Skocz do zawartości

Republic P-47D Thunderbolt "Bubbletop", 1:48, Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i to jest ten moment pomiędzy, gdzie człowiek nie ma jeszcze obsesji dokładności i wierności, ale nie taki układ przewodów już mu nie pasuje i nie daje spokoju, choć sporo już zostało wcześniej zamocowane i pomalowane, a nawet WYMĘCZONE, bo ten układ był iście absurdalny. Ale jak pisałem, ta część poszła wniwecz. Pomyślałem, że nie ma tego złego, nawet nie starałem się dobrze zachować fototrawionej części. Z zazdrością podpatruję niektóre warsztaty i pomyślałem, że jak nie teraz to kiedy. Można na tym silniku trochę poćwiczyć, powalczyć i przegrać (tak wiem, niektórzy uważają, że model to nie jest miejsce do ćwiczeń), będzie on finalnie i tak gorzej widoczny, pochowany, całkowicie zamknięty, nie do końca, ale taki układ i tak będzie wybaczać więcej.

Podpatrując zdjęcia doszedłem do wniosku, że części mocujące przewody do obręczy kolektora mogę spróbować wykonać z okrągłych pręcików styrenowych. Mogłyby być jeszcze cieńsze, ale szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy są takie na rynku. Cieńsze mam tylko druty miedziane, ale nie lubię z nimi pracować, jak mogę unikam i nie widzę za bardzo możliwości, by skutecznie pracować z miedzianymi wałeczkami o długości części milimetra i jeszcze mniejszej średnicy. Pręciki styrenowe połączyłem równolegle z pomocą CA, następnie odcinałem po kawałeczku skalpelem i mocowałem na kolektorze. Starałem się, by zachowały w miarę odpowiedni kąt (co drugi jest nachylony w stronę głębiej osadzonego cylindra).

Następny etap to łączenia ołowianych drutów, po dwa. Jak widać na zdjęciu, sklejone razem kroplą CA, tym razem tylko na samym końcu. Będę je przyklejał właśnie po dwa - trochę to zwiększa powierzchnię styku ze styrenem, łatwiej manipulować. 

Zdaję sobie sprawę, że to prowizorka, ale od czegoś trzeba zacząć te przygody z samodzielnym dorabianiem części :) Wszelkie patenty na pracę w takich sytuacjach/obszarach mile widziane.

5179.jpg

Edytowane przez kozborn
Napisano

Teraz stoisz przed wyzwaniem co zrobić z uproszczeniami i błędami producenta zestawu. Co przerobić, co ukryć, a co oszukać. Przy skraczu na bazie części z zestawu niemal zawsze tak to wygląda.

Producent przerwał pierścień przewodów w miejscach, gdzie mają być rozdzielacze, choć w oryginale była tu ciągłość. Tego nie będzie widać, więc pewnie spokojnie sobie poradzisz ciągnąc przewody znikąd.

Ale do usunięcia jest iskrownik, którego tu w ogóle nie było i nie wiem co dzieje się za nim.

No i nie widzimy spodu, a tam, na samym dole, ze względu na elementy instalacji olejowej, gniazda przewodów na pierścieniu tracą swoją regularność.

Bardzo fajnie to wygląda. W ogóle inna liga niż płaskie przewody z blaszki. Super!

Sklejenie przewodów po dwa wydaje mi się ryzykownym rozwiązaniem - rodzi obawy co do ich osiowości w gniazdach, ale możliwe, że niesłuszne.

• Thanks 1
Napisano

Całkiem fajna zabawa, jak na razie :)Sądzę że sklejone przewody wpasowują się wcale nieźle, jak na moje oko to są już tak nieduże wymiary, że nie robi to większej różnicy. Dołożyłem gniazda że styrenu w miejscach, gdzie jest przerwany pierścień. Doszły też elementy fototrawione wieńczące cylindry. Część oczyszczona z poprzedniego podejścia, część z zapasów. Idziemy dalej...

IMG_20260812_213553.jpg

• Like 1
Napisano

Przymierzałeś rozdzielacze? Bo może być, że te przerwy są właśnie ze względu na nie i teraz, gdy są tam gniazda przewodów to już nie wejdą... .

Gniazda do  najniższego cylindra masz nieprawidłowo.  Jeżeli planujesz dołożyć elementy instalacji olejowej, to może to się ukryć, choć z drugiej strony trudno będzie przeciągnąć przewody. A jak tej instalacji nie będzie, to prawidłowe pociągnięcie przewodów będzie wyglądało nienaturalnie. Zachowanie ich przebiegu jak wszędzie indziej będzie optycznie naturalne, ale nieprawidłowe historycznie. Tak to bywa, jeden błąd generuje kolejne :).

Napisano

Bazuję w dużej części na tym 

image001-5.thumb.jpg.33b858fc09b7d342124e4a0b1bc45a37.jpg

Rozdzielacze pasują. 

IMG_20260813_141209.thumb.jpg.ba5d64b4417eeadd48046804c46fb97a.jpg

Doszło już trochę przewodów. Staram się też nieco zróżnicować spód, zmieniłem to co było wcześniej, tam faktycznie jest zagęszczenie materii :)

IMG_20260813_141221.thumb.jpg.da6fb9d10104fc4ff5943f287064fd74.jpgIMG_20260813_141309.thumb.jpg.7f964c9523928e008f2310dfdd8b9e80.jpg 

Napisano
25 minut temu, greatgonzo napisał:

Toteż mówię o tej pozostałej części :).

Najbardziej rzuca się w oczy ten nieszczęsny iskrownik.

No ale tego wybacz nie będę wycinał, obawiam się że jednak spartoliłbym robotę. Tu już niezłe rzeźbienie wchodzi w grę...

Napisano

Zostało jeszcze trochę przewodów do założenia, ale widać już kierunek :)

IMG_20260814_131338.jpg

Napisano

@barszczo tja, jeszcze wejdzie tam panel liner

Napisano

Przyznam, że to jest rzecz, której z gruntu nie rozumiem. Narobić się przy drucikach,  wykonać ich gniazda, z zachowaniem różnej geometrii dla przedniej i tylnej gwiazdy, a zostawić widocznego na pierwszy rzut oka grzmota, który jest technologicznym absurdem. Mój szacunek dla technologii nie potrafi tego znieść. I to , śmiem twierdzić, dotyczy nie tylko mnie. Ignorancję rozumiem, nikt  nie wie wszystkiego i gdy nie jest świadom błędu, to mamy zupełnie inną sytuację.  Ale gdy już wiadomo, że ten iskrownik to bzdura, to niczym się to nie różni od przyklejenia w kabinie  dodatkowego drążka sterowego, takiego do niczego nie podłączonego, ale sterczącego z podłogi bez sensu. Trudno mi sobie wyobrazić modelarza, który bezstresowo by taki drążek zostawił w kabinie. Czy się jednak mylę?

Bo jak nie, to nie wiem o co tu chodzi. System sterowania samolotem jest istotny, a napęd samolotu od macochy?

Napisano

@greatgonzo czyli jednak nie wybaczasz :D mam prośbę możesz podesłać dokładne zdjęcie jak to powinno wyglądać Twoim zdaniem?

Napisano (edytowane)

Jak dobrze pamiętam to ucinasz tego dzyndzla pomiędzy magneto(te parzyste kopułki), zostaje tylko panel montażowa, i dorabiasz governor kawałek z przodu:
image.thumb.png.7bd622b0cfbe13c1447b835863db1921.png

I jest jeszcze druga rzecz do dodania: które śmigło montujesz? A czy B, jak B to musisz jeszcze dorobić obrotomierz pomiędzy pudłem a śmigłem, taki jak na zdjęciu które zamieściłeś kawałek wyżej. P-47 miał dwa rodzaje śmigieł, sterowane hydraulicznie - A i elektrycznie -B, elektrycznie wymagało prędkościomierza.

Edytowane przez Kalor
Napisano

@Kalor

A nie chodzi o tę wersję?

image.png.46bcb2f4f6ba103d613f1e1505d8da1f.png

Napisano

Interesuje cię model R-2800-59  , to co wkleiłeś nie ma governora i ma tą rurkę z kablami z przodu, wygląda na jakiś egzemplarz w serwisie, govrenor musi być bo on kontroluje obroty. 
DSC_7131-Edit-scaled.thumb.jpg.bedf3ce73c255958438c8b608fb2f13a.jpg

Napisano

Dobra pomyślę. Ale średnio to widzę. Zdecyduję pod koniec sierpnia :) jak to w życiu, wszystko, również w modelarstwie, jest kwestią priorytetów... To bardzo ciekawy case w temacie co tak naprawdę i kiedy jest źródłem frajdy. Pomedytuję nad tym nad jeziorem Garda przy jakiejś dobrej brandy 👍🤔😘 Wasze zdrowie!

• Like 1