Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tia, kiedyś to było...

Rocznik 1978; ja tak z przekąsem o tym dziadu...

Edytowane przez Lipstein
  • Haha 2
Napisano
22 minuty temu, Lipstein napisał:

Tia, kiedyś to było...

1978 ?  To bier tasza i leć po piwo

• Haha 1
Napisano
W dniu 9.08.2026 o 18:05, marioba napisał:

marioba to teraz tylko farbę zamieszać i malowanko , otwarte pojazdy fanie wyglądają tylko roboty aby coś z niektórych wyciosać od groma. Ciekawym jak będzie się prezentował po końcowym malunku, wnętrze wyszło ci pierwszorzędnie 

Napisano
1 godzinę temu, Lipstein napisał:

Tia, kiedyś to było...

To do dziada jeszcze ci trochę zostało. Chociaż dziad to bardziej stan ducha niż ciała 😁

Godzinę temu, bulik58 napisał:

marioba to teraz tylko farbę zamieszać i malowanko , otwarte pojazdy fanie wyglądają tylko roboty aby coś z niektórych wyciosać od groma. Ciekawym jak będzie się prezentował po końcowym malunku, wnętrze wyszło ci pierwszorzędnie 

Chyba coś trzeba będzie namieszać i trochę popsiukać po całości

Napisano
12 godzin temu, marioba napisał:

To do dziada jeszcze ci trochę zostało.

Dziękuję!

Bierz się do roboty!

Napisano (edytowane)

Czołem!

Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw jak niektórzy Koledzy robią na tym forum z innymi modelami. Ale jakoś to musi wyglądać. 

Na razie to się szpachluje i trochę oczywistych gratów polepiłem na zadzie. Cały przód do poprawy, boki też...

122.jpg

123.jpg

124.jpg 

125.jpg 

126.jpg

Edytowane przez marioba
Napisano
Godzinę temu, marioba napisał:

Czołem!

Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw jak niektórzy Koledzy robią na tym forum z innymi modelami. Ale jakoś to musi wyglądać. 

Na razie to się szpachluje i trochę oczywistych gratów polepiłem na zadzie. Cały przód do poprawy, boki też

Witamy przyjacielu w klubie . Czasem tak jest iż po 2-3 dniach dochodzisz do wniosku ,, co za szajs kupiłem ,, i od tego momentu praca albo zwalnia albo model wraca do kartonu . 

Napisano
14 godzin temu, marioba napisał:

Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw...

Oj tam oj tam, cierpienie uszlachetnia 😎

Napisano (edytowane)

Czołem!

Coś tam zmalowałem...

IMG_20260818_104239.jpg 

IMG_20260818_104252.jpg

Mariusz

Edytowane przez marioba
  • Like 1
Napisano

Felgi były na miejscu, ale opony wcieło. Po godzinie poszukiwań metodą odkrywkową, znalazłem.

Teraz kalek muszę poszukać. Gdzieś są...

Mariusz

IMG_20260818_144849.jpg

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Evildead napisał:

Ciekawy pojazd :) , rzadki na forach itp.

Steyr- Daimler-Puch ADGZ.

To Hobby Boss.  1/35 oczywiście.

Rzadki na forach. I szkoda, bo fajny pojazd i model stosunkowo łatwy do kupienia za około 100 złotych.

Model zlepiony w czasie zarazy. Rzucony był tylko czarny podkład i postawiłem to nie wiadomo dlaczego na tyle lat w Szuflandii.

Edytowane przez marioba
  • Like 1
Napisano
Godzinę temu, Evildead napisał:

8 minut temu, marioba napisał:

Austriak , używany w aneksji Czech ,w 39 r.  2 lub 3 pojazdy brały udział w atakach na pocztę Gdańską . Znane są nazwy  nazwy Ostmark , Sudetenland i prawdopodobnie Memel . Co ciebie skusiło do zakupu tego dziwoląga ?

471440009_980741097257539_14472721435872Obrona Poczty Polskiej w GdańskuKampania polska 1939 - Bitwa graniczna i wojna koalicyjna ...48769

cztery policyjne w Warszawie , Al.Szucha

adgz11.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Dlaczego kupiłem tego dziwoląga? 

Bo to niezły dziwoląg!

A tak naprawdę to sam pojazd mi się podoba. Taki dziwoląg...

Mariusz

Napisano
3 godziny temu, marioba napisał:

Pytam dlatego iż jest to bardzo bardzo rzadki model pokazywany na forach modelarskich , chyba raz czy dwa go widziałem z tego raz na żywo a raz na fotkach. Jest wśród nich też któryś z Gdańska ? Czasem też mi się zdarza kupować model według kryteriów ,, im brzydszy tym bardziej mi się podoba ,, 

• Like 1
Napisano
8 godzin temu, bulik58 napisał:

Pytam dlatego iż jest to bardzo bardzo rzadki model pokazywany na forach modelarskich , chyba raz czy dwa go widziałem z tego raz na żywo a raz na fotkach. Jest wśród nich też któryś z Gdańska ? Czasem też mi się zdarza kupować model według kryteriów ,, im brzydszy tym bardziej mi się podoba ,, 

Coś w tym chyba było że im brzydszy, tym bardziej mi się podoba. Pojazd jest nietypowy, jedyny w swoim rodzaju i to chyba zdecydowało że go kupiłem.

Niestety kalki do tego modelu są w stylu " gdzieś na froncie wschodnim". Nic konkretnego. Gdańszczanina z tego nie można zrobić. Chyba że poszukam kalek w necie.

Mariusz

Napisano
41 minut temu, marioba napisał:

Gdańszczanina z tego nie można zrobić. 

Nie można, bo to nie ta wersja. Różnice widać choćby po kloszach lamp.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Rafał B napisał:

Nie można, bo to nie ta wersja. Różnice widać choćby po kloszach lamp.

Ostmark odpada. Masz rację, inne lampy.

Ale Sudetenland chyba tak. Da się go zrobić.

Zresztą zobaczę. Jak znowu zacznę rzeźbić, to przeciągnie się wykończenie tego o następne kilka lat 🤪

Edytowane przez marioba
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, marioba napisał:

Nic konkretnego. Gdańszczanina z tego nie można zrobić. Chyba że poszukam kalek w necie.

Mariusz

Te dwa pojazdy z Gdańska należały do pułku SS ,, Heimwehr Danzig ,,  , po zakończeniu walk w Gdańsku jeden z nich stacjonował krótko w Gdyni . Po kampanii wrześniowej przydzielono je oddziałom policji , w 1940 r. pluton tych aut używała ochrona fabryki prochu w Pionkach , inny służył w Kielcach. w 1942 ADGZ-ety wycofano do Niemiec . W tym czasie zmniejszono ilość załogi do 4 ludzi (2 kierowców , strzelec, dca) pozostawiono  początkowo 2 a póżniej 1 km w kadłubie stąd ta zmiana załogi oraz zamontowano w 1943r.  (brakujące dotychczas)  radiostacje FuG 12 z anteną  typu gwiazda

Z tego co widzę Boss wypuścił dwie wersje tego pojazdu, twoja różni się np. osłoną lamp, reflektorem na wieży , grzybek na wieży obok reflektora , tłumik wygląda na srebrny? >> Sudetenland

adgZhaugh2.jpg

łaciaty , austriackie malowane

adgZhaugh6.jpg

w tym lampy jak w twoim ale z ramową anteną

ADGZ armoured car 3

po zakończeniu kampanii w 1939r. 1 wóz miał się znajdować w Technische Polizeischule/ Technicznej Szkole Policyjnej w Berlinie , miał zamontowaną wewnątrz radiostację FuG X i antenę ramową , czy to ten ?  Znaczek obok krzyża wskazuje na policyjne pochodzenie

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

twoja wersja (typ osłony lamp) jest dość nieliczna głównie są okrągłe

ADGZ in german serviceADGZ winter camouflageSteyr ADGZ cars in german service

opisane jako pojazdy Gebirgstruppe der Waffen SS wskazują na oddziały górskie Waffen SS , w niektórych żródłach podawana jest 7 Dyw. Piech. SS ,, Prinz Eugen ,, 

Model_M35_Mittlere_Panzerwagen-006.jpg

ADGZaustriaHaugh%20(4).jpg

pojazd ,, Seydlitz ,,  ze zmniejszoną ilością km w kadłubie i załogą

Modelarstwo z pasją • Zobacz wątek - M35 Mittlere ...

ta fotka ADGZ po zmianach, przypomniała mi lata wstecz i poprawiła humor na cały dzień zwłaszcza ci goście wystający z kadłuba. Kiedyś popularnym określeniem jednej z linii autobusowej było ,, tłok jak w 32 ,,  tą linią jeżdziło b. wielu pracowników do Bumaru jak i górnicy na zmianę , wtedy autobus był zapchany totalnie.

Plik:Bundesarchiv Bild 146-2005-0182, Anschluss ...

detale

ADGZ – close-up view of turretBrak dostępnego opisu zdjęcia.

drfthrhytr.jpg

Polizei-Regiment ,,Nord ,, Rosja

adgz.jpg

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Bulik, dzięki za wpis. Powęszę jeszcze trochę w fotkach i zdecyduję. Kalki do tej pokraki minęły mi na Moje Hobby. Da do wzięcia od ręki. Jakby przymknąć mocno oko, to można okleić go jako Sudetenland, pomijając klika detali.

Hobby Boss w pudle dał praktycznie tylko krzyże i nic więcej. Chińczycy pominęli oznaczenia totalnie. 

Może zamówię te kalki i może zrobię Sudetenland.

Ale jak znam życie i jak coś pominę w detalu, to wrzask się okrutny na forum poniesie że nie tak, że świętokradztwo, kpina, jaja i siurek z grzybnią 🤪

Mariusz

Edytowane przez marioba
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, marioba napisał:

Ale jak znam życie i jak coś pominę w detalu, to wrzask się okrutny na forum poniesie że nie tak, że świętokradztwo, kpina, jaja i siurek z grzybnią 🤪

Mariusz

marioba tego ostatniego nie znam , dzieło AI czy stworzone dla elyt  ?  Dla mas pracujących ta wskazówka dostępna jest pod hasłem ,, h..nia z grzybnią ,, . To zrób normalnego krzyżaka i unikniesz wszelkich ,, pochwał, wskazówek gdzie można to wsa... schować miało być lub zabawą w rzeżnika i rzucania mięsem.

Wolałbym tego nie słyszeć - Jeja.pl

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Chciałem być grzeczny i poprawny.

Elyt w stolicy mało. Wyginęły we wszystkich wojnach po kolei jakie były. Dużo elementu napływowego. Ale on też wpływa pozytywnie na tempo i koloryt mojego ukochanego miasta!

Mariusz

PS. Model pomalowany akrylami Revella, metodą MCPS.

Edytowane przez marioba
Napisano
1 godzinę temu, marioba napisał:

Oczy poszły mimo woli w lewo  i w dół  .... .. i wtedy usłyszalem

Ale wtopa... memy, gify i śmieszne obrazki facebook, tapety ...