abtb Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) A więc jestem Temat przewodni ogólnie znany. Podeprę go tylko stosownym plakatem: I już prawie wszystko wiemy. W tym sezonie obejmującym cztery odcinki będziemy ( będzięcie?) oglądać zmagania w Europie jak i w Chinach, Burmie i Indiach. Przed kamerą wystąpi europejska "Jersey Bounce" oraz trzy dzbaniochy z CBI. Na początek zestaw startowy (nie do końca pełny, bo jeden dzban już prawie że) Zestaw startowy podpieram takim oto podzestawem: Z którego to se można nalepić, że ho,ho, a nawet więcej Oczywiście wszelkim miłośnikom bakłażanów z szachownicą mówię stanowcze "Nie"!. A powód tego jest stricte ekonomiczny - model H2K jest w cenie standardowego Revella, ale ma bonus pod postacią masek, więc zawsze to jakieś kilkanaście cebulionów w kieszeni, do przeznaczenia na inne pierdoły. Z tego ogromnego zestawu mam zamiar złożyć "amerykańca", "chinczyka" ora dwa brytole. Ale wszystko oczywiście w stosownym czasie i momencie. Były artboxy to teraz inbox: czyli półtora samolotu Jakość części jak to u Revella - powala: ale da się - wiem bo robiłem (strugałem) z tego zestawu Z dodatków to: Szczegóły: 1) "Jersey Bounce" Samolot z 56-tej Grupy, z 62 Eskadry, którego budowę podeprę taką oto paskudną fotką: oraz rysunkiem: który trochę się mija z prawdą. A prawda jest taka że numer kodowy/boczny powinien być żółty. Co do płetwy - jest ale i nie ma - samolot na zdjęciu jeszcze jej nie ma i taki to egzemplarz będę próbował ulepić. Kalki mam takie: Oczywiście jest kwas pod postacią białych numerów ale nie byłbym sobą gdybym nie miał chytrego planu - a plan jest prosty: czyli kalki z oryginalnego Revella. Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. Tak więc mamy na początek "dzbanka" z cyckami i bez płetwy, ale za to mamy inne "walory" Jersey, które ten brak płetwy w zupełności rekompensują A dla czego będę się męczył z modelem Revella? Wiadomo - odpowiedni motor z odpowiednią osłoną reduktora czy innego łożyska właściwą dla wersji M Trochę już sobie podziałałem i przygotowałem to i owo do malowania: Oczywiście nie było łatwo bo tablica była trochę taka: Porównując obie fotki widać, że coś tam zadziałałem - obciąłem celownik, który jest niewłaściwy dla tej wersji - będzie zastapiąny celownikiem K-14. Dodałem też odrobinę blaszek z blaszki. Nie dawałem blaszanych zegarów, bo kalka wygląda dość urokliwie, a blaszka może się przydać do jakiegoś innego paździeża, np czegoś z Kp Całość sobie zmalowałem Pasy na fotelu dałem płócienne, a nie blaszane jaby co poniektórzy chcieli Pomalowałem też komory podwozia: Tu idę po bandzie - nie będzie żadnego wklejania luf z Mastera. Wiercę otwory w tym co fabryka dała i powinno być gut. A jak nie będzie to wtedy coś się wymyśli. Nawięcej roboty będzie z osłoną silnika, która na tle reszty częśći wygląda słabiej niż słabo: Czyli zakasam rękawy i działam Edytowane 21 godzin temu przez abtb 6 Cytuj
barszczo Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 44 minuty temu, abtb napisał: Czyli zakasam rękawy i działam Działaj, patrzam, podoba mi się to twoje seryjne modelarstwo. U mnie też ze siedem Złośnic czeka w kolejce, cztery stodziewiątki w 1:32, itd... 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Fuck! Teraz ramka jest czerwona. Pewnie, żeby do pudełka pasowała. 3 Cytuj
jachud3 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, abtb napisał: Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski 1 Cytuj
abtb Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Fuck! Teraz ramka jest czerwona. Ło matko! To ja, głupi liczyłem na jakieś wsparcie, a Ty się spuszczasz nad czerwoną ramką owiewki w tym bakłażanie?! Toż to nawet nie jest temat warszataowy 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski Ty tak na powaznie? Sugerujesz najzwyklejsze w świecie pójcie na łatwiznę? O nie! Nie ze mną te numery Jachud3! A tak na serio - jak zauważyłeś (albo i nie ) w literach kodowych są mostki, których szerokość jest porównywalna z szerokością lini podziałowych w skali 1/72. Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model, a o poprawianiu tego i korekcie położenia na modelu to już nawet nie będę rozmyślał A tymczasem: - wyszlifowałem kadłub i dodałem trochę plastiku: Skleiłem też skrzydła i nawierciłem otworki w blastubach: Przy "chinczyku" sprawy mają się następująco: A tak wyglądają kalki: i schematy wybranych malowań: A tak to wygląda na modelu: Godzinę temu, Xmen napisał: czekam na galerię Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje Cytuj
jachud3 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 23 minuty temu, abtb napisał: Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model Od tego jest ploter tnący i folia transportowa niewierny - nomen omen - Tomaszu! Oferta na stole, jakbyś się namyślił to pisz na PW Cytuj
greatgonzo Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 24 minuty temu, abtb napisał: To ja, głupi Przez grzeczność nie przeczę. 25 minut temu, abtb napisał: liczyłem na jakieś wsparcie, Możliwe, że nie dosłyszałem pytania. Cytuj
Xmen Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, abtb napisał: Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje Spokojnie.Mam czas. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi