slawek632 Napisano 24 Czerwca Napisano 24 Czerwca Na mój warsztat trafił właśnie model motocykla DKWnz350 , to moje pierwsze spotkanie z firmą GREEN 19 model kits. Zawartość pudełka jest imponująca i budzi duży apetyt na jego złożenie .Ładne pudełko w czarnym kolorze a na nim główny bohater .Po otwarciu pudełka ukazuje nam się bardzo dużo woreczków strunowych wypełnionych częściami w druku 3D. Nie będę ich wszystkich otwierał pokażę zawartość trzech z nich , żeby pokazać jakość wydruku i dokładność odwzorowania elementów. Producent dodał woreczek z ukształtowanymi szprychami kilka rurek mosiężnych oraz arkusik kalkomanii , oczywiście są też elementy przezroczyste czyli otrzymujemy wszystko do wykonania pięknej miniatury DKW. Na koniec dla zaostrzenia apetytu zostaje instrukcja fajne stylizowana na okres w którym powstał oryginał a która krok po kroku przeprowadzi nas przez jego budowę. Cdn 4 Cytuj
Lipstein Napisano 24 Czerwca Napisano 24 Czerwca Fajnie to wygląda... I ta czcionka w instrukcji, jak w starym Łuczniku Cytuj
_OldMan_ Napisano 24 Czerwca Napisano 24 Czerwca 10 godzin temu, slawek632 napisał: Na mój warsztat trafił właśnie model motocykla DKWnz350 , to moje pierwsze spotkanie z firmą GREEN 19 model kits. Ładne toto. Ile kosztuje i gdzie można kupić ? Cytuj
slawek632 Napisano 25 Czerwca Autor Napisano 25 Czerwca Wszelkie informacje na temat ceny oraz zakupu można uzyskać meilowo pod adresem green19.models@gmail.com lub na fb green 19 Model Kits 1 Cytuj
Marudek Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Hej, Zapowiada się świetny model Trzymam kciuki i podglądam Cytuj
slawek632 Napisano 27 Czerwca Autor Napisano 27 Czerwca Na warsztat trafiła rama mojej DKW i zbiornik paliwa Części w umownych ramkach Po wycięciu i małym przeszlifowaniu Czas na pierwsze klejenie I pierwsze złożenie jeszcze na sucho Moje wrażenia po tych kilku częściach są bardzo pozytywne wszystko fajnie pasuje , co ważne a o czym wcześniej nie wspomniałem wszystkie części są ponumerowane , dodatkowo posegregowane tematycznie, co przy tej ilości części jest bardzo przydatne. Poniżej zawartość pudełka i przykładowy nr części A teraz czas na kawę:) Cdn. 2 Cytuj
slawek632 Napisano 2 Lipca Autor Napisano 2 Lipca Dziś mała aktualizacja prac. Na pierwszy ogień trafiło przednie koło na razie bez opony. Dzięki szablonowi i dobrej instrukcji praca przebiegła bez komplikacji . teraz fotki Czas na sam silnik tu zwrócić trzeba uwagę na bardzo delikatne ożebrowanie ostrożność wskazana:) I na zakończenie tej sesji przedni widelec , zgodnie z radą producenta wszystkie otwory montażowe zostały rozwiercone tak żeby bez większego problemu pasowały do dedykowanych im częścią Dziękuję za poświęcenie uwagi Cdn 7 Cytuj
Marudek Napisano 3 Lipca Napisano 3 Lipca Wow, ale Ty masz tempo Widzę, że świetnie sobie radzisz z usuwaniem supportów Czy masz juz jakiś pomysł na podstawkę? Pozdro, Marudek Cytuj
slawek632 Napisano 3 Lipca Autor Napisano 3 Lipca Fajny model to i tempo dobre:) W tym momencie muszę dodać że żywica użyta do druku bardzo fajnie współpracuje , chodzi o to że nie kruszy się przy usuwaniu supportów to duży plus. Podstawka powoli się kształtuje w głowie utwardzona droga murek DKW czekająca na powrót właściciela, ale może jeszcze coś innego wpadnie mi do głowy , a może ktoś mi podpowie ? Cytuj
slawek632 Napisano 9 Lipca Autor Napisano 9 Lipca Mała aktualizacja prac. Przednie koło dostało ogumienie. Można zająć się drugim żeby pierwsze nie poczuło się samotnie w tym przypadku znów szprychy montuje się bezproblemowo , Tak jak przy pierwszym instrukcja prowadzi nas krok za krokiem , a sam szablon bardzo ułatwia ten proces pracy. Mała przymiarka na sucho tego co udało się poskładać Wstępnie oczyszczone i uzupełnione sprężyny w siodełku części przygotowane do gruntowania. w miedzy czasie proces dopieszczania silnika pierwsze efekty postarzania A za rogiem szykuje się Cdn 9 Cytuj
Marudek Napisano 10 Lipca Napisano 10 Lipca Hej, Świetnie wyszło szprychowanie kół A ten patent ze stojakami do kół to chyba od Ciebie skopiuję Myślałem o czymś takim co będzie trzymało motor za osie, ale ten jest jeszcze lepszy Elegancko postarzyłeś silnik, szczególnie podoba mi się brudzing na cylindrze. Trzymam kciuki i czekam na więcej Cytuj
slawek632 Napisano 10 Lipca Autor Napisano 10 Lipca Dzięki tak jak wspomniałem szprychy w tym modelu to czysta przyjemność. To trzymanko sprawdziło mi się już wcześniej fajnie jak i u Ciebie się sprawdzi. Silnik jeszcze trochę dopieszczę Cytuj
slawek632 Napisano 17 Lipca Autor Napisano 17 Lipca Dziś kilka fotek z lakierni ,na pierwszy ogień poszła rama Po niej trafiły oba koła Silnik wcześniej malowany otrzymał pokrywę , i już zaraz będzie dołączony gażnik z filtrem który też pomalowałem Na koniec siedziska dla motocyklisty i pasażera To dziś już koniec , do następnego zobaczenia:) 3 Cytuj
slawek632 Napisano 30 Lipca Autor Napisano 30 Lipca Po dłuższej przerwie mała aktualizacja prac nad DKW:) Częściowo złożony i pomalowany model Przygotowałem i pomalowałem tylnie sakwy, w modelu mamy dwa ich warianty , pierwszy metalowy i drugi który ja wybrałem skórzany. Przygotowany do złożenia przedni reflektor z zamontowaną żarówką, która też jest elementem zestawu:) Dla zainteresowanych model pojawił się w ofercie sklepu mojehobby wersja wojskowa którą tutaj robię i bardzo atrakcyjna wersja cywilna. Pozdrawiam i działam dalej CDN:) 4 Cytuj
slawek632 Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca Dzięki do tornistrów dojdzie jeszcze mały ale bardzo fajny detal czyli kłódki o których pamiętał producent Cytuj
slawek632 Napisano 9 Sierpnia Autor Napisano 9 Sierpnia Dziś kilka fotek które pokazują zbliżający się koniec prac nad DKW , sakwy skurzane są już gotowe ale zdjęcia bez nich żeby pokazać elementy które zostaną zakryte przez nie . Teraz czas na robienie podstawki i ostatnie dopieszczanie samego motocykla. Miłego oglądania CDN 4 Cytuj
pmroczko Napisano 9 Sierpnia Napisano 9 Sierpnia Cześć! Bardzo dobrze to wygląda - a miałem okazję oglądać kiedyś taki motocykl w realu. Przy okazji jedna mała rzecz: W kółku ten czarny blok z napisem DKW i logo Auto Union (cztery kółka) to wyłącznik zapłonu (niem. Spulenkasten). Od tyłu (z przeciwnej strony niż jest zdjęcie zrobione) jest dźwigienka przy pomocy której się ten zapłon załącza - o taka: A wskazany strzałką "cycek" to lampka, która się zapala kiedy załączy się prąd. Oryginalnie jest ona czerwona: Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł 3 Cytuj
slawek632 Napisano 9 Sierpnia Autor Napisano 9 Sierpnia Dzięki za fotkę i poradę oczywiście zostanie ten element dorobiony i lampka uzyska należny kolor:) Cytuj
SFModel Napisano 12 Sierpnia Napisano 12 Sierpnia Czy to aby nie „twój” motocykl? https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-sensacyjne-odkrycie-w-budapeszcie-z-dna-dunaju-wydobyto-poja,nId,23528207 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi