Skocz do zawartości

A lato było piękne tego roku - "Skwarczinski" 1/72

Betinho

Rekomendowane odpowiedzi

"A lato było piękne tego roku" Polska, lato 1939 r. - restauracja "Skwarczinski" (diorama w skali 1/72) z oświetleniem LED - lampa górna na parterze i lampka nocna w pokoju bawiącego się chłopca.

DLACZEGO SKWARCZINSKI?

Zapis "Skwarczinski" nie jest moim błędem, lecz celową inspiracją. Niniejsza diorama przedwojennego domu inspirowana jest modelem 1/76 firmy Matchbox z 1978 r. „Sd.Kfz. 232 Armoured Radio Car”. Zawierał on dwa malowania z Polski z 1939 r. i winietkę z fragmentem zniszczonego domu oraz kalkomanię z taką właśnie nazwą restauracji. To jeden z moich ulubionych zestawów z dzieciństwa jak i wielu modelarzy klejących w latach dziewięćdziesiątych.

Mój pomysł to pokazanie tego samego domu sprzed wybuchu II wojny światowej. Wykorzystano oryginalną podstawkę, którą rozbudowano. Ściany i podłogi wykonano samodzielnie z hipsu. Napis został wykonany na zamówienie w technologii druku 3D. Kalkomanie (w tym tapety, szyldy) to własny projekt i samodzielny druk. Wiele elementów, jak skrzynka na listy, karnisze, zasłony, drzwi, witryna, to samoróbki.

Pojazd to przerobiony Fiat 621 od firmy First to Fight. Wykorzystano żywiczne koła (F&A Miniatures), silnik i klapy silnika (FPW) oraz własne modyfikacje (zmiana dachu kabiny reflektory, dodatki do skrzyni transportowej). Zarówno hasła reklamowe jak i szyldy są oryginalne z epoki – wykorzystano do ich odtworzenia oryginalnych zdjęć.

20260523_151128.jpg

Photo_1781691648650.jpg

Photo_1781691649482.jpg

Photo_1781691650264.jpg

Photo_1781691651851.jpg

Photo_1781691687179.jpg

Edytowane przez Betinho
  • Like 10

matchbox-sdkfz232-04.jpg.56a1b8330ffd858e7ba90d17666dd7b5.jpg

Tak miałem ten model w 76 podziałce.Niby, umownie 72.Dawno temu początki lat 90tych...Nazwy nie zapomniałem tych ruinek.Temat świetnie Tobie wyszedł.Nakład pracy rzeczywiście spory.Całość super w odbiorze.Zwłaszcza na skalę jak się patrzy.Robi wrażenie.

Edytowane przez push-up78

Świetna praca szczególnie, że wymagała wykorzystania własnej kreatywności. 

Przyczepiłbym się tylko do odwrócenia pani tyłem do widza. Poza tym - mucha nie siada. 

2 godziny temu, zaruk napisał:

Świetna praca szczególnie, że wymagała wykorzystania własnej kreatywności. 

Przyczepiłbym się tylko do odwrócenia pani tyłem do widza. Poza tym - mucha nie siada. 

Nie podglądaj :haha:

Genialna praca i nareszcie mogę ją obejrzeć nie kręcącą się :).

Gratulacje za pomysł i wykonanie!!! Świetna praca.

Jeszcze napisz co to za figurki, bo w '72 o takich cywilów nie jest łatwo.

Meble z 3D? Robiłeś sam, czy można je gdzieś nabyć?