny, a naddatek delikatnie zmywam debonderem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu No masz ci los.... I plusy i minusy OK. To szczegółowiej: właśnie kończą mi się „zapasy” tego co mam. Czyli czarny od VMS i zwykły od AmazingArt Ten od VMS mam już chyba 3 rok - oczywiście napis „black thin” na opakowaniu jest o kant d... - po takim czasie zgęstniał masakrycznie. I mimo, że jest jeszcze troszkę na dnie buteleczki, to trzeba wyrzucić, bo korzystanie zaczyna być zabawą w - nomen omen - super gluta niż kładzenie jakiejś drobniutkiej kropelki tam gdzie jest potrzebna Ten drugi z kolei jest jeszcze starszy (i też już zgęstniał, choć nie tak jak ten czarny) ale za to w porównianiu do tamtego, naprawdę gorzej trzyma... Więc szukam czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Kiedyś mili CA w gelu i był zarąbisty, ale dawno go już nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Czarny mam od Miga, jest ok, dużo dobrego słyszałem o czarnym od AK, ale nie używałem go, był niedostępny przez dłuższy okres, nawet nie wiem jak teraz z jego dostępnością. VMSa nie miałem i ciekaw jestem jak się sprawuje. Oprócz tego korzystam z Tamiya Strong oraz Permabond (nieparujący, można nim kleić owiewki, dodatkowo nie klei tak natychmiastowo, więc jest chwilę czasu na dokładne dopasowanie i ułożenie). Ten ostatni z tego co wiem jest niedostępny w Polsce, ja ściągałem go z Czech. Każdy stosuję trochę do nieco innych zastosowań, więc wzajemnie się uzupełniają. Na te tanie kleje ca typu Amazing Art nawet nie patrzę, raz spróbowałem i raczej to była porażka, nie sprawdził mi się. Ale swego czasu też używałem zwykłej Kropelki i ta z kolei była bardzo w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) Z tańszych wyrobów firmy BUDFIX polecam: https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-czarny-gesty-20g-do-uszczelek-gumy-plastiku-13296915070 https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-rzadki-sredni-gesty-3x20g-ca-mix-komplet-20ml-17253245470 jak wyschnie to wyrzucam i kupuję nowy. Sklejają wszystko, a najlepiej palce, mają też CA klej w żelu i debonder. Kleje CA najlepiej jest przechowywać w lodówce. Edytowane 2 godziny temu przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu 43 minuty temu, robertmodelarz napisał: Z tańszych wyrobów firmy BUDFIX polecam: https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-czarny-gesty-20g-do-uszczelek-gumy-plastiku-13296915070 https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-rzadki-sredni-gesty-3x20g-ca-mix-komplet-20ml-17253245470 jak wyschnie to wyrzucam i kupuję nowy. Sklejają wszystko, a najlepiej palce, mają też CA klej w żelu i debonder. Kleje CA najlepiej jest przechowywać w lodówce. Tego nie znałem - chyba sprawdzę PS. a jak z „zaczopowywaniem” się tej końcówki? Bo np. przy tym aktualnym moim czarnym od VMS już dawno zaklajstrowało się na amen (musiałem źle wytrzeć po otwarciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Thalgonis napisał: Tego nie znałem - chyba sprawdzę PS. a jak z „zaczopowywaniem” się tej końcówki? Bo np. przy tym aktualnym moim czarnym od VMS już dawno zaklajstrowało się na amen (musiałem źle wytrzeć po otwarciu) A to nie ma w nakrętce takiej igiełki co zapobiega zaklajstrowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 54 minuty temu Autor Share Napisano 54 minuty temu 20 minut temu, Moses napisał: A to nie ma w nakrętce takiej igiełki co zapobiega zaklajstrowaniu? Jest - źle opisałem: zaklajstrowała się cała nakrętka i od tamtej pory do użycia musiałem odkręcać całą górę Prawdopodobnie musiało zaschnąć na igle… A że ten VMS naprawdę jest bardzo mocny, to i nawet kombinerki nie dały rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi