marioba Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca (edytowane) W dniu 21.06.2026 o 21:06, Rafał B napisał: Chętnie poobserwuję, tym bardziej, że mój utknął w martwym punkcie w podobnym okresie. W dniu 22.06.2026 o 00:05, Greif napisał: skąd to znam.. W dniu 22.06.2026 o 00:05, Greif napisał: plus metalowa lufa i gąsiennice z Modeklcasten... i czeka... No to jest nas już trzech co nie może skończyć tego modelu. W dniu 22.06.2026 o 15:25, Evildead napisał: Najlepiej to chyba od razu kończyć, bo po czasie średnio się chce wracać niestety Nie zawsze się da tak od razu skończyć, bo albo wpadnie w łapy coś fajniejszego, albo coś mnie wkurzy w modelu i odkładam na półkę. Z jakiego powodu Emil poleciał do kalabusza? Szczerze, nie pamiętam... A może Emil to jakiś model przeklęty... Mariusz Edytowane 25 Czerwca przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca 47 minut temu, marioba napisał: Z jakiego powodu Emil poleciał do kalambusza? Szczerze, nie pamiętam... A może Emil to jakiś model przeklęty... Mariusz Emil, do drewutni ! 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Czerwca Super Moderator Share Napisano 22 Czerwca 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca W dniu 21.06.2026 o 20:45, marioba napisał: Czołem! Za gorąco dzisiaj. Niewiele polepiłem w temacie Panzer IV. Dosłownie jedna fota. Wrzucam tez fotki z 2019 roku. Sturer Emila. Model ten miał oddzielny warsztat. Niestety praktycznie wszystkie zdjęcia zniknęły. Nie ma sensu ożywiać starego wątku. Będę kontynuował tutaj, tym bardziej że w modelu nic się nie zmieniło... Mariusz To co do tej pory zmalowane w Emilu zacne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Czerwca Super Moderator Share Napisano 23 Czerwca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Czerwca Super Moderator Share Napisano 23 Czerwca mój ładniejszy - kompletny xD chyba nie szperałem za fotkami Rso ale sprawdzę na dysku jak coś znajdę zapodam, ktoś będzie może miał motywację do budowy modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 13 minut temu, Greif napisał: mój ładniejszy - kompletny xD chyba nie szperałem za fotkami Rso ale sprawdzę na dysku jak coś znajdę zapodam, ktoś będzie może miał motywację do budowy modelu Tym ktosiem może będę ja, chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu RSO od MiniArta, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Patafianie, zród tego postrzelonego ze zdjęcia powyżej, bez paki, będzie łatwiej ..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 29 minut temu, Lipstein napisał: Patafianie, zród tego postrzelonego ze zdjęcia powyżej, bez paki, będzie łatwiej ..... Bardziej myślę o jakimś zestawie z armatką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) 5 godzin temu, Patafian napisał: Bardziej myślę o jakimś zestawie z armatką Z armatką? Ależ proszę Cię bardzo! Albo takiego dziwoląga! Mariusz Edytowane 24 Czerwca przez marioba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Czerwca Super Moderator Share Napisano 25 Czerwca i jeszcze kolejna fotka Emila 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca Dzięki za zdjęcie. Dorzucę do kolekcji. Nie mam tego zdjęcia. Przyda się. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Czerwca Super Moderator Share Napisano 25 Czerwca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) No to chyba nie mam wyjścia i będę musiał wziąć się z powrotem za Emila... Edytowane 25 Czerwca przez marioba 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca (edytowane) Armata 12,8cm Flak 40 została wykorzystana jako przyszłe uzbrojenie Emila w wersji samobieżnej nosiła nazwę 12,8cm K40 L/61 Pz.Sfl. 12,8cm K40 na terenie Alketta 09.03.1942 r. podwozie nr.2 , sprawdzanie wychylenia lufy napis RV3 wskazuje na trzecią lufę którą zamontowano na drugim egzemplarzu Pz.Sfl. 12,8cm wystawionym w Parku Patriotów podwozie nr.2 w Juterborg , mai 1942 , na płycie czołowej dodano mocowanie lin, kabli podwozie nr.1 , przyszły Max, żołnierz siedzi na fałszywej nadbudówce zamontowanej nad wlewem paliwa Max spędzał wiele czasu w warsztatach z powodu częstych problemów z silnikiem podwozie nr.2 Moritz , otrzymał już mocowanie dodatkowych gąsienic z przodu Moritz , lipiec - sierpień 1942r. Do wieży dospawano dodatkowe traki Moritz dostał już zapasowe kola jezdne , siedzi na nich członek załogi. po miesiącu na froncie przybyło wiele nowego oporządzenia , skrzynek Moritz zakończył swój szlak bojowy opodal wiopski Nowoaleksiejewka luty 1943r. już w nowej roli, Moritz na wystawie zdobyczy w Moskwie obecny stan, z museum w Parku Patriotów Edytowane 27 Czerwca przez bulik58 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca Czołem! Bulik, wielkie brawa za wyczerpujący wpis o Moritzu. Samemu mi się nie chciałoby lepiej tego przedstawić. Dodam tylko skąd imiona Max und Moritz. To bohaterowie historyjki obrazkowej z połowy dziewiętnastego wieku, strasznie popularnej w Niemczech, a potem na świecie, przetłumaczonej na wiele języków i wydawana jest nawet w obecnych czasach. To historia dwóch psotników-rozrabiaków, któży źle kończą. Max po lewo, Moritz po prawo Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca 1 godzinę temu, marioba napisał: Max po lewo, Moritz po prawo Mariusz Dzięki . książka ta wydana została pierwszy raz w 1865 r. autor W.Busch opisał historie 2 chłopców Maxxa u. Moritza , wydano ją w ok.300 językach i dialektach. Nie wiem czy wiesz marioba ale częściowo opisane w niej historyjki/psoty zdarzyły się naprawdę , pierwowzorem był sam autor wraz ze swoim kolegą synem młynarza i to ich żarty przypisano Maxxowi i Moritzowi. Był jeszcze jeden podobny rysunkowt pojazd , Sd.Kfz 131 Marder II o nazwie własnej ,, Kohlenklau / Złodziej węgla ,, Czy ta nazwa pochodzi od nazwiska jego dcy . Unteroffizier Helmut Kohlke , nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, bulik58 napisał: Dzięki . książka ta wydana została pierwszy raz w 1865 r. autor W.Busch opisał historie 2 chłopców Maxxa u. Moritza , wydano ją w ok.300 językach i dialektach. Nie wiem czy wiesz marioba ale częściowo opisane w niej historyjki/psoty zdarzyły się naprawdę , pierwowzorem był sam autor wraz ze swoim kolegą synem młynarza Wiem!. Mam nawet niemieckie wydanie tej książki z 1921 roku, pisane szwabachą. Kohlenklau? A proszę Ciebie bardzo! Mówisz-masz: Stara Tamiya zlepiona coś koło roku 2007-8 roku. Model stał chyba dawno temu w galerii. Mariusz Edytowane 27 Czerwca przez marioba 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Czerwca Autor Share Napisano 28 Czerwca (edytowane) Czołem! Zrobiłem szybki audyt dobrostanu Emila i jestem pełen podziwu dla siebie, że od 2018 roku nie pogubiłem żadnych części. 12.8 cm Selbstfahrlafette auf VK 3001(H) Sturer Emil (uparty Emil), tak nazywało się to cudo niemieckiej techniki wojskowej. Jak już wiemy były tylko dwa egzemplarze. Mojego staram upodobnić do Moritza. Dlatego będą jakieś kanistry na błotniku, jakaś skrzynka, jakiś podnośnik na tylnym pancerzu po prawej, jakieś zapasowe gąsienice, jakieś kabelki i inne dupelszwance. Zestawowe gumisie dawno temu zadołowałem i wymieniłem na gąski Hobby Bossa razem z kołami napędowymi. Całość jest straszliwie zakurzona i wymaga umycia. Nad modelem trzeba jeszcze popracować. Okazało się że nakleiłem kalki na magazyny amunicyjne. Mariusz Edytowane 28 Czerwca przez marioba 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca W dniu 28.06.2026 o 09:39, marioba napisał: Czołem! Zrobiłem szybki audyt dobrostanu Emila i jestem pełen podziwu dla siebie, że od 2018 roku nie pogubiłem żadnych części. Mariusz Czyli nie znasz problemów wielu modelarzy. https://tenor.com/search/lost-something-gifs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 29 Czerwca Autor Share Napisano 29 Czerwca 5 godzin temu, bulik58 napisał: Czyli nie znasz problemów wielu modelarzy. Znam, znam doskonale! U mnie części od modelu pożera dywanowy potwór i podbiurkowa otchłań. Nieraz cała rodzina na czworaka chodzi po pokoju i szuka czegoś co zrobiło mi ziuuuuuuuu albo sruuuuuuu w niewiadomym kierunku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Czerwca Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca @mariobajak sam opisałeś proces ziuuuu lub sruuuu jest gorszy bo wykrywanie dźwiękowe zawsze sugeruje kompletnie inny kierunek niż obszar w którym finalnie obiekt się znajduje czyli pstryk w lewo, a on jest po prawej stronie, samo życie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca 2 godziny temu, marioba napisał: Znam, znam doskonale! 41 minut temu, Greif napisał: @mariobajak sam opisałeś proces ziuuuu lub sruuuu jest gorszy bo wykrywanie dźwiękowe zawsze sugeruje kompletnie inny kierunek niż obszar w którym finalnie obiekt się znajduje Nawet dźwięk szlifowania zębów nie jest tak wredny jak ziuuuu lub sruuuu bo one oznaczają długie poszukiwania , czasem dłuższe niż poszukiwania zaginionej arki z różnicą iż zamiast kapelusza jak Indiana mam miotełkę do wymiatania z kątów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca (edytowane) Czołem Modelarze! Zastanawiam się mocno gdzie Moritz miał podnośnik i ile tak naprawdę ich było? Jeden? Dwa? Zdjęcia z Moskwy, te osiemdziesięcioletnie, jak i te z muzeum, sugerują że podnośnik był jeden, na tylnym pancerzu po prawej. Tylko tam widać węzły po śrubach mocujących. Jeśli ktoś ma lepsze zdjęcia , to bardzo proszę o nie. Dodatkowo wrzucam trochę starych zdjęć z lepienia Emila kilka lat temu. Edytowane 4 Lipca przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi