letalin Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Szefowie Arma Hobby dostali zajawki na starocie z Matchboxa i Monogramu. Nie chwaląc się, trochę w tym pomogłem:) Poczytajcie: https://wildcat.armahobbynews.pl/2026/04/27/matchbox-pk-3-boeing-p-12e-urok-kolorowych-ramek/?fbclid=IwY2xjawRdSStleHRuA2FlbQIxMABicmlkETE5SlNRZFNsbmJiMTFoOWxWc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHnLDFHQ9LywkvTcLo8pvQR5CAPS6E7FAXnyfLm-mI9KPlK3AjNVvGnefskox_aem_lWwj0sApbI0DK_DaKZGNhg Jeśli ma ktoś ochotę się przyłączyć, to śmiało. Boeingi składają się same. Proste, przepiękne modele. W dawnych latach składało się je w jeden, dwa dni. Ja mam ich dostatek, chociaż większość, to kolekcjonerskie egzemplarze i nigdy nie będą zbudowane. Mam jednak parę egzemplarzy w stanie jak na zdjęciu i spróbuję się ogarnąć w wyznaczonym terminie. Może być problem z farbkami, bo pewnie mi już wyschły, ale jakby co, to zawsze można zrobić Matchboxa bez malowania:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Niestety nie mam, ale chętnie popatrzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia 9 godzin temu, letalin napisał: Szefowie Arma Hobby dostali zajawki na starocie z Matchboxa i Monogramu. Może się zorientowali, że produkowane przez Armę modele są tak skomplikowane ( złożone ), że to już nie zabawa i nie daję takiej frajdy ... Idąc tą drogą, może wpadną na to, aby podjąć produkcję ciut mniej zaawansowanych modeli ? Oczywiście, nie rezygnując z bycia najlepszymi w branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia Te dwa antyczne szkraby mają fajne ficzery ułatwiające montaż górnego płata. Monogram ma też golenie podwozia z połówkami kadłuba. Jeśli w AH zrobią kiedyś dwupłata, to na pewno będzie równie prosty w montażu. Nie będzie na pewno jak legendarna Czapla z ZTS, czy Avia B.534 z Edka, której potem dorobili inne płaty, bo na styk trudno było te oryginalne poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia 11 godzin temu, letalin napisał: której potem dorobili inne płaty, widzialem te platy na E-dayu kilka lat temu w jakimś ruskim hotelu pod Praga i byly gorsze od oryginalu... dobrze, ze mam Avii kilka róznych w tym dwie zywice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja (edytowane) Prace trwają, w weekend przespieszą. Te otwarte żaluzje może odwrócą uwagę od zmyślonego kształtu osłony karteru. Monogram jest w tym miejscu ładniejszy. Pierścienie Townenda obu modeli b. się różnią, ale żaden nie leży w planach. Trudną do usunięcia wadą jest wygięcie skrzydeł. Górny płat prawie wyprostowałem gorącą wodą i przemocą, nie bez drobnych strat, a teraz odkryłem, że dolny jest też pokrzywiony. Oby nie popękał przy prostowaniu. Krzywy sprawi, że podpory międzyskrzydłowe nie będą pasować. Edytowane 7 Maja przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja zalóz sruby rzymskie i je dokrecaj, to sie platy wyprostuja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja sorry, nie moglem inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 2 godziny temu, letalin napisał: Trudną do usunięcia wadą jest wygięcie skrzydeł. Górny płat prawie wyprostowałem gorącą wodą i przemocą, nie bez drobnych strat, a teraz odkryłem, że dolny jest też pokrzywiony. Oby nie popękał przy prostowaniu. Krzywy sprawi, że podpory międzyskrzydłowe nie będą pasować. Drugi komplet też jest krzywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja To typowa wada tego zestawu. Mniej, lub bardziej wszystkie są krzywe. Produkcja Revell z lat dziewięćdziesiątych jest pod tym względem lepsza. Inne tworzywo, mniejszy skurcz. Na zdjęciu inny egzemplarz MB z ok.1974. Też rogal, ale na szczęście bez wygięcia do przodu, bo na tym co robię był też rogal w widoku z góry. przód i góra tej części silniej się kurczyła i wyginała dość kłopotliwie. Monogram też był wygięty, ale tam będzie skrzydło z żywicy, już wyprostowane. Żywica bardziej podatna na takie zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 13 godzin temu, letalin napisał: To typowa wada tego zestawu. Mniej, lub bardziej wszystkie są krzywe. Produkcja Revell z lat dziewięćdziesiątych jest pod tym względem lepsza. Inne tworzywo, mniejszy skurcz. Na zdjęciu inny egzemplarz MB z ok.1974. Też rogal, ale na szczęście bez wygięcia do przodu, bo na tym co robię był też rogal w widoku z góry. przód i góra tej części silniej się kurczyła i wyginała dość kłopotliwie. Monogram też był wygięty, ale tam będzie skrzydło z żywicy, już wyprostowane. Żywica bardziej podatna na takie zabiegi. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiej wady po Matchboksie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja na koniec Matchbox robil wtryski w Chinach i chyba nawet na wypraskach to korygowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Maja Autor Share Napisano 8 Maja Te co mam na tapecie, to angielska produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja (edytowane) 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: na koniec Matchbox robil wtryski w Chinach i chyba nawet na wypraskach to korygowano Jak Revell przejął formy, a jeszcze sprzedawał pod marką Matchbox to słowo "England" było usunięte i zostawało tylko "Made in__________". Edytowane 8 Maja przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Maja Autor Share Napisano 26 Maja Pierwsza ćwiartka zajęła mi więcej czasu, niż reszta. Kombinowanie i próby zajęły mi najwięcej czasu. Taka łamigłówka. W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja 7 godzin temu, letalin napisał: W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage. tak, ale ksztaltuje charakter i uszlachetnia...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja W dniu 27.05.2026 o 01:35, letalin napisał: Pierwsza ćwiartka zajęła mi więcej czasu, niż reszta. Kombinowanie i próby zajęły mi najwięcej czasu. Taka łamigłówka. W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage. Robi się konkretnie widzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Siedzisko kierownika. Pierwszy raz się zamachnąłem na taką trójwymiarową bryłę z HIPSu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 6 godzin temu, letalin napisał: Pierwszy raz się zamachnąłem na taką trójwymiarową bryłę z HIPSu. No i zapowiada się całkiem niezgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca W dniu 28.04.2026 o 10:16, letalin napisał: Ja mam ich dostatek, chociaż większość, to kolekcjonerskie egzemplarze i nigdy nie będą zbudowane. To jakbyś miał głęboką wewnętrzną potrzebę zmniejszenia tej sklejalnej mniejszości, to ja chętnie Ci w tym zmniejszaniu pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Czerwca Autor Share Napisano 6 Czerwca No niestety. W ostatnim czasie ubyły mi 3 sztuki, takie do sklejenia. Poszły w dobre ręce, ale natychmiast włączyłem powiadomienia w serwisach aukcyjnych, bo jak mam za mało, to czuję niepokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi