Meksyk89 Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Witam wszystkich, prezentuje swój pierwszy wątek warsztatowy. Będe wykonywał panthere g firmy dragon, model będzie wykonany prosto z pudełka, licze na waszą pomoc przy budowie tego modelu. Model będzie w malowaniu 11 dywizji pancernej walczącej w bawari w 1945 roku,czyli w jednym z 3 malowań jakie zaleca producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 O fajnie. Ostatnio patrzałem sobie na niego w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Lutego 2009 Autor Share Napisano 14 Lutego 2009 Czy ktoś posiada może jakąś strone na której by były zdjęcia tylnej płyty pantery g oraz pokrywy silnika,chyba że takowe zdjęci sami posiadacie Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Czego jak czego, ale fotek Panther na necie jest setki, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "Panther G" i gotowe... Zum Beispiel: http://worldwartwozone.com/forums/land-warfare/6640-growl-of-the-panther-tank.html Tylko zwróć uwagę która to G, bo są tam też tyły D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Witam powoli ruszyłem z budową pantery Początek: I tutaj mam problem składam wszystko jak w instrukcji i nie wiem czemu przednie koło styka się z kołem napędowym? Coś pokombinuje ale nie wiem co z tym fantem zrobić I mam jeszcze jedno pytanie czy mam malować tylną płytę podkładem przed przyklejeniem wszystkiego, maluję pędzlem i nie wiem czy po przyklejeniu wszystkiego nie będę miał problemu z pomalowaniem niektórych elementów. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Koło jezdne "styka się" czy po prostu wchodzi w przestrzeń między dyskami koła napędowego? Bo jak to drugie to wszystko jest okej: http://picasaweb.google.com/piotrreddig/PantherAusfGDragon135#5218205325829497586 http://picasaweb.google.com/piotrreddig/JagdpantherG1EarlyProduction135Dragon#5303803700829230178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Jak by wchodziło w przestrzeń to by było dobrze chodzi o to że krawędź koła jezdnego styka z zębatkami koła napędowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Zrób dokładniejsze fotki bo na powyższych nie widać nic. Konkretnie, ujęcie od spodu pojazdu z założonymi kołami, które sprawiają Ci kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass1613 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Myślę, że koledze chodzi właśnie o to, że koło wchodzi w przestrzeń między dyskami koła napędowego. Na marnej jakości zdjęciu co prawda można się tego dopatrzeć. Tak samo jest w tigerze więc wszystko chyba jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matik95 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Sklejałem ten model jakieś 2 tygodnie temu więc może cos podpowiem. 1. Jak juz wcześniej napisane koło jezdne powinno wchodzic w obszar koła napendowego ale nie powinno go dotykać. 2. Ja najpierw wszystko skleiłem a później malowałem pędzlem. Możesz też doklejać detale po malowaniu kadłuba ale jest ryzyko że zostana zacieki z kleju. Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Pokombinowałem troche i wszystko jest juz ok, pierwsze koło jezdne wpasowało się w przestrzeń koła napędowego. Przepraszam za zdjęcia ale dopiero ładuję baterie do cyfrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Prace powoooli idą do przodu.... Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie smiało. Czekam na komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Ale co tu komentowac. Czysto sklejony model, choc cieżko to ocenic po zdjeciach. Czasami ten tynk bardziej przykuwa moja uwage aniezeli model. Polecam areo zamiast pedzla. Cena zestawu areo + kompresor to jakies 500 zeta, a jaka wygoda i szybkosc malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Jako początkujący będe pilnie śledził ten wątek, może czegoś się naucze.Fajny kotek. Jak spasowanie elementów dużo szpachli pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Polecam areo zamiast pedzla. Cena zestawu areo + kompresor to jakies 500 zeta, a jaka wygoda i szybkosc malowania. Aero będzie w swoim czasie ;] mam nadzieję, że niedługo ;] Jak spasowanie elementów dużo szpachli pójdzie? Zero szpachli, elementy super spasowane. A co pewnie zastanawiasz się jaki model na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Już wystartowałem z czwóreczką f1 italki także już wiem troche o co w tym szpachlowaniu chodzi . przy czym jeśłi chodzi o efekty mojej pracy to wole nic nie pisać Podoba mi się czyste klejenie w Twoim wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Obczailem już twoj wątek warsztatowy. Ja nie stosuje podkładu, zazwyczaj uzywam poprostu farby którą będe malował model, akryle rozcieńczam terpentyną balasamiczną. Do figurek używam jako podkładu używam czarnej lub białej farby w zależności czy figurka będzie w końcowym efekcie jasna czy ciemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Mam farbki vallejo na stanie a o ich trzymaniu się nawierzchni , czy też raczej nie trzymaniu się na forum już kilka uwag przeczytałem. Dlatego zdecydowałem się na podkład z marnym skutkiem i teraz uczę sie jak używać kreta w modelarstwie. Ale wracając do tematu dajesz dajesz z modelem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 akryle rozcieńczam terpentyną balasamiczną poprosze wiecej o tej technice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Tą technike akurat zapożyczyłem od mojego szanownego kolegi artysty-malarza, który stwierdził, że najlepsza wedlug niego do rozcieńczania akryli jest terpentyna ponieważ farba wtedy ładnie przylega oraz malując pędzlem nie robią się denerwujące smugi. Uważam, że terpentyna bardzo dobrze sprawdza się w washu ale to już było wielokrotnie poruszane więc nie będę się więcej rozwodził na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Dodam jeszcze, że jeżeli rozcieńczy się 75% terpentyny + 25% werniksu to farba uzyska wtedy ładny połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 ciekawe/ myslalem ze to zaleta akryli, rozcienczanie woda/wuda/itp a tu taki bajer z terpentyna . przetestuje bo tak na surowo jakos nie wierze by Valejo, Tamiya albo Gunze sie w ogole z terpentyna zmieszaly. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Wez no pokaz te swoje akryle, cos mi sie wydaje jednak ze modelarsko z modelarskimi farbami nie dziala P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Jakbys np zmienił zdanie co do malowania, to poszukuje kalek, tych z nr "421". Kończę własnie tą Panthere, tylko kupiłem składaka bez kalek + blachy i troche duperelków z innych modeli. Robie to malowanie a 11 dywyzji panzernej, wkrótce zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 cos mi sie wydaje jednak ze modelarsko z modelarskimi farbami nie dziala a kto ci powiedział, że ja do akryli modelarskich używam. zapomniałem napisać, że to chodzi o artystyczne akryle........ mój błąd Jakbys np zmienił zdanie co do malowania Raczej nie będę zmieniał malowania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi