Lipstein Napisano Sobota o 16:41 Napisano Sobota o 16:41 Bulik, na ostatnim zdjęciu jest inny właz ładowniczego, może dlatego wieża się różni? Damianos, pomecz się nad pistolportem, teraz wygląda jakby klapka wisiała w powietrzu. Przewierc górę klapki i wieżę, wsuń jakiś okrągły profil i zamarkuj sworzeń zawiasu Cytuj
marioba Napisano Sobota o 16:43 Napisano Sobota o 16:43 http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/turret_types/turret_types.html Mariusz Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 16:53 Napisano Sobota o 16:53 (edytowane) 10 minut temu, marioba napisał: http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/turret_types/turret_types.html Mariusz To mu już podesłałem 13 minut temu, Lipstein napisał: Bulik, na ostatnim zdjęciu jest inny właz ładowniczego, może dlatego wieża się różni? Damianos, pomecz się nad pistolportem, teraz wygląda jakby klapka wisiała w powietrzu. Przewierc górę klapki i wieżę, wsuń jakiś okrągły profil i zamarkuj sworzeń zawiasu Tak były wieże T-23 z różnymi włazami, mniejsze i większe , różnych producentów , wczesne i późne , lecz problemem jest kształt oryginałów w stosunku do modelu. ,,Gwiaździste ,, nie odpowiadają oryginałowi, olać temat czy bawić się w poprawianie a może jest jeszcze inne wyjście? Edytowane Sobota o 16:54 przez bulik58 Cytuj
Lipstein Napisano Sobota o 16:54 Napisano Sobota o 16:54 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Hmmm w takim razie co proponujesz by zrobić? Doklej pasek z hipsu dookoła, poszpachluj do pożądanego kształtu, zrobiłem tak w moim M4A3 105 Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 17:02 Napisano Sobota o 17:02 (edytowane) 9 minut temu, Lipstein napisał: Doklej pasek z hipsu dookoła, poszpachluj do pożądanego kształtu, zrobiłem tak w moim M4A3 105 Ta z lewej to wczesna , prawa innego producenta lecz czy wczesna czy póżna . Wież T-23 było parę odmian , podobno wieże o ostrych krawędziach produkowano w Continental Foundry & Machine Company Posiadają stempel fabryczny w Wheeling (Wirginia Zachodnia). Litera „W” w kółku. Stemple znajdują się z tyłu wieży oraz na dolnej tylnej płycie osłony wieży. Numery odlewu znajdują się obok peryskopu po prawej burcie o innych krawędziach , podobno mieści się między ,,ostrymi ,, i ,, gladzonymi , wersjami. Łączenie połowek ja widoczne kolejna lecz dość rzadka wersja Temat Shermanów to temat nie skończony , dobrze ż nie mój ulubiony Edytowane Sobota o 17:20 przez bulik58 Cytuj
chorąży Napisano Sobota o 17:29 Napisano Sobota o 17:29 Kiedyś popełniłem 3 Shermany Zvezdy, czwartego nie udało się kupić Chętnie poobserwuję, jak Tobie pójdzie. Mój warsztat na ten temat zawiera kilkanaście podpowiedzi forumowiczów, może Tobie się przyda powodzenia w dłubaninie Cytuj
DamianosPL Napisano Sobota o 18:35 Autor Napisano Sobota o 18:35 Godzinę temu, bulik58 napisał: Ta z lewej to wczesna , prawa innego producenta lecz czy wczesna czy póżna . Wież T-23 było parę odmian , podobno wieże o ostrych krawędziach produkowano w Continental Foundry & Machine Company Posiadają stempel fabryczny w Wheeling (Wirginia Zachodnia). Litera „W” w kółku. Stemple znajdują się z tyłu wieży oraz na dolnej tylnej płycie osłony wieży. Numery odlewu znajdują się obok peryskopu po prawej burcie o innych krawędziach , podobno mieści się między ,,ostrymi ,, i ,, gladzonymi , wersjami. Łączenie połowek ja widoczne kolejna lecz dość rzadka wersja Temat Shermanów to temat nie skończony , dobrze ż nie mój ulubiony Ten który robie też ma numery na wieży. Przy okazji widze że szef trzeba bedzie zjechac nożykiem. Godzinę temu, chorąży napisał: Kiedyś popełniłem 3 Shermany Zvezdy, czwartego nie udało się kupić Chętnie poobserwuję, jak Tobie pójdzie. Mój warsztat na ten temat zawiera kilkanaście podpowiedzi forumowiczów, może Tobie się przyda powodzenia w dłubaninie Przejrzałem twoją całą relację i gąsienice nie zgadzają się do wersji Francuskiej dlatego robię Amerykańca 1 Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 20:48 Napisano Sobota o 20:48 (edytowane) 2 godziny temu, DamianosPL napisał: Ten który robie też ma numery na wieży. Przy okazji widze że szef trzeba bedzie zjechac nożykiem. Przejrzałem twoją całą relację i gąsienice nie zgadzają się do wersji Francuskiej dlatego robię Amerykańca Tego poniżej ? Jeśli tak, to jego traki też nie są odpowiednie bo ma takie , chyba T41 nazywanymi a w modelu są T-54 lub T-56 Edytowane Sobota o 20:50 przez bulik58 Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 23:54 Napisano Sobota o 23:54 Może któryś z nich , wszystkie opisane jako M4A3 wersja zdobyczne tu armata do wymiany , traki ok tutaj jeszcze lepiej amerykański, traków nie widać napisów też , więc ten byłby też dobry Cytuj
DamianosPL Napisano Niedziela o 08:08 Autor Napisano Niedziela o 08:08 11 godzin temu, bulik58 napisał: Tego poniżej ? Jeśli tak, to jego traki też nie są odpowiednie bo ma takie , chyba T41 nazywanymi a w modelu są T-54 lub T-56 Zastanawiałem się nad tym z batalionu 756 ale tam znowu z wieżą mówiliście że jest coś nie tak . Cytuj
bulik58 Napisano Niedziela o 12:11 Napisano Niedziela o 12:11 (edytowane) 4 godziny temu, DamianosPL napisał: Zastanawiałem się nad tym z batalionu 756 ale tam znowu z wieżą mówiliście że jest coś nie tak . Lepszą informacją jest zła wiadomość niż dobrą błędna informacja. Chciałeś poznać minusy tego modelu , ( czy wieża jest jedynym ? ) , to zostało ci przedstawione , a co do decyzji ..... W dniu 14.08.2026 o 22:01, bulik58 napisał: Zdecyduj sam czy chcesz coś poszukać w materiałach i dokumentacji czy też zostawiasz tak jak jest. również napisałem . Jeśli ci te minusy/błędy producenta nie przeszkadzają lub boisz się o końcowy rezultat bo nie każdy jest mistrzem przeróbek to działaj dalej , zrób co dasz radę i tyle dyskusji w temacie. Może ktoś ma pomysł jak te problemy przezwyciężyć. 19 godzin temu, Lipstein napisał: Bulik, na ostatnim zdjęciu jest inny właz ładowniczego, może dlatego wieża się różni? Lipstein problem dotyczył sposobu/kształtu łączenia dolnej części z resztą wieży nie jej kształtu , fabryki jak widać miały swój punkt widzenia charakterystyczny dla każdej z nich. Może znasz sposób lekarstwo na tą dolegliwość i może jeszcze traki Edytowane Niedziela o 12:21 przez bulik58 Cytuj
DamianosPL Napisano Niedziela o 12:47 Autor Napisano Niedziela o 12:47 32 minuty temu, bulik58 napisał: Lepszą informacją jest zła wiadomość niż dobrą błędna informacja. Chciałeś poznać minusy tego modelu , ( czy wieża jest jedynym ? ) , to zostało ci przedstawione , a co do decyzji ..... również napisałem . Jeśli ci te minusy/błędy producenta nie przeszkadzają lub boisz się o końcowy rezultat bo nie każdy jest mistrzem przeróbek to działaj dalej , zrób co dasz radę i tyle dyskusji w temacie. Może ktoś ma pomysł jak te problemy przezwyciężyć. Lipstein problem dotyczył sposobu/kształtu łączenia dolnej części z resztą wieży nie jej kształtu , fabryki jak widać miały swój punkt widzenia charakterystyczny dla każdej z nich. Może znasz sposób lekarstwo na tą dolegliwość i może jeszcze traki Jedynie postaram sie odwzorować co mogę jeśli takie błędy ma ten model. Gdybym sam kupował to brałbym jakąs Academy albo innego producenta a że dostałem w prezencie urodzinowym to chociaż chciałbym tą budowę do końca pociągnąć pomimo wielu błędów. Przynajmniej będe wiedział że zanim kupie dany model to trzeba bedzie coś więcej wyszukać o danym malowaniu co daje dany producent modelu. Cytuj
DamianosPL Napisano Niedziela o 12:48 Autor Napisano Niedziela o 12:48 Zacząłem powoli wycinać i szlifować po szwach i wypychaczach(tych jest bardzo mało) zawieszenie. Cytuj
Lipstein Napisano Niedziela o 12:51 Napisano Niedziela o 12:51 2 minuty temu, DamianosPL napisał: Jedynie postaram sie odwzorować co mogę jeśli takie błędy ma ten model. Gdybym sam kupował to brałbym jakąs Academy albo innego producenta a że dostałem w prezencie urodzinowym to chociaż chciałbym tą budowę do końca pociągnąć pomimo wielu błędów. Przynajmniej będe wiedział że zanim kupie dany model to trzeba bedzie coś więcej wyszukać o danym malowaniu co daje dany producent modelu. Też kiedyś dostałem M36 na podwoziu B1, a chciałem na B2... Cytuj
bulik58 Napisano Poniedziałek o 08:39 Napisano Poniedziałek o 08:39 19 godzin temu, DamianosPL napisał: Jedynie postaram sie odwzorować co mogę jeśli takie błędy ma ten model. Gdybym sam kupował to brałbym jakąs Academy albo innego producenta a że dostałem w prezencie urodzinowym to chociaż chciałbym tą budowę do końca pociągnąć pomimo wielu błędów. Przynajmniej będe wiedział że zanim kupie dany model to trzeba bedzie coś więcej wyszukać o danym malowaniu co daje dany producent modelu. Bardzo dobrą podjąłeś decyzję , sklep Mojehobby do 97 % swoich modeli pokazuje zawartość pudelek tam masz możliwość obejrzeć ramki , instrukcję oraz kalkomanie , powodzenia życzę. Cytuj
DamianosPL Napisano Poniedziałek o 13:48 Autor Napisano Poniedziałek o 13:48 5 godzin temu, bulik58 napisał: Bardzo dobrą podjąłeś decyzję , sklep Mojehobby do 97 % swoich modeli pokazuje zawartość pudelek tam masz możliwość obejrzeć ramki , instrukcję oraz kalkomanie , powodzenia życzę. Najczęściej korzystam z scalemates bo tam lepszej jakości zdjęcia są ale z mojehobby również. Dzięki przyda się i dzięki za wszystkie biografie Shermanów bo jeszcze mam ochotę na jednego Shermana w wersji Calliope ale niedostępny nigdzie jak na razie w 1:35 Academy albo Italeri. Cytuj
KP.Taurus Napisano Poniedziałek o 14:45 Napisano Poniedziałek o 14:45 54 minuty temu, DamianosPL napisał: Najczęściej korzystam z scalemates bo tam lepszej jakości zdjęcia są ale z mojehobby również. Dzięki przyda się i dzięki za wszystkie biografie Shermanów bo jeszcze mam ochotę na jednego Shermana w wersji Calliope ale niedostępny nigdzie jak na razie w 1:35 Academy albo Italeri. Jest dostępna konwersja dobrej jakości do Calliope od LANMO Model LM35001 i w dodatkowym zestawie komplet rakiet. Cytuj
bulik58 Napisano Poniedziałek o 16:26 Napisano Poniedziałek o 16:26 (edytowane) 4 godziny temu, DamianosPL napisał: Najczęściej korzystam z scalemates bo tam lepszej jakości zdjęcia są ale z mojehobby również. Dzięki przyda się i dzięki za wszystkie biografie Shermanów bo jeszcze mam ochotę na jednego Shermana w wersji Calliope ale niedostępny nigdzie jak na razie w 1:35 Academy albo Italeri. Proszę bardzo , materiały o Shermanach zebrałem pod kątem IDF który zwłaszcza w początkowym okresie bazował na pojazdach zbliżonych do wersji 2 wojennych lub krótko po. Pomimo wielu pozycji książkowych jakie są w obiegu warto zbierać zarówno materiały fotograficzne jak i biograficzne. Mam żeby nie skłamać i się nie chwalić ponad 50.000 zdjęć pojazdów które są lub mogą się znaleźć w kręgu zainteresowania , tylko dzięki dokumentacji fotograficznej zdołałem np. złożyć poprawnie model ruskiego ARV BREM-1 Trumpetera bo instrukcja jest marnej jakości . Powodzenia w projekcie . P.S. W temacie Calliope na Ebayu pokazała się nie tak dawno fajna konwersja chińska do wersji M4, M4A1, M4A2 ,M4A3 , firmy Heavy Hobby LM-350011 w skali 1/35 T34 Calliope US.Medium Tank M4 Sherman Rocket Launcher , ceny są różne np. 37,96$ , czy drogo to każdy musi ocenić sam . O ile dobrze pamiętam produkty podobnej firmy sprzedawało MojeHobby jak i Plastmodel. Edytowane Poniedziałek o 18:22 przez bulik58 2 Cytuj
DamianosPL Napisano Poniedziałek o 17:18 Autor Napisano Poniedziałek o 17:18 2 godziny temu, KP.Taurus napisał: Jest dostępna konwersja dobrej jakości do Calliope od LANMO Model LM35001 i w dodatkowym zestawie komplet rakiet. 50 minut temu, bulik58 napisał: Proszę bardzo , materiały o Shermanach zebrałem pod kątem IDF który zwłaszcza w początkowym okresie bazował na pojazdach zbliżonych do wersji 2 wojennych lub krótko po. Pomimo wielu pozycji książkowych jakie są w obiegu warto zbierać zarówno materiały fotograficzne jak i biograficzne. Mam żeby nie skłamać i się nie chwalić ponad 50.000 zdjęć pojazdów które są lub mogą się znaleźć w kręgu zainteresowania , tylko dzięki dokumentacji fotograficznej zdołałem np. złożyć poprawnie model ruskiego ARV BREM-1 Trumpetera bo instrukcja jest marnej jakości . Powodzenia w projekcie . P.S. W temacie Calliope na Ebayu pokazała się nie tak dawno fajna konwersja chińska do wersji M4, M4A1, M4A2 ,M4A3 , firmy Heavy Hobby LM-350011 w skali 1/35 T34 Calliope US.Medium Tank M4 Sherman Rocket Launcher , ceny są różne np. 37,96$ , czy drogo ? Każdy musi oceni sam. O ile dobrze pamiętam produkty podobnej firmy sprzedawało MojeHobby jak i Plastmodel. Widziałem 200zł około z dostawą na Aliexpress za samą wyrzutnie wole chyba poczekać na wznowienie modeli. Cytuj
bulik58 Napisano Poniedziałek o 18:19 Napisano Poniedziałek o 18:19 Modelarstwo to niestety droga zabawa , często modele to najtańsza rzecz w porównaniu do pozostałych elementów układanki Cytuj
Lipstein Napisano Środa o 14:35 Napisano Środa o 14:35 W dniu 17.08.2026 o 19:18, DamianosPL napisał: Widziałem 200zł około z dostawą na Aliexpress za samą wyrzutnie wole chyba poczekać na wznowienie modeli. No.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi