Dzejo Napisano 14 Września Napisano 14 Września Zawsze marzyło mi się mieć jedna z wczesnych sowiecki rur. Edek zaszczycił nas pięknym Migiem-15, ale jak tylko SH wydało swojego Jaka-23…to mimo tego ze był to shortrun… wybór mógł być tylko jeden … sylwetka tej maszyny od zawsze mi się podobała. Model w pudle wzbogacony jest o drobna blaszkę, kilka żywic (wnęka podwozia głównego, silnik, dysza, celownik + kilka drobiazgów). Dodatkowo zakupiłem blaszkę Res-im, maski oraz kalki ModelMakera (malowanie mogło być tylko jedne… Tulipan). Z wkładu własnego: pocienienie krawędzi spływu skrzydeł, steru kierunku i stateczników, przenitowanie całości, dodanie kilku kabelków w kabinie i silniku, wykonanie „sufitu” przy dyszy wylotowej, pitot z rurek, antenka z nici AK oraz zaprojektowane od podstaw i wydrukowane klapy podwozia głównego i przedniego. Budowa jak to typowy shortrun… pasowanie, szlifowanie, itp. Generalnie tragedii nie było, poza elementem wnęki podwozia przedniego wklejanym we wlot powietrza. Wyprowadzenie tamtego miejsca kosztowało mnie dużo pracy. Kalek MM finalnie nie wykorzystałem. Dopasowując się do jedynego dostępnego zdjęcia, nie podobał mi się kształt trójkątów oraz błyskawicy oraz wielkość numeru „01”. Zaprojektowałem to w CAD i wydruk naniosłem na taśmę Tamiya i wyciąłem. Całość malowana SM Gunze, Humborlami oraz ModelMasterami, zależało ma na bardzo niejednorodnym efekcie metalika, finalnie jestem z tego zadowolony. W razie pytań walcie śmiało 27 Cytuj
Grzes Napisano 14 Września Napisano 14 Września Bardzo dobrze wyszedł. No i chylę czoła za to, że nie przegapiłeś lustrzanych szachownic na spodzie 1 Cytuj
Moses Napisano 15 Września Napisano 15 Września I dobrze ze kalkomanii n8e użyłeś na nosie. Model by dużo stracił. Cytuj
DobreMzimu Napisano 15 Września Napisano 15 Września Coś się stało na spodzie kadłuba koło dyszy. Cytuj
kozborn Napisano Piątek o 20:01 Napisano Piątek o 20:01 Rozkoszny! Oszczędny w formie. Bardzo mi się podoba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi