Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przedstawiam trzeci w tym roku wykonany model. Jest to Northrop F-5E Tiger II zbudowany z zestawu Revell produkowanego z zabytkowych form przejętych od firmy Monogram. Model trafił do mnie dzięki uprzejmości jednego ze znajomych w postaci lekko uszkodzonej ( pęknięty kadłub w obrębie kabiny, połamane wyrzutnie

na końcach skrzydeł (dla pocisków AIM-9 Sidewinder), połamane ramy osłony kabiny.  Model otrzymał wklęsłe linie podziału blach, przebudowany kokpit , zmienione napływy (LERX), przerobioną osłonę radaru na tzw rekini nos, komory dopalaczy oraz kilka przewodów  na goleniach podwozia głównego i przedniego. 
Kalkomanie pochodzą z zestawu Matterhorn Ciecle Decals - Prace Alps Part Two.

IMG_3889.jpeg

IMG_3890.jpeg

IMG_3894.jpeg

IMG_3904.jpeg

IMG_3902.jpeg

IMG_3886.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 9
Napisano

Świetny, do dzisiaj to jest fajny modelik. Od razu przypomniała mi się moja walka sprzed dwudziestu lat i oczywiście przepraszam za offtop wink4:

DSC08346.JPG.829a3da92f1e89e1826514a577894fd4.JPG

DSC08347.JPG.2107704f7ad352471304a178bf3e59ff.JPG

• Like 1
Napisano
18 minut temu, barszczo napisał:

Świetny, do dzisiaj to jest fajny modelik. Od razu przypomniała mi się moja walka sprzed dwudziestu lat i oczywiście przepraszam za offtop wink4:

DSC08346.JPG.829a3da92f1e89e1826514a577894fd4.JPG

DSC08347.JPG.2107704f7ad352471304a178bf3e59ff.JPG

Spoko, widzę zrobiłeś w swoim osłonę kabiny otwartą i ja miałem tak samo ochotę zrobić osłonę otwartą ale w moim modelu ramy do których mocuje się oszklenie były pourywane i był problem z ich odtworzeniem by była kabina uniesiona więc zrobiłem ją zamkniętą a ramy przymocowałem bezpośrednio do wycięcia w kadłubie. Obawiałem się o sztywność konstrukcji to raz a dwa zastanawiałem się jak zamontować wykonane samodzielnie siłowniki podnoszące limuzynę kabiny.  Widzę swojego kokpitu nie modyfikowałeś tylko dodałeś pasy. A jak wykonałeś siłowniki do podnoszenia osłony i jak je zamontowałeś ? 
widzę też, że nie usunąłeś „lotki”

przed osłoną kabiny. Wg zrodel

to jest coś takiego przynajmniej w niektórych maszynach ale jest to element zdecydowanie mniej rzucający się w oczy. Ja usunąłem ten element przed kabiną bo nie znalazłem go na budowanym egzemplarzu. 

IMG_0102.jpeg