tommyk Napisano wczoraj o 20:08 Share Napisano wczoraj o 20:08 SBD-3 Dauntles. Okres bitwy pod Midway. Ukończony. Zapraszam do oglądania i komentowania. Model Flyhawk. Zestaw zasadniczo ok, choć jak to Chińczyk – zawsze jest jakaś niespodzianka. W tym wypadku drobne problemy ze spasowaniem i trochę wiotki plastik. Dodałem tablicę YAHU, trochę drobiazgów z blaszki Edka (pasy, celowniki etc.), lufy Master do browninga strzelca (warto), silnik i osłonę silnika z wydechami SBS (silnik warto, osłona jest w komplecie ale zestawowa też ok), od siebie jeszcze przerobiłem przednie km na rurki z Albion. W zestawie SBS był jeszcze chwyt powietrza pod silnikiem wraz z wnętrzem. Tego nie montowałem bo wymagało sporo prucia i bałem się, że to schrzanię. Wolałem pocieniować ścianki wlotu w zestawie niż rozkopać to i ugrzęznąć. Malaowany MRP i Bilmodel. Podmalówki AK 3 GEN. I tu trzeba uważać, bo jednak jest różnica w odcieniu. To się może brać z tego, że ogólnie malowałem z preshadingiem i wtedy spod spodu zmienia odbiór koloru na wierzchu, a podmalówki pędzlem to inna grubość warstwy i nic już nie przebija. Wiotki plastik powoduje konieczność wzmacniania niektórych elementów. W maszt anteny i maszt na ogonie wprowadzałem mosiężne pręty i w kadłubie wierciłem pod nie gniazda, bo się bałem czy wytrzymają naprężenia. Hak hamujący połamałem przy próbie maskowania bo nie wytrzymał kontaktu z taśmą maskującą Mr. Hobby (niebieską, czyli ta osłabioną). Kalki zestawowe ok. Ładnie reagują na płyny. Jednak gwiazdy wziąłem z kalek Cartografa do Hobby 2000. Były zdecydowanie ciemniejsze. Poza tym o średnicy około 1 mm większej niż kalki Flyhawk. Odpuściłem sobie obicia bo to jest coś co mi nie wychodzi i już kilka razy zepsułem efekt końcowy. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano wczoraj o 20:55 Share Napisano wczoraj o 20:55 Nie kazdy model musibyc poobijany, aby był ladny, w szczegolnosci ze jak sie spojrzy na zdjecia Dauntlessów z VB-6 z czerwca 42, to nie są one jakoś zmęczone życiem. Jedyne nad czym bym sie pochylił to nad KMami strzelca, a dokladnie osłoną strzelca. Wydaje mi sie ze B-15 jej nie posiadała, i chyba był tam tylko jeden km, ale tego juz jednoznacznie nie mogę stwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano wczoraj o 21:05 Autor Share Napisano wczoraj o 21:05 Dzięki za zwrócenie uwagi. Nie będę teraz na siłę szukał zdjęcia, że były km z osłoną :). Przyznaję nie sprawdziłem ani nie zwróciłem uwagi, bo to zdjęcie widziałem. Osłony już nie usunę bo szkody mogą być nienaprawialne. Musi już tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano wczoraj o 21:19 Share Napisano wczoraj o 21:19 Świetny jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano wczoraj o 21:58 Share Napisano wczoraj o 21:58 Miniatura mi się bardzo podoba. Szkoda że nie ciśniesz tych obić, aczkolwiek rozumiem bo sam mam niektóre modele, na których nie eksperymentuje Wystające nity nie wybijają się jakoś na zdjęciach. Nie mam zapisanych na dysku, ale widziałem kiedyś wykonany model, na którym strasznie waliły po oczach i przykuwały uwagę. Może był to efekt jakiegoś ostrzejszego podkreślenia washem itp. Gratulacje pracy 55 minut temu, Moses napisał: Nie kazdy model musibyc poobijany, aby był ladny, w szczegolnosci ze jak sie spojrzy na zdjecia Dauntlessów z VB-6 z czerwca 42, to nie są one jakoś zmęczone życiem. Ten akurat dostał dobre wciry w czerwcu '42, ale wrócił. Przynajmniej tak zdjęcia mam podpisane na dysku. Też sobie chce ten egzemplarz zrobić tylko z Haski. Na drugim zdjęciu poniżej na skrzydle na wysokości stanowiska pilota widać czarny nr 15. Teraz zauważyłem wklejając zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Fajny przyciąga oko, podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Robiłem kiedyś ten zestaw, fajny jest. Twój model wyszedł bardzo schludnie, podoba mi się to. Dobra robota Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi