bulik58 Napisano wczoraj o 07:18 Share Napisano wczoraj o 07:18 (edytowane) Pogrzebałem trochę w temacie tych kół na stronie Missing Lynx : Tamiya released their 1:35 scale Leclerc Series 2 in 2005. The main difference between this latest release and the original kit is that the road wheels, which were originally presented in die-cast metal, are now plastic parts. Firma Tamiya wypuściła model Leclerc Series 2 w skali 1:35 w 2005 roku. Główną różnicą między najnowszą wersją a oryginalnym zestawem jest to, że koła jezdne, które pierwotnie były wykonane z plastiku teraz wykonane są z odlewanego metalu. Edytowane wczoraj o 07:21 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano wczoraj o 17:04 Autor Share Napisano wczoraj o 17:04 No i wymiękłem! Zainwestowałem w kolejnego Francuza. Model wygląda świetnie! Inbox w weekend! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano wczoraj o 17:19 Share Napisano wczoraj o 17:19 12 minut temu, marioba napisał: No i wymiękłem! Zainwestowałem w kolejnego Francuza. Model wygląda świetnie! Inbox w weekend! Mariusz To jest lux modelik sam w sobie z pudła, ja szarpnąłem się na nawet na wersje deluxe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano wczoraj o 17:50 Autor Share Napisano wczoraj o 17:50 31 minut temu, Evildead napisał: To jest lux modelik sam w sobie z pudła, ja szarpnąłem się na nawet na wersje deluxe Modelik jest deluxe już w pudle. Twój będzie po prostu wymiatał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 22:09 Share Napisano wczoraj o 22:09 4 godziny temu, marioba napisał: No i wymiękłem! Zainwestowałem w kolejnego Francuza. Vive la France 4 godziny temu, Evildead napisał: 4 godziny temu, marioba napisał: Czyli poor i full-on version , ciekawie będzie wyglądać bezkrwawy pojedynek . Dla mnie osobiście to najfajniejsza przeróbka w wykonaniu Baukommando Becker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu (edytowane) Kuny / Marder I Praprzodek wielu pojazdów wykorzystujących podwozie : Lorraine 37L w połączeniu z 15cm sFH 13/1( a dokladniej 14,9 cm) wykorzystano przy produkcji dział samobieżnych 15 cm sFH 13/1 (Sf) auf Geschützwagen Lorraine Schlepper (f) (Sd.Kfz. 135/1) Krótka historia - Możliwość zbudowania działa samobieżnego na podwoziu Lorraine 37L została zademonstrowana Hitlerowi 28 maja 1942 roku. W rezultacie zatwierdzono przebudowę 160 ocalałych pojazdów. 60 z nich miało zostać wykorzystanych jako podwozie dla działa przeciwpancernego Pak 40 kal. 75 mm, 60 dla haubicy leFH 18 kal. 105 mm, a 40 dla haubicy sFH 13 lg kal. 15 cm. Potrzeba dział samobieżnych była wówczas szczególnie odczuwalna w Afryce Północnej, dlatego na spotkaniu z Hitlerem 4 czerwca podjęto decyzję o wyprodukowaniu najpierw 30 dział samobieżnych kal. 150 mm dla Rommla. Zadanie to powierzono fabryce Alkett w Berlinie-Borsigwalde. Wszystkie 30 dział samobieżnych 15 cm sFH 13/1 (Sf) auf Geschützwagen Lorraine Schlepper (f) (Sd.Kfz. 135/1) ukończono do końca czerwca. Dowództwo Armii Pancernej Afryka otrzymało informację, że wkrótce otrzyma 30 dział samobieżnych kal. 15 cm sFH 13/1 (Sf) 4 lipca 1942 roku. 10 z nich zostało już załadowanych na statek transportowy Apunia w Neapolu, 10 kolejnych było ładowanych w Brindisi (4 na Pilo i po 3 na Sestriere i Pisani), a 10 kolejnych było w drodze z Niemiec. Po 12 pojazdów miało trafić do 15. i 21. Dywizji Pancernej, a 6 do 90. Dywizji Lekkiej. Alianci wprowadzili korektę do tych planów. Siedem dział samobieżnych (3 w lipcu i 4 w sierpniu) zatonęło wraz z okrętami, które je przewoziły. W rezultacie 90. Dywizja Lekka nigdy nie otrzymała dział samobieżnych. Pierwsze dziesięć dział 15 cm sFH 13/1 (Sf) dotarło do Tobruku 26 lipca 1942 r. i trafiło do 155. Pułku Artylerii 21. Dywizji Pancernej. Działa 15 cm sFH 13/1 (Sf) stoczyły swoje pierwsze bitwy podczas nieudanej próby Rommla przełamania brytyjskiej obrony pod El Alamein. Niemcy stracili kilka dział samobieżnych podczas ofensywy, która rozpoczęła się w nocy z 30 na 31 sierpnia. 15. Dywizja Pancerna zgłosiła zniszczenie trzech dział samobieżnych i uszkodzenie dwóch kolejnych do 3 września. Kilka dział samobieżnych kal. 15 cm sFH 13/1 (Sf) z niewielkimi uszkodzeniami zostało zdobytych przez siły alianckie.Jeden z nich został przetransportowany do ośrodka w pobliżu Tel el Kebir, gdzie badano pojazdy zagraniczne.Kolejne działo samobieżne trafiło do Stanów Zjednoczonych, na poligon doświadczalny w Aberdeen. zdobyte w Afryce Druga partia dział samobieżnych Lorraine (64 sztuki) została zbudowana w lipcu-sierpniu 1942 roku w Paryżu przez Baukommando Beckera. Pojazdy te różniły się od tych pierwotnie budowanych. Posiadały dłuższy lemiesz, urządzenie umożliwiające jego rozłożenie bez wysiadania z pojazdu oraz nową blokadę ruchu działa, którą można było również zwolnić od wewnątrz.Działo samobieżne z drugiej partii 15 cm sFH 13/1 (Sf) zostało przydzielone do 1. i 2. Pancernego Pułku Artylerii Samobieżnej (Gepanzerte Artillerie-Regiment (Sfl)). Każdy składał się z pięciu baterii po sześć dział każda, co łącznie 15 cm sFH 13/1 (Sf). Formację tę opisał TO&E K.St.N. 461, zatwierdzony 31 października 1942 r. 1. pułk został rozwiązany w grudniu 1942 r., a jego baterie rozdzielono pomiędzy dywizje piechoty stacjonujące w Europie Zachodniej. 2. pułk został zreorganizowany w 931. Pułk Artylerii w marcu 1943 r. Jednostka ta została później przemianowana na 155. Pułk Artylerii i włączona do 2. Dywizji Pancernej, która została reorganizowana we Francji po zniszczeniu w Afryce Północnej.W momencie lądowania aliantów w Normandii 6 czerwca 1944 roku, 21. Dywizja Pancerna miała jeszcze dwa tuziny dział 15 cm sFH 13/1 (Sf). 12 z nich nadal znajdowało się w 155. Pułku Artylerii, po sześć w każdym z nich przydzielono do kompanii artylerii ciężkiej 125. i 192. Pułku Grenadierów Pancernych. W czerwcu stracono trzy działa 15 cm sFH 13/1 (Sf), a w lipcu dziewięć. Po uwięzieniu w kotle Falaise, 21. Dywizja Pancerna miała tylko jedno działo 15 cm sFH 13/1 (Sf). Sześćdziesiąt 15cm sFH 13/1 (Sf) auf Geschützwagen Lorraine Schlepper(f) SdKfz 135/1 na dziedzińcu Pałacu Wersalskiego we Francji w 1942 roku. Kinder niespodzianka Edytowane 11 godzin temu przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Lista dywizji piechoty na froncie wschodnim, o których wiadomo, że używały pojazdów Marder I oraz przybliżony okres ich użycia. Division Battalion Time frame 31.Inf. Div Pz. Jg.Abt.31 Aug 42 - Dec 43 35.Inf. Div 2.Kp./Pz. Jg.Abt.35 Sep 42 - Dec 43 36.Inf. Div (mot) 4.Kp./Pz. Jg.Abt.38 Oct 42 - Jun 43 72.Inf. Div 3.Kp./Pz. Jg.Abt.72 Sep 42 - Dec 43 206th Inf. Div. 1./Pz. Jg.Schn. Abt.206 Jan 43 - Dec 43 256.Inf. Div 5./Pz. Schnelle-Abt.256 Nov 42 - Apr 44 227. Inf. Div ~2. &/or 3.Kp. Pz. Jg.-Abt.227 w modelu MARDER i oryginale zdjęcia pochodzą z internetu z 17 SS Panzergrenadier Div. Edytowane 3 godziny temu przez bulik58 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 godziny temu Autor Share Napisano 3 godziny temu Piękne zdjęcia! Przydadzą się! Wielkie dziekuję! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) 26 minut temu, marioba napisał: Mi podoba się ten model zrobiony od podstaw , parę rzeczy pobrał chyba z innych modeli dokładnie nie wyjaśnił ale reszta to jego produkcja . To wszystko czym mogłem Was wspomóc , teraz wracam do swoich zabawek ale chętnie będę podglądał Wasze zmagania z materią . Powodzenia Edytowane 3 godziny temu przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi