Skocz do zawartości

"Jersey Bounce" i CBI, Revell, Tamiya, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

rdaYzyG.jpg

A więc jestem :cool:

Temat przewodni ogólnie znany. Podeprę go tylko stosownym plakatem:

onuA0Rs.jpg

I już prawie wszystko wiemy. W tym sezonie obejmującym  cztery odcinki  będziemy ( będzięcie?) oglądać zmagania w Europie jak i w Chinach, Burmie i Indiach. Przed kamerą wystąpi europejska "Jersey Bounce" oraz trzy dzbaniochy z CBI.

Na początek zestaw startowy (nie do końca pełny, bo jeden dzban już prawie że)

OKnyWom.jpg

Zestaw startowy podpieram takim oto podzestawem:

5tWHFe4.jpg

Z którego to se można nalepić, że ho,ho, a nawet więcej :mrgreen:

Oczywiście wszelkim miłośnikom bakłażanów z szachownicą mówię stanowcze "Nie"!. A powód tego jest stricte ekonomiczny - model H2K  jest w cenie standardowego Revella, ale ma bonus pod postacią masek, więc zawsze to jakieś kilkanaście cebulionów w kieszeni, do przeznaczenia na inne pierdoły.  Z tego ogromnego zestawu mam zamiar złożyć "amerykańca",  "chinczyka" ora dwa brytole. Ale wszystko oczywiście w stosownym czasie i momencie.

Były artboxy to teraz inbox:

iMro5oi.jpg

czyli półtora samolotu :haha:

Jakość części jak to u Revella - powala:

CRCRYLq.jpg

ale da się - wiem bo robiłem (strugałem) z tego zestawu :D

Z dodatków to:

xFefIah.jpg

ZDlJJDh.jpg

Szczegóły:

1) "Jersey Bounce"

Samolot z 56-tej Grupy,  z 62 Eskadry, którego budowę podeprę taką oto paskudną fotką:

aIabeho.jpg

oraz rysunkiem:

AkfVdIK.jpg

który trochę się mija z prawdą. A prawda jest taka że numer kodowy/boczny powinien być żółty. Co do płetwy - jest ale  i nie ma - samolot na zdjęciu jeszcze jej nie ma i taki to egzemplarz będę próbował ulepić.

Kalki mam takie:

JTbJy8J.jpg

Oczywiście jest kwas pod postacią białych numerów ale nie byłbym sobą gdybym nie miał chytrego planu - a plan jest prosty:

7kgORT9.jpg

czyli kalki z oryginalnego Revella. Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. 

Tak więc mamy na początek "dzbanka" z cyckami i bez płetwy, ale za to mamy inne "walory"  Jersey, które ten brak płetwy w zupełności rekompensują :wink:

A dla czego będę się męczył z modelem Revella? Wiadomo - odpowiedni motor z odpowiednią osłoną reduktora czy innego łożyska właściwą dla wersji M :mrgreen:

Trochę już sobie podziałałem i przygotowałem to i owo do malowania:

zLZlLre.jpg

Oczywiście nie było łatwo bo tablica była trochę taka:

FHmJ4C7.jpg

Porównując obie fotki widać, że coś tam zadziałałem - obciąłem celownik, który jest niewłaściwy dla tej wersji - będzie zastapiąny celownikiem K-14. Dodałem też odrobinę blaszek z blaszki. Nie dawałem blaszanych zegarów, bo kalka wygląda dość urokliwie, a blaszka może się przydać do jakiegoś innego paździeża, np czegoś z Kp wink3

Całość sobie zmalowałem

JWJAZgO.jpg

Pasy na fotelu dałem płócienne, a nie blaszane jaby co poniektórzy chcieli :chytry:

Pomalowałem też komory podwozia:

RgVWsfN.jpg

Tu idę po bandzie - nie będzie żadnego wklejania luf z Mastera. Wiercę otwory w tym co fabryka dała i powinno być gut. A jak nie będzie to wtedy coś się wymyśli.

Nawięcej roboty będzie z osłoną silnika, która na tle reszty częśći wygląda słabiej niż słabo:

8XNEhrP.jpg

l6XBG77.jpg

Czyli zakasam rękawy i działam :pompki:

Edytowane przez abtb
  • Like 6
Napisano
44 minuty temu, abtb napisał:

Czyli zakasam rękawy i działam :pompki:

Działaj, patrzam, podoba mi się to twoje seryjne modelarstwo. U mnie też ze siedem Złośnic czeka w kolejce, cztery stodziewiątki w 1:32, itd...

• Thanks 1
Napisano
10 godzin temu, abtb napisał:

Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. 

Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski 😉

• Confused 1
Napisano
7 godzin temu, greatgonzo napisał:

Fuck! Teraz ramka jest czerwona.

Ło matko! To ja, głupi liczyłem na jakieś wsparcie, a Ty się spuszczasz nad czerwoną ramką owiewki w tym bakłażanie?! Toż to nawet nie jest temat warszataowy :wink:

1 godzinę temu, jachud3 napisał:

Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski

Ty tak na powaznie? Sugerujesz najzwyklejsze w świecie pójcie na łatwiznę? O nie! Nie ze mną te numery Jachud3! A tak na serio - jak zauważyłeś (albo i nie ) w literach kodowych są mostki, których szerokość jest porównywalna z szerokością lini podziałowych w skali 1/72. Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model, a o poprawianiu tego i korekcie położenia na modelu to już nawet nie będę rozmyślał :mrgreen:

A tymczasem:

- wyszlifowałem kadłub i dodałem trochę plastiku:

iLwZ7bi.jpg

WSjPaqg.jpg

ZOe38db.jpg

g2gbLPa.jpg

y7VVeqf.jpg

Skleiłem też skrzydła i nawierciłem otworki w blastubach:

P5TIs95.jpg

AkwNTZY.jpg

bVznWB8.jpg

Przy "chinczyku" sprawy mają się następująco:

m58fikt.jpg

WzYJFuj.jpg

aN4KG4I.jpg

A tak wyglądają kalki:

walknc8.jpg

i schematy wybranych  malowań:

B0kslAC.jpg

A tak to wygląda na modelu:

dlmFgEv.jpg

Godzinę temu, Xmen napisał:

czekam na galerię

Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje :szczerbol:

Napisano
23 minuty temu, abtb napisał:

Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model

Od tego jest ploter tnący i folia transportowa niewierny - nomen omen - Tomaszu!

Oferta na stole, jakbyś się namyślił to pisz na PW 😉

Napisano
24 minuty temu, abtb napisał:

To ja, głupi

Przez grzeczność nie przeczę.

25 minut temu, abtb napisał:

liczyłem na jakieś wsparcie,

Możliwe, że nie dosłyszałem pytania.

Napisano
7 godzin temu, abtb napisał:

Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje :szczerbol:

Spokojnie.Mam czas.