greatgonzo Napisano 5 Września Napisano 5 Września 2 godziny temu, abtb napisał: Plan jest/ był taki: Nie zmieścisz. 1 Cytuj
abtb Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września W dniu 5.09.2026 o 23:42, greatgonzo napisał: Nie zmieścisz. To ja napiszę inaczej: 1) dwie bomby pod skrzydłami (i ew. jedna pod kadłubem ) 2) małe zbiorniki pod skrzydłami, pod kadłubem nic 3) duże zbiorniki pod skrzydłami, pod kadłubem nic Może być? Cytuj
zegeye Napisano 7 Września Napisano 7 Września (edytowane) Albo - Dwie bomby pod skrzydłąmi , pod kadłubem zbiornik mały lub (choc tu nie wiem czy razorback mogl tak nosic, bo widzialem to na D-25) Duzy zbiornik pod skrzydlem, bomba pod drugim (zdaje sie 500-tka) i maly zbiornik lub mniejsza bomba na srodku Co do zbiornika plaskiego to tak, mam i te kalki tez tylko jak to rozwiazemy? Podeslac ci poczta? ps. trzy bomby mogą byc jak najbardziej Edytowane 7 Września przez zegeye 1 Cytuj
abtb Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września 22 minuty temu, zegeye napisał: trzy bomby mogą byc jak najbardziej Dziękuję Zbyszku za odpowiedzi/ podpowiedzi. Będzie jak najbardziej bombowo. Co do kalek i baniaka - poszło na PW Cytuj
abtb Napisano 11 Września Autor Napisano 11 Września (edytowane) Ogólnie warsztat posuwa się powoli do przodu Chińczyk "prawie że" - zostało położyć ostateczną warstwę lakieru, podwiesić vyzbroy, okrasić światełka i można cykać fotki do galerii: "Jersej Bounce" dostała kalki, lakier i leci do maziania szpejami: W związku z powyższym, zaczynam rozrabiać glinę na kolejnego dzbanka - tym razem dżemowego: I tu nasuwa mi się pytanie, które rzucam na forum: - czy brytolskie "dzbanki" były malowane we wnętrzu tak samo jak amerykańskie, czy też jakoś inaczej? - czy kolor "pod okienkiem" za kabiną pilota był standardowo w OD czy też raczej kolor zielony z kamo? Plan na tego "bombowca" jest taki: Baniaki mam z "M-ki", uchwyty z blaszki Edka. Co prawda na fotce rondel na kadłubie jest mniejszego rozmiaru, a w kalkowym schemacie jest na kadłub duży rondel, na skrzydła małe. Ale nie jest to powód do zasłabnięcia - być może tak ma być, a być może coś się zmieniło w czasie Edytowane 11 Września przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 11 Września Napisano 11 Września 15 minut temu, abtb napisał: - czy brytolskie "dzbanki" były malowane we wnętrzu tak samo jak amerykańskie, j? Tak. - czy kolor "pod okienkiem" za kabiną pilota był zielony z kamo? Tak. 1 Cytuj
abtb Napisano 13 Września Autor Napisano 13 Września Tak więc zaczynam trzeci etap warsztatu: Model jest już złozony w całość i powoli skrada się ku malarni Tymczasem w dwóch pierwszych tematach: - i widok na "zamki": Tymczasem Chińczyk ma się dobrze: 4 Cytuj
abtb Napisano Niedziela o 17:54 Autor Napisano Niedziela o 17:54 Taka oto sytuacja: Tymczasem na froncie: W kwesti kontynuacji i wersji , chyba dojdzie do małej sensacji warsztatowej 7 Cytuj
barszczo Napisano Niedziela o 20:14 Napisano Niedziela o 20:14 Ładnie, ładnie, ale ten Brytol bije wszystkie na łeb... 2 Cytuj
Moses Napisano Poniedziałek o 06:41 Napisano Poniedziałek o 06:41 10 godzin temu, barszczo napisał: ten Brytol bije wszystkie na łeb... tru,tru,tru 1 Cytuj
abtb Napisano wczoraj o 05:57 Autor Napisano wczoraj o 05:57 (edytowane) W związku z tym, że w warsztacie dzieje się niewiele, albo i wcale nic, postanowiłem dokonać drobnej rozkminy w temacie dzbanowym oraz pewnych rozliczeń z tym związanych. Po pierwsze rozliczenie - zakup kalek: dokonał w mojej kieszeni niemałego spustoszenia i żeby spać spokojnie w nocy, wypadało by "wydoić" obrazki do końca. Pozostał mi już ostatni egzemplarz czyli "Lorene". Nawet pasowałby do moich "dzbanków" które to już mam z niebieskim i żółtym sterem kierunku - czerwony byłby jak znalazł. Kalki wyglądają tak: a sam samolot/rysunek tak: I w sumie wszystko jasne i można działać Jednakowoż są na tej sali ludzie (np Gonzo) którzy zakrzykną że ZDRADA i bajania ludowe, bo samolot o takim numerze tak nie wyglądał. I co z tego - dla mnie to nie przeszkadza i sobie moge zlepić Ale..............nie będę zawracał kijem Wisły i pozwoliłem sobie pogrzebać w necie i znalazłem takie fotki: A nawet jedną kolorową/koloryzowaną: I tu następuje mały zgrzyt - w kalkach które posiadam brakuje symboli zestrzeleń, a napis "Lorene" jest żółty i na dokładkę - oznaczenie HV-J jest białe Ale nie tracę ducha i nadziei i chwytam się ostatniej deski ratunku czyli tej fotki: A jest to o tyle ważna fotka, że przedstawia, nazwijmy to, "wczesne" malowanie tego samolotu - widać to po układzie koloru pod usterzeniem poziomym, który to potem został odrobinkę zmieniony: Porównując te fotografie można dostrzec też inne różnice (a przynajmniej ja je dostrzegam, choć mogą one być tylko wytworem mojej wyobraźni ) - otóż nie widać na tym "wczesnym" malowaniu symboli zestrzeleń ani też napisu "Lorene", które to przy takim kącie zrobienia fotografii powinny być raczej widoczne. Nie widać też numeru seryjnego na usterzeniu ale zakładam że on tam jest i kolor czerwony zlewa się z kolorem płatowca (podobnie jak kolor steru, który jednak da się zauważyć, że jest trochę inny) Przy takim MOIM podejściu do tematu uważam problem napisu i symboli zestrzeleń za nieważne i nie istotne. Pozostaje jeszcze oznaczenie kodowe i numer seryjny. I tu sięgam do cylindra i wyciągam to: czyli kalki z pudełka H2000 - jest prawie cały numer kodowy (prawie cały bo bez "J") oraz dwa numery seryjne z których bez problemu złoży się numer właściwy czyli 421116. Najgorzej będzie z "J" ale po cichaczu liczę że z "Z" i "M" uda się coś wyczarować. Ostatnią ciekawostką, o której nie wspomniałem, a jest ona widoczna na fotografii "wczesnego" malowania jest brak płetwy przed usterzeniem, która to już na późniejszych fotkach jest widoczna. I temat równie ważny i rozkminiany przez wszystkich - kolor. Tu zetknąłem się z interpretacją od szarego (!) do czarnego. I tu pozwolę sobie na pójście własną ścieżką i stwierdzenie, że ani szary ani czarny tylko jakiś taki wymieszany z tego co przywieźli i wyglądający jak być może insygnia blue, a być może coś koło tego. Interpretacji jest wiele (no chyba, że ktoś, np Gonzo) ma kwit że to był TAKI kolor i nie ma zmiłuj - 248% pewności Tak sobie pooglądałem fotki tych "dzbanków" i jakoś ten kolor skojarzył mi się z tym, który wymieszałem do pomalowania tego Jug-a: Może odrobinkę więcej fioletu i czerni i było by całkiem, całkiem. Kolor powinien być zbliżony do koloru Insygnia blue, bo według mnie dość podobnie te kolory na fotkach wyglądają. A zatem - dyskusję czas zacząć Z wieści innych - jest spora szansa na wersję "N" Edytowane wczoraj o 06:01 przez abtb 3 Cytuj
Moses Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu patzre na kalki i na zdjecia ktore wkleiles, przeciez to sa dwa rozne samoloty. Cytuj
abtb Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Moses napisał: patzre na kalki i na zdjecia ktore wkleiles, przeciez to sa dwa rozne samoloty. A czego Andrzej nie rozumiesz? Przecież wszystko jest jasne i czytelne - to, że producent kalek wyją bokorysy z doopy ptaka Dodo, było już wcześniej w tym warsztacie wyjaśnione (budowa tytułowej Jersey Bounce) i nie skupiamy się na tychże rysunkach. Oczywiście istnieje też możliwość, że ten samolot faktycznie wyglądał tak jak to producent kalek zobrazował, ale ja na fotografie i opisy mogące to potwierdzić nie natrafiłem. Być może Gonzo coś pod pierzyną trzyma i nie pokazuje światu, ale bardzo w to wątpię. Jedyną rzeczą która się z przedstawionych kalkomanii nadaje (Kits World) jest obrazek nienachalnej urody pani Lorene (a być może to też jest tytuł piosenki jak w przypadku Jersey Bounce ) i tyle. Całą resztę trzeba "pociągnąć" z kalek H2000 czyli numer kodowy, serial oraz gwiazdy i charakterystyczną czerwoną nalepkę pod osłoną kabiny. Pozwolę sobie jeszcze wrócić do tych fotkek: i jej opisu: "Por. Russell S. Kyler. Huntingdon, Pensylwania. 61. Eskadra Myśliwska. P-47M nr 44-21116 HV-J „Lorene”. Ciekawe zdjęcie samolotu P-47M należącego do Russa, z wymontowaną osłoną silnika (w trakcie prac obsługowych). Warto zwrócić uwagę na brak płetwy grzbietowej (która nie została jeszcze zamontowana w warunkach polowych) oraz na odmienny przebieg linii podziału kolorów pod usterzeniem poziomym. Zdjęcie: por. Russ Kyler." "Por. Russell S. Kyler. Huntingdon, Pensylwania. 61. Eskadra Myśliwska. P-47M 44-21116 HV-J „Lorene”. Udane ujęcie z przodu, w widoku trzy czwarte. Widać, że obszar pod statecznikiem poziomym, wcześniej w kolorze naturalnego metalu, został pomalowany na czarno. Zdemontowano również belki podskrzydłowe. Zdjęcie: por. Russ Kyler." Ps. Warkot silnika P-47N jest coraz bardziej słyszalny Edytowane 22 godziny temu przez abtb Cytuj
abtb Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowane) Pozwolę sobie jeszcze chlapnąć takim cytatem: "Aha, właśnie to znalazłem... TAK! Oto oficjalne schematy barwne eskadr 56. FG. Dość dziwne. Wersje D i M malowano w dość krzykliwe wzory, jak już wspominałem – pasy, fale itp. 61.: górne powierzchnie w kolorze *Midnight Blue* (bardzo ciemny granat). 62.: górne powierzchnie w układzie *Shadow Shading* (cieniowanie) – kolory *Dark Green* i *Medium Sea Grey*. 63.: kolory *Dark French Blue* i *Azure Blue*, dolne powierzchnie w kolorze naturalnego metalu. Schematy te wprowadzano od lutego 1945 roku. Odnotowano, że farby kamuflażowe zwiększały masę samolotu o około 40–50 funtów (ok. 18–23 kg) i powodowały spadek prędkości maksymalnej o 7–10 mil na godzinę." wycięte z dyskusji na stronie: https://ww2aircraft.net/forum/threads/p-47m-56fg-61fs.679/ Edytowane 22 godziny temu przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) 21 lat. Za publikowanie takich źródeł powinni zakuć Cię w dyby i łaskotać piórkiem w pięty. Najbardziej podoba mi się określenie oficjalne schematy. Ciekawe co to znaczy? Nic dziwnego, że mają Ci się jakieś szarawe klimaty pomieszane z IB. Wziąwszy pod uwagę charakter naszej wiedzy o tamtych czasach i w tym temacie, to spokojnie można powiedzieć, że kolor to MAPowski Night, 248%. I jeszcze o serialu. Jakość zdjęcia jest taka, że spokojnie mógł na nim zniknąć. Także tylko dodatkowo: samoloty przemalowywano i zamalowywano seriale. Potem odtwarzano je na czerwono. Z innych zdjęć samolotów z jednostki wiemy, że niekoniecznie był to priorytet i zdarzają się czarne P-47 bez serialu na stateczniku pionowym. A Stella to Stella. Jest zdjęcie oryginału, akt ślubu, żadna tam piosenka. Edytowane 17 godzin temu przez greatgonzo 1 1 Cytuj
abtb Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 23 minuty temu, greatgonzo napisał: 21 lat. A Ty wiesz ile dzbanków można przez ten czas nalepić - pewnie całą drugowojenną produkcję 26 minut temu, greatgonzo napisał: Za publikowanie takich źródeł powinni zakuć Cię w dyby i łaskotać piórkiem w pięty. Jak Ty byłbyś tym katem - podejmuję ryzyko i przygotowuję pięty 27 minut temu, greatgonzo napisał: spokojnie można powiedzieć, że kolor to MAPowski Night, 248%. Czyli najlepiej by wyszedł NATO Black - prawie czarny a jednak nie do końca - jak dla mnie kolor ......... A zatem wychodzę z tej ślepej uliczki i wracam na właściwie tory. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi