Betinho Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu (edytowane) "A lato było piękne tego roku" Polska, lato 1939 r. - restauracja "Skwarczinski" (diorama w skali 1/72) z oświetleniem LED - lampa górna na parterze i lampka nocna w pokoju bawiącego się chłopca. DLACZEGO SKWARCZINSKI? Zapis "Skwarczinski" nie jest moim błędem, lecz celową inspiracją. Niniejsza diorama przedwojennego domu inspirowana jest modelem 1/76 firmy Matchbox z 1978 r. „Sd.Kfz. 232 Armoured Radio Car”. Zawierał on dwa malowania z Polski z 1939 r. i winietkę z fragmentem zniszczonego domu oraz kalkomanię z taką właśnie nazwą restauracji. To jeden z moich ulubionych zestawów z dzieciństwa jak i wielu modelarzy klejących w latach dziewięćdziesiątych. Mój pomysł to pokazanie tego samego domu sprzed wybuchu II wojny światowej. Wykorzystano oryginalną podstawkę, którą rozbudowano. Ściany i podłogi wykonano samodzielnie z hipsu. Napis został wykonany na zamówienie w technologii druku 3D. Kalkomanie (w tym tapety, szyldy) to własny projekt i samodzielny druk. Wiele elementów, jak skrzynka na listy, karnisze, zasłony, drzwi, witryna, to samoróbki. Pojazd to przerobiony Fiat 621 od firmy First to Fight. Wykorzystano żywiczne koła (F&A Miniatures), silnik i klapy silnika (FPW) oraz własne modyfikacje (zmiana dachu kabiny reflektory, dodatki do skrzyni transportowej). Zarówno hasła reklamowe jak i szyldy są oryginalne z epoki – wykorzystano do ich odtworzenia oryginalnych zdjęć. Edytowane 11 godzin temu przez Betinho 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Fajna diorama, bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Rewelacja Gratuluję mistrzowska scenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Jeszcze kilka inspiracji z epoki. Każdy napis i szyld jest oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu (edytowane) Tak miałem ten model w 76 podziałce.Niby, umownie 72.Dawno temu początki lat 90tych...Nazwy nie zapomniałem tych ruinek.Temat świetnie Tobie wyszedł.Nakład pracy rzeczywiście spory.Całość super w odbiorze.Zwłaszcza na skalę jak się patrzy.Robi wrażenie. Edytowane 9 godzin temu przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tak wykonania, jak i całości kompozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Świetna praca szczególnie, że wymagała wykorzystania własnej kreatywności. Przyczepiłbym się tylko do odwrócenia pani tyłem do widza. Poza tym - mucha nie siada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, zaruk napisał: Świetna praca szczególnie, że wymagała wykorzystania własnej kreatywności. Przyczepiłbym się tylko do odwrócenia pani tyłem do widza. Poza tym - mucha nie siada. Nie podglądaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Genialna praca i nareszcie mogę ją obejrzeć nie kręcącą się :). Gratulacje za pomysł i wykonanie!!! Świetna praca. Jeszcze napisz co to za figurki, bo w '72 o takich cywilów nie jest łatwo. Meble z 3D? Robiłeś sam, czy można je gdzieś nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 35 minut temu Share Napisano 35 minut temu Super pomysł, super wykonanie! Tylko obsraluchy na dachu, a ciężarówka czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi