kozborn Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca Czołem Koledzy Modelarze! Po ukończonej Foczce startujemy z kolejnym odgrzewanym kotletem. Malowanie z okładki. Na półce chciałbym mieć jakąś efektowna bryłę srebra. Mam zamiar też trochę zmęczyć się pasami inwazyjnymi. Dobrze je wspominam z poprzedniego Thunderbolta (1:72) oraz Tempesta. A poza tym zawsze chciałem pobawić się też z tą szachownicą. Do tego dość sporo oblachowania (łącznie trzy fototrawione ramki elementów). Zobaczymy. Tym ciekawym malowaniem zamierzam też rozdziewiczyć to cudeńko Wiadomo, że to teren okupowany przez fanatyków tematu. I fajnie - jest szansa, że całość będzie nieco bliżej oryginału. Pierwsza relacja dopiero w drugiej połowie lipca - bo wyjeżdżam. W odróżnieniu od Foki wersja 'zamknięta', więc może zdążę do końca wakacji. Mam do czego wracać po urlopie Miłych wakacji! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Obserwuję temat i zazdroszczę dziupli - moja się dopiero wykańcza, więc mam nadzieję, że niedługo też będę mógł poodpalać wszystkie zaplanowane warsztaty. Sam model będzie przyjemny w składaniu malowanie checkerboarda to chyba jedno ze żmudniejszych, ale dających dużą satysfakcję po zdjęciu masek wyzwań lakierniczych. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Czerwca Autor Share Napisano 28 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Zazdroszczę dziupli Nieskromnie przyznam, że jestem z niej dumny i uwielbiam w niej siedzieć. W poprzednim miejscu miałem odpicowaną piwnicę, która też uwielbiałem, choć była ciasnawa. Gdy żona powiedziała że chce wiekszą chatę to w ogóle nie chciałem się przeprowadzać i moje ultimatum było takie, że na nowym muszę mieć warunki do dziupli. Albo piwnica albo strych. No i znalazła miejscówę że strychem... Który najpierw wygladał tak... I na który po schodach i po drabinie wtachałem na plecach 24 bele waty termicznej . W przeciwnym razie zimą i latem byłby kompletnie nie do używania. I nadal w takie upały jak teraz jest tam gorąco, ale nie tak jak było kiedyś. Metamorfoza trwała miesiącami, ale było warto. Wieczorami to wspaniałe miejsce, przynajmniej jak dla mnie, i polecam każdemu taką samotnię, bo chyba większość modelarzy lubi przebywanie samemu wbrew pozorom mam tu sporo przestrzeni, po suficie jest tu co prawda 0 m2, same skosy, ale po podłodze będzie blisko 50 więc dla mnie jednego wystarczy także trzymam kciuki za Twoją 'mancave' i pochwal się potem! Edytowane 28 Czerwca przez kozborn 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca 11 godzin temu, kozborn napisał: Tym ciekawym malowaniem zamierzam też rozdziewiczyć to cudeńko O. I to jest słuszna koncepcja. Będziesz pan zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Czerwca Autor Share Napisano 28 Czerwca 17 minut temu, barszczo napisał: O. I to jest słuszna koncepcja. Będziesz pan zadowolony . Inspirujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca 1 minutę temu, kozborn napisał: Inspirujesz Staram się. W takim razie zaczynaj Dzbana przed urlopem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Czerwca Autor Share Napisano 28 Czerwca @barszczoJadę jutro, dziś za dnia w dziupli mam gorąc, a wieczorem pakowanie. Ale cały urlop będę z dzbanem myślami Pasja wśród wielu plusów ma jeszcze jeden: człowiek poniekąd cieszy się na koniec urlopu (przynajmniej ja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca 6 minut temu, kozborn napisał: Ale cały urlop będę z dzbanem myślami Weź go na urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Czerwca Autor Share Napisano 29 Czerwca (edytowane) Wasze zdrowie Panowie, gorący dzień wieńczę przeciętnym lagerem, nie wiem czy bardziej żeby odetchnąć po foczce czy naładować się przed chłostą od fanatyków P-47. Whatevah Pozdro z Ninu. Edytowane 29 Czerwca przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Chorwaci nie maja swoich szklanic? Muszą korzystać z praskiego Staropramena? A określenie przeciętny dla Karlovacko, to duże wyróżnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca @barszczo bardzo uparcie dają mi Karlovacko i szklenice od Staropramena ja z kolei obserwuję, że właśnie tu, na wakacjach, zaczyna mi się tęsknota za warsztatem dopaminowy ciąg, ot co. 🫣 PS. Czasem zadowalam się w zupełności przeciętnym piwem, dokładnie jak przeciętnym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lipca Share Napisano 5 Lipca W dniu 29.06.2026 o 22:13, kozborn napisał: Pozdro z Ninu. Byłem kiedyś, inspirujące miejsce. Zwłaszcza, jak wieje Bura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Lipca Autor Share Napisano 9 Lipca W dniu 5.07.2026 o 23:12, zaruk napisał: Byłem kiedyś, inspirujące miejsce. Zwłaszcza, jak wieje Bura... Pełna zgoda. Drugi raz w życiu odwiedzam to miejsce i stwierdzam, że mam do niego wielki sentyment. Tak, jest w nim coś inspirującego, fakt że jest na maleńkiej wyspie, że dookoła jest jednolita tafla wody, która wieczorami wygląda wprost magicznie, spokojna nabrzeżna promenada, na której wieczorami z rzadka ktoś mnie minie, bo mnóstwo ludzi skupia się przy głównej uliczce. Na słuchawkach sączy się jakaś fajna elektronika. Można odlecieć. Zabrzmię szpanersko i snobistycznie ale książkę tam piszę wieczorami. PS. I faktycznie mają tam świetną sól. Dobre pieczywo, oliwa, szczypta soli i wino z wodą gazowaną. Latem GASTRONOMICZNIE do szczęścia mi nie trzeba więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 godzin temu Autor Share Napisano 7 godzin temu Dosłownie na dniach a nawet godzinach startuję z tematem. I od razu pytanie, bo nauczonym, że już w kokpicie zaczynają się spory i kontrowersje. Tamiya radzi użyć swojego XF5, ale mi zależy na zamienniku na bazie wody, bo chciałbym zrobić delikatne odpryski chipping fluidem. Planuję użyć tego. Jakieś obiekcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Jak już, to chyba lepszy będzie H302, FS34092. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 godzin temu Autor Share Napisano 5 godzin temu heh no i właśnie jak ja kocham te dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Najbliżej z FS (wg pomiarów) będzie 14036, ale różnica jest 3krotnie większa w stosunku do standardowego 'close match'. FS nie ma odpowiednika DDG (bo zdaje się o tym rozmawiamy). Inna sprawa, ze powołanie się na FS przez producenta farbki modelarskiej znaczy zupełnie nic. Farbka może być idealna, lub żenująco zła niezależnie od przywoływanego wzorca. Innymi słowy, doradzić musi ktoś, kto odkręcał ten słoiczek na żywo :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu No i zaczęło się a Mr.Hobby Color H058 Interior Green? W opisie US Navy, WWII... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Zobacz AK RC 230 albo ewentualnie MR.Paint MRP-229. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu absolutnie nie. W szczegolnosci ze Gunzowski H058 to idzie w strone YZC a nie IG, ktorego zreszta w kokpicie Thunderbolta nie uswiadczysz (prawda?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 52 minuty temu, Xmen napisał: MR.Paint MRP-229 No właśnie na moje oko MRP229 jest ciut za jasny i za niebieski, osobiście użyłbym H302 albo MRP235. A Tamka XF5 jak najbardziej do chipping fluidu podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 43 minuty temu, barszczo napisał: No właśnie na moje oko MRP229 jest ciut za jasny i za niebieski, osobiście użyłbym H302 albo MRP235. A Tamka XF5 jak najbardziej do chipping fluidu podejdzie. Wiesz ja z odróżnianiem odcieni generalnie mam problem.Ot taka wada wzroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu @barszczo To może skuszę się na tę XF5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi