Skocz do zawartości

Panther G 1/35 Dragon

Meksyk89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

prezentuje swój pierwszy wątek warsztatowy.

Będe wykonywał panthere g firmy dragon, model będzie wykonany prosto z pudełka, licze na waszą pomoc przy budowie tego modelu.

Model będzie w malowaniu 11 dywizji pancernej walczącej w bawari w 1945 roku,czyli w jednym z 3 malowań jakie zaleca producent.

dragon6268ds7.jpg

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam powoli ruszyłem z budową pantery

Początek:

zdjcie000hb5.jpg

zdjcie001fh5.jpg

zdjcie002sr4.jpg

I tutaj mam problem składam wszystko jak w instrukcji i nie wiem czemu przednie koło styka się z kołem napędowym? Coś pokombinuje ale nie wiem co z tym fantem zrobić

zdjcie003vo2.jpg

I mam jeszcze jedno pytanie czy mam malować tylną płytę podkładem przed przyklejeniem wszystkiego, maluję pędzlem i nie wiem czy po przyklejeniu wszystkiego nie będę miał problemu z pomalowaniem niektórych elementów. Z góry dzięki za pomoc.

Koło jezdne "styka się" czy po prostu wchodzi w przestrzeń między dyskami koła napędowego? Bo jak to drugie to wszystko jest okej:

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/PantherAusfGDragon135#5218205325829497586

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/JagdpantherG1EarlyProduction135Dragon#5303803700829230178

Sklejałem ten model jakieś 2 tygodnie temu więc może cos podpowiem. 1. Jak juz wcześniej napisane koło jezdne powinno wchodzic w obszar koła napendowego ale nie powinno go dotykać.

2. Ja najpierw wszystko skleiłem a później malowałem pędzlem. Możesz też doklejać detale po malowaniu kadłuba ale jest ryzyko że zostana zacieki z kleju. Twój wybór

• 4 weeks later...

Ale co tu komentowac. Czysto sklejony model, choc cieżko to ocenic po zdjeciach. Czasami ten tynk bardziej przykuwa moja uwage aniezeli model. Polecam areo zamiast pedzla. Cena zestawu areo + kompresor to jakies 500 zeta, a jaka wygoda i szybkosc malowania.

Polecam areo zamiast pedzla. Cena zestawu areo + kompresor to jakies 500 zeta, a jaka wygoda i szybkosc malowania.

Aero będzie w swoim czasie ;] mam nadzieję, że niedługo ;]

Jak spasowanie elementów dużo szpachli pójdzie?

Zero szpachli, elementy super spasowane. A co pewnie zastanawiasz się jaki model na początek?

Już wystartowałem z czwóreczką f1 italki także już wiem troche o co w tym szpachlowaniu chodzi . przy czym jeśłi chodzi o efekty mojej pracy to wole nic nie pisać

Podoba mi się czyste klejenie w Twoim wydaniu.

Obczailem już twoj wątek warsztatowy. Ja nie stosuje podkładu, zazwyczaj uzywam poprostu farby którą będe malował model, akryle rozcieńczam terpentyną balasamiczną. Do figurek używam jako podkładu używam czarnej lub białej farby w zależności czy figurka będzie w końcowym efekcie jasna czy ciemna.

Mam farbki vallejo na stanie a o ich trzymaniu się nawierzchni , czy też raczej nie trzymaniu się na forum już kilka uwag przeczytałem. Dlatego zdecydowałem się na podkład z marnym skutkiem i teraz uczę sie jak używać kreta w modelarstwie.

Ale wracając do tematu dajesz dajesz z modelem:)

Tą technike akurat zapożyczyłem od mojego szanownego kolegi artysty-malarza, który stwierdził, że najlepsza wedlug niego do rozcieńczania akryli jest terpentyna ponieważ farba wtedy ładnie przylega oraz malując pędzlem nie robią się denerwujące smugi. Uważam, że terpentyna bardzo dobrze sprawdza się w washu ale to już było wielokrotnie poruszane więc nie będę się więcej rozwodził na ten temat.

ciekawe/ myslalem ze to zaleta akryli, rozcienczanie woda/wuda/itp

a tu taki bajer z terpentyna .

przetestuje bo tak na surowo jakos nie wierze by Valejo, Tamiya albo Gunze sie w ogole z terpentyna zmieszaly.

P

Jakbys np zmienił zdanie co do malowania, to poszukuje kalek, tych z nr "421". Kończę własnie tą Panthere, tylko kupiłem składaka bez kalek + blachy i troche duperelków z innych modeli. Robie to malowanie a 11 dywyzji panzernej, wkrótce zdjęcia.

cos mi sie wydaje jednak ze

modelarsko z modelarskimi farbami nie dziala

a kto ci powiedział, że ja do akryli modelarskich używam. zapomniałem napisać, że to chodzi o artystyczne akryle........ mój błąd

Jakbys np zmienił zdanie co do malowania

Raczej nie będę zmieniał malowania....