Skocz do zawartości

Challenge Boeing P-12E / F4B-4

letalin

Rekomendowane odpowiedzi

Szefowie Arma Hobby dostali zajawki na starocie z Matchboxa i Monogramu. Nie chwaląc się, trochę w tym pomogłem:) 

Poczytajcie: https://wildcat.armahobbynews.pl/2026/04/27/matchbox-pk-3-boeing-p-12e-urok-kolorowych-ramek/?fbclid=IwY2xjawRdSStleHRuA2FlbQIxMABicmlkETE5SlNRZFNsbmJiMTFoOWxWc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHnLDFHQ9LywkvTcLo8pvQR5CAPS6E7FAXnyfLm-mI9KPlK3AjNVvGnefskox_aem_lWwj0sApbI0DK_DaKZGNhg

Jeśli ma ktoś ochotę się przyłączyć, to śmiało. Boeingi składają się same. Proste, przepiękne modele. W dawnych latach składało się je w jeden, dwa dni. 

Ja mam ich dostatek, chociaż większość, to kolekcjonerskie egzemplarze i nigdy nie będą zbudowane. Mam jednak parę egzemplarzy w stanie jak na zdjęciu i spróbuję się ogarnąć w wyznaczonym terminie. Może być problem z farbkami, bo pewnie mi już wyschły🙄, ale jakby co, to zawsze można zrobić Matchboxa bez malowania:) 

20260428_001545_resized.jpg

• Like 2

9 godzin temu, letalin napisał:

Szefowie Arma Hobby dostali zajawki na starocie z Matchboxa i Monogramu. 

Może się zorientowali, że produkowane przez Armę modele są tak skomplikowane ( złożone ), że to już nie zabawa i nie daję takiej frajdy ... Idąc tą drogą, może wpadną na to, aby podjąć produkcję ciut mniej zaawansowanych modeli ? Oczywiście, nie rezygnując z bycia najlepszymi w branży.

Te dwa antyczne szkraby mają fajne ficzery ułatwiające montaż górnego płata. Monogram ma też golenie podwozia z połówkami kadłuba. Jeśli w AH zrobią kiedyś dwupłata, to na pewno będzie równie prosty w montażu. Nie będzie na pewno jak legendarna Czapla z ZTS, czy Avia B.534 z Edka, której potem dorobili inne płaty, bo na styk  trudno było te oryginalne poskładać. 

11 godzin temu, letalin napisał:

której potem dorobili inne płaty,

widzialem te platy na E-dayu kilka lat temu w jakimś ruskim hotelu pod Praga i byly gorsze od oryginalu...

dobrze, ze mam Avii kilka róznych w tym dwie zywice...

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Prace trwają, w weekend przespieszą. Te otwarte żaluzje może odwrócą uwagę od zmyślonego kształtu osłony karteru. Monogram jest w tym miejscu ładniejszy. 

Pierścienie Townenda obu modeli b. się różnią, ale żaden nie leży w planach.

20260507_211358.jpg

20260506_222014.jpg

Trudną do usunięcia wadą jest wygięcie skrzydeł. Górny płat prawie wyprostowałem gorącą wodą i przemocą, nie bez drobnych strat, a teraz odkryłem, że dolny jest też pokrzywiony. Oby nie popękał przy prostowaniu. Krzywy sprawi, że podpory międzyskrzydłowe nie będą pasować. 

20260507_212912.jpg

Edytowane przez letalin

2 godziny temu, letalin napisał:

Trudną do usunięcia wadą jest wygięcie skrzydeł. Górny płat prawie wyprostowałem gorącą wodą i przemocą, nie bez drobnych strat, a teraz odkryłem, że dolny jest też pokrzywiony. Oby nie popękał przy prostowaniu. Krzywy sprawi, że podpory międzyskrzydłowe nie będą pasować. 

20260507_212912.jpg

Drugi komplet też jest krzywy?

To typowa wada tego zestawu.  Mniej, lub bardziej wszystkie są krzywe. Produkcja Revell z lat dziewięćdziesiątych jest pod tym względem lepsza. Inne tworzywo, mniejszy skurcz.  Na zdjęciu inny egzemplarz MB z ok.1974. Też rogal, ale na szczęście bez wygięcia do przodu, bo na tym co robię był też rogal w widoku z góry. przód i góra tej części silniej się kurczyła i wyginała dość kłopotliwie. Monogram też był wygięty, ale tam będzie skrzydło z żywicy, już wyprostowane.  Żywica bardziej podatna na takie zabiegi. 

20260507_234840.jpg

13 godzin temu, letalin napisał:

To typowa wada tego zestawu.  Mniej, lub bardziej wszystkie są krzywe. Produkcja Revell z lat dziewięćdziesiątych jest pod tym względem lepsza. Inne tworzywo, mniejszy skurcz.  Na zdjęciu inny egzemplarz MB z ok.1974. Też rogal, ale na szczęście bez wygięcia do przodu, bo na tym co robię był też rogal w widoku z góry. przód i góra tej części silniej się kurczyła i wyginała dość kłopotliwie. Monogram też był wygięty, ale tam będzie skrzydło z żywicy, już wyprostowane.  Żywica bardziej podatna na takie zabiegi. 

20260507_234840.jpg

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiej wady po Matchboksie

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, BRAVO112 napisał:

na koniec Matchbox robil wtryski w Chinach i  chyba nawet na wypraskach to korygowano

Jak Revell przejął formy, a jeszcze sprzedawał pod marką Matchbox to słowo "England" było usunięte i zostawało tylko "Made in__________".

Edytowane przez Wymysl

• 3 weeks later...

Pierwsza ćwiartka zajęła mi więcej czasu, niż reszta. Kombinowanie i próby zajęły mi najwięcej czasu. Taka łamigłówka. W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage.

20260527_003920.jpg

• Like 1

7 godzin temu, letalin napisał:

W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage.

tak, ale ksztaltuje  charakter i uszlachetnia......😁

W dniu 27.05.2026 o 01:35, letalin napisał:

Pierwsza ćwiartka zajęła mi więcej czasu, niż reszta. Kombinowanie i próby zajęły mi najwięcej czasu. Taka łamigłówka. W czasach druku 3D umiejętność przycięcia kilkunastu sztuk pręcików o dł. 2,8mm jest bardzo vintage.

20260527_003920.jpg

Robi się konkretnie widzę :super:.

6 godzin temu, letalin napisał:

Pierwszy raz się zamachnąłem na taką trójwymiarową bryłę z HIPSu. 

No i zapowiada się całkiem niezgorzej 😎

W dniu 28.04.2026 o 10:16, letalin napisał:

Ja mam ich dostatek, chociaż większość, to kolekcjonerskie egzemplarze i nigdy nie będą zbudowane.  

To jakbyś miał głęboką wewnętrzną potrzebę zmniejszenia tej sklejalnej mniejszości, to ja chętnie Ci w tym zmniejszaniu pomogę 😉

No niestety. W ostatnim czasie ubyły mi 3 sztuki, takie do sklejenia. Poszły w dobre ręce, ale natychmiast włączyłem powiadomienia w serwisach aukcyjnych, bo jak mam za mało, to czuję niepokój.