Lipstein Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia (edytowane) Tia, kiedyś to było... Rocznik 1978; ja tak z przekąsem o tym dziadu... Edytowane 11 Sierpnia przez Lipstein 2 Cytuj
bulik58 Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia 22 minuty temu, Lipstein napisał: Tia, kiedyś to było... Rocznik 1978; ja tak z przekąsem o tym dziadu... 1978 ? To bier tasza i leć po piwo 1 Cytuj
bulik58 Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia W dniu 9.08.2026 o 18:05, marioba napisał: marioba to teraz tylko farbę zamieszać i malowanko , otwarte pojazdy fanie wyglądają tylko roboty aby coś z niektórych wyciosać od groma. Ciekawym jak będzie się prezentował po końcowym malunku, wnętrze wyszło ci pierwszorzędnie Cytuj
marioba Napisano 11 Sierpnia Autor Napisano 11 Sierpnia 1 godzinę temu, Lipstein napisał: Tia, kiedyś to było... Rocznik 1978; ja tak z przekąsem o tym dziadu... To do dziada jeszcze ci trochę zostało. Chociaż dziad to bardziej stan ducha niż ciała Godzinę temu, bulik58 napisał: marioba to teraz tylko farbę zamieszać i malowanko , otwarte pojazdy fanie wyglądają tylko roboty aby coś z niektórych wyciosać od groma. Ciekawym jak będzie się prezentował po końcowym malunku, wnętrze wyszło ci pierwszorzędnie Chyba coś trzeba będzie namieszać i trochę popsiukać po całości Cytuj
Lipstein Napisano 12 Sierpnia Napisano 12 Sierpnia 12 godzin temu, marioba napisał: To do dziada jeszcze ci trochę zostało. Dziękuję! Bierz się do roboty! Cytuj
marioba Napisano Sobota o 19:56 Autor Napisano Sobota o 19:56 (edytowane) Czołem! Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw jak niektórzy Koledzy robią na tym forum z innymi modelami. Ale jakoś to musi wyglądać. Na razie to się szpachluje i trochę oczywistych gratów polepiłem na zadzie. Cały przód do poprawy, boki też... Edytowane Sobota o 19:57 przez marioba Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 21:10 Napisano Sobota o 21:10 Godzinę temu, marioba napisał: Czołem! Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw jak niektórzy Koledzy robią na tym forum z innymi modelami. Ale jakoś to musi wyglądać. Na razie to się szpachluje i trochę oczywistych gratów polepiłem na zadzie. Cały przód do poprawy, boki też Witamy przyjacielu w klubie . Czasem tak jest iż po 2-3 dniach dochodzisz do wniosku ,, co za szajs kupiłem ,, i od tego momentu praca albo zwalnia albo model wraca do kartonu . Cytuj
Rafał B Napisano Niedziela o 10:08 Napisano Niedziela o 10:08 14 godzin temu, marioba napisał: Nie da się tego czegoś zrobić prosto z pudła! To mina-padlina. Nie będę odbudowywał tego czegoś od podstaw... Oj tam oj tam, cierpienie uszlachetnia Cytuj
marioba Napisano Wtorek o 08:52 Autor Napisano Wtorek o 08:52 (edytowane) Czołem! Coś tam zmalowałem... Mariusz Edytowane Wtorek o 08:55 przez marioba 1 Cytuj
marioba Napisano Wtorek o 12:52 Autor Napisano Wtorek o 12:52 Felgi były na miejscu, ale opony wcieło. Po godzinie poszukiwań metodą odkrywkową, znalazłem. Teraz kalek muszę poszukać. Gdzieś są... Mariusz Cytuj
Evildead Napisano Wtorek o 14:13 Napisano Wtorek o 14:13 Ciekawy pojazd , rzadki na forach itp. 1 Cytuj
marioba Napisano Wtorek o 15:26 Autor Napisano Wtorek o 15:26 (edytowane) Godzinę temu, Evildead napisał: Ciekawy pojazd , rzadki na forach itp. Steyr- Daimler-Puch ADGZ. To Hobby Boss. 1/35 oczywiście. Rzadki na forach. I szkoda, bo fajny pojazd i model stosunkowo łatwy do kupienia za około 100 złotych. Model zlepiony w czasie zarazy. Rzucony był tylko czarny podkład i postawiłem to nie wiadomo dlaczego na tyle lat w Szuflandii. Edytowane Wtorek o 15:29 przez marioba 1 Cytuj
bulik58 Napisano Wtorek o 16:21 Napisano Wtorek o 16:21 Godzinę temu, Evildead napisał: 8 minut temu, marioba napisał: Austriak , używany w aneksji Czech ,w 39 r. 2 lub 3 pojazdy brały udział w atakach na pocztę Gdańską . Znane są nazwy nazwy Ostmark , Sudetenland i prawdopodobnie Memel . Co ciebie skusiło do zakupu tego dziwoląga ? cztery policyjne w Warszawie , Al.Szucha 2 1 Cytuj
marioba Napisano Wtorek o 16:53 Autor Napisano Wtorek o 16:53 Dlaczego kupiłem tego dziwoląga? Bo to niezły dziwoląg! A tak naprawdę to sam pojazd mi się podoba. Taki dziwoląg... Mariusz Cytuj
bulik58 Napisano Wtorek o 20:32 Napisano Wtorek o 20:32 3 godziny temu, marioba napisał: Pytam dlatego iż jest to bardzo bardzo rzadki model pokazywany na forach modelarskich , chyba raz czy dwa go widziałem z tego raz na żywo a raz na fotkach. Jest wśród nich też któryś z Gdańska ? Czasem też mi się zdarza kupować model według kryteriów ,, im brzydszy tym bardziej mi się podoba ,, 1 Cytuj
marioba Napisano wczoraj o 05:31 Autor Napisano wczoraj o 05:31 8 godzin temu, bulik58 napisał: Pytam dlatego iż jest to bardzo bardzo rzadki model pokazywany na forach modelarskich , chyba raz czy dwa go widziałem z tego raz na żywo a raz na fotkach. Jest wśród nich też któryś z Gdańska ? Czasem też mi się zdarza kupować model według kryteriów ,, im brzydszy tym bardziej mi się podoba ,, Coś w tym chyba było że im brzydszy, tym bardziej mi się podoba. Pojazd jest nietypowy, jedyny w swoim rodzaju i to chyba zdecydowało że go kupiłem. Niestety kalki do tego modelu są w stylu " gdzieś na froncie wschodnim". Nic konkretnego. Gdańszczanina z tego nie można zrobić. Chyba że poszukam kalek w necie. Mariusz Cytuj
Rafał B Napisano wczoraj o 06:17 Napisano wczoraj o 06:17 41 minut temu, marioba napisał: Gdańszczanina z tego nie można zrobić. Nie można, bo to nie ta wersja. Różnice widać choćby po kloszach lamp. Cytuj
marioba Napisano wczoraj o 09:10 Autor Napisano wczoraj o 09:10 (edytowane) 2 godziny temu, Rafał B napisał: Nie można, bo to nie ta wersja. Różnice widać choćby po kloszach lamp. Ostmark odpada. Masz rację, inne lampy. Ale Sudetenland chyba tak. Da się go zrobić. Zresztą zobaczę. Jak znowu zacznę rzeźbić, to przeciągnie się wykończenie tego o następne kilka lat Edytowane wczoraj o 09:10 przez marioba Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 09:28 Napisano wczoraj o 09:28 (edytowane) 4 godziny temu, marioba napisał: Nic konkretnego. Gdańszczanina z tego nie można zrobić. Chyba że poszukam kalek w necie. Mariusz Te dwa pojazdy z Gdańska należały do pułku SS ,, Heimwehr Danzig ,, , po zakończeniu walk w Gdańsku jeden z nich stacjonował krótko w Gdyni . Po kampanii wrześniowej przydzielono je oddziałom policji , w 1940 r. pluton tych aut używała ochrona fabryki prochu w Pionkach , inny służył w Kielcach. w 1942 ADGZ-ety wycofano do Niemiec . W tym czasie zmniejszono ilość załogi do 4 ludzi (2 kierowców , strzelec, dca) pozostawiono początkowo 2 a póżniej 1 km w kadłubie stąd ta zmiana załogi oraz zamontowano w 1943r. (brakujące dotychczas) radiostacje FuG 12 z anteną typu gwiazda Z tego co widzę Boss wypuścił dwie wersje tego pojazdu, twoja różni się np. osłoną lamp, reflektorem na wieży , grzybek na wieży obok reflektora , tłumik wygląda na srebrny? >> Sudetenland łaciaty , austriackie malowane w tym lampy jak w twoim ale z ramową anteną po zakończeniu kampanii w 1939r. 1 wóz miał się znajdować w Technische Polizeischule/ Technicznej Szkole Policyjnej w Berlinie , miał zamontowaną wewnątrz radiostację FuG X i antenę ramową , czy to ten ? Znaczek obok krzyża wskazuje na policyjne pochodzenie twoja wersja (typ osłony lamp) jest dość nieliczna głównie są okrągłe opisane jako pojazdy Gebirgstruppe der Waffen SS wskazują na oddziały górskie Waffen SS , w niektórych żródłach podawana jest 7 Dyw. Piech. SS ,, Prinz Eugen ,, pojazd ,, Seydlitz ,, ze zmniejszoną ilością km w kadłubie i załogą ta fotka ADGZ po zmianach, przypomniała mi lata wstecz i poprawiła humor na cały dzień zwłaszcza ci goście wystający z kadłuba. Kiedyś popularnym określeniem jednej z linii autobusowej było ,, tłok jak w 32 ,, tą linią jeżdziło b. wielu pracowników do Bumaru jak i górnicy na zmianę , wtedy autobus był zapchany totalnie. detale Polizei-Regiment ,,Nord ,, Rosja Edytowane wczoraj o 09:46 przez bulik58 1 Cytuj
marioba Napisano wczoraj o 09:49 Autor Napisano wczoraj o 09:49 (edytowane) Bulik, dzięki za wpis. Powęszę jeszcze trochę w fotkach i zdecyduję. Kalki do tej pokraki minęły mi na Moje Hobby. Da do wzięcia od ręki. Jakby przymknąć mocno oko, to można okleić go jako Sudetenland, pomijając klika detali. Hobby Boss w pudle dał praktycznie tylko krzyże i nic więcej. Chińczycy pominęli oznaczenia totalnie. Może zamówię te kalki i może zrobię Sudetenland. Ale jak znam życie i jak coś pominę w detalu, to wrzask się okrutny na forum poniesie że nie tak, że świętokradztwo, kpina, jaja i siurek z grzybnią Mariusz Edytowane wczoraj o 10:31 przez marioba Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 10:23 Napisano wczoraj o 10:23 (edytowane) 3 godziny temu, marioba napisał: Ale jak znam życie i jak coś pominę w detalu, to wrzask się okrutny na forum poniesie że nie tak, że świętokradztwo, kpina, jaja i siurek z grzybnią Mariusz marioba tego ostatniego nie znam , dzieło AI czy stworzone dla elyt ? Dla mas pracujących ta wskazówka dostępna jest pod hasłem ,, h..nia z grzybnią ,, . To zrób normalnego krzyżaka i unikniesz wszelkich ,, pochwał, wskazówek gdzie można to wsa... schować miało być lub zabawą w rzeżnika i rzucania mięsem. Edytowane wczoraj o 13:09 przez bulik58 1 Cytuj
marioba Napisano wczoraj o 10:35 Autor Napisano wczoraj o 10:35 (edytowane) Chciałem być grzeczny i poprawny. Elyt w stolicy mało. Wyginęły we wszystkich wojnach po kolei jakie były. Dużo elementu napływowego. Ale on też wpływa pozytywnie na tempo i koloryt mojego ukochanego miasta! Mariusz PS. Model pomalowany akrylami Revella, metodą MCPS. Edytowane wczoraj o 10:37 przez marioba Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 12:16 Napisano wczoraj o 12:16 1 godzinę temu, marioba napisał: Oczy poszły mimo woli w lewo i w dół .... .. i wtedy usłyszalem Cytuj
marioba Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowane) https://pl.wikipedia.org/wiki/Wanda_Traczyk-Stawska Smutna wiadomość.... Edytowane 22 godziny temu przez marioba Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi