Artek Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Miałem nie pokazywać dopóki nie skończę ale z braku innych rzeczy na warsztacie zademonstruję. Na razie zrobione tyle co widać. Bruk ulicy z pojedynczych cegiełek, chodnik będzie wyłożony płytkami. Jak widać wyryłem już linię krawężnika. Tam gdzie stoi Drugi z jeńców (a będzie jeszcze trzech) będzie stał domek (chciałbym coś z pruskiego muru zrobić) i z niego wyprowadzani będą jeńcy. Pomiędzy pantherturmema ulicą ma być coś w rodzaju murku (od parku?? ) rozbitego w jednym miejscu(tak żeby pantherturm mógł ryglować ogniem ulicę). Pantherturm będzie osadzony w ziemi, a dookoła myśle zasadzić trawkę, krzaczory, drzewko Wszelkie sugestie mile widziane byle udzielone w pore;) Aha jeśli pojawią sięfundusze to dokupie jeszcze figuraski MiniArt'owych czołgistów i piechoty odpoczywającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Zapowiada się ciekawa dioramka,zasiadam w pierwszym rzędzie, równiez mam w planach dioramke ale narazie zbieram wene do projektu A tak przy okazji to chyba bruk na ulicy robisz sam? czy są to gotowe formy? Dorzuć może latarnię uliczną jakieś ulotki, plakaty na murze napewno doda uroku dio. Pozdro Łukasz S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 3 Października 2006 Autor Share Napisano 3 Października 2006 Bruk robię sam. Zrobiłem sobie taką foremkę w której odlewam gipsowe paseczki i następnie takie lekko jeszcze wilgotne tnę na cegły. Potem paluchem zaokrąglem tą cześć która ma wystawać i kleje na wikolu. taką sobię wymyśliłem tanią alternatywę dla bruku żywicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz G. Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Witam! Dioramka rzeczywiście zapowiada się ciekawie - będę bacznie obserwował Wrzucam dwie fotki, które może podpowiedzą Ci jak ją zagracić Obie zrobione po kapitulacji Berlina: Zastanawiałbym się tylko nad tym budynkiem z muru pruskiego - według mnie lepiej byłoby dać jakąś zniszczoną kamienicę (vide fotki). Ale to tylko moja sugestia PS: Podziwiam za pomysł wykonania bruku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 Witam dzięki za fotki Postaram sie w miare przedstawić obrazowo jak robię ten bruk. Najpierw foremka(zrobiona z kart telefonicznych) Zalewamy ją gipsem Po kilku godzinach gdy gips stwardnieje wyciągamy takie proste paski I tniemy je na pojedyncze cegiełki, trzeba je troszke zaokrąglić żeby potem już na dioramie tworzyły ładny wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Artek a moze zrobisz taki temacik do dzialu technicznego o sposobie wykonania tych kostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 niezły patent, pewnie że sie przyda w dziale technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 Nie ma problema. Tylko pokażcie mi gdzie go mam umiejscowić bo dziś mam jakiś niż czy cuś....i nie bardzo kumam gdzie to dać A póki co wyskrobałem sobie chodniczek i dołożyłem pare rzędów kostek: Na chodniku dodam jeszcze trochę pęknięć i wyszczerbień oraz zlikwidje ten ślad po klejeniu ułamanego kawałka płyty g/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 http://www.modelwork.pl/viewforum.php?f=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 6 Października 2006 Autor Share Napisano 6 Października 2006 nastąpiłą małą zmiana planów. Stwierdziłem za Łukaszem G. , że zniszczona kamienica będzie dużo lepiej wyglądała, a poza tym przy robieniu od podstaw budynku z muru pruskiego jest zbyt duże ryzyko, że człowiek się narobi i nic z tego nie wyjdzie. Więc będą dwie mniejsze obok siebie. Na dole zrobie pozostałości sklepików, spróbuje zrobić także balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 7 Października 2006 Autor Share Napisano 7 Października 2006 Dziś początek skrobania cegiełek. tam gdzie jest gładko wokół okiem będą takie wystające obramówki i parapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 8 Października 2006 Autor Share Napisano 8 Października 2006 Wyskrobałem drugą stronę. Zrobiłem też miejsca mocowaniabelek stropowych, które myśle wykonać z chińskich pałeczek.(juz raz z tego robiłem). Teraz trzeba wyrównać wszystkie krawędzie oraz pododawać te obramówki od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 8 Października 2006 Share Napisano 8 Października 2006 Z czego zrobiony jest mur? i ładna wieżyczka obronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 9 Października 2006 Share Napisano 9 Października 2006 Bardzo ładnie Ci to Artku idzie. A czy mógłbyś powiedzieć jak wycinasz otwory w środku płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 9 Października 2006 Autor Share Napisano 9 Października 2006 Witam Mur zrobiony z odartej z papieru płyty gipsowo kartonowej. natomiast otwory wyżłobione odpowiedniej szerokości (znaczy takiej jaka jest potrzebna) płaskim śrubokrętem. Użyłem go po prostu jako dłuta. Kurcze coś mnie wena opuszcza... słabo mi to idze. Ale nic to wena raz jest raz nie więc spokojnie. Troszke moze jak poleży to potem nadrobie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 Ściana nr 1 wygląda póki co tak. Potrzeba jeszcze trochę szpachlowania i szlifowania żeby zniknęły większe nierówności i szpary. Potem i tak będę musiał uszczerbienia zrobić. ma ktoś może wymiary albo rysunki techniczne tzw "zębów smoka"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 Gotowe do osadzenia na dioramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 16 Października 2006 Autor Share Napisano 16 Października 2006 Drugi budyneczek wyskrobany już. Zrobiłem też dla niego balkonik ale pokaże jak będzie z barierką. Będę też kończyć układanie bruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 17 Października 2006 Autor Share Napisano 17 Października 2006 NO to jedziemy dalej i balkonik gotów:) Brakujący szczebelek gdzieś tam się będzie po chodniku poniewierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 Cacy ale dodaj jeszcze preciki w rogach bo nie tylko mysz sie tam przesliznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 Brakujący szczebelek gdzieś tam się będzie po chodniku poniewierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 No tak przeoczylem Ale jak ? Tak poprostu brakujacy? Balkon musialby niezle oberwac i pomimo, ze widac jakies wylamanie w tym rogu to i tak pozostalby chyba przyspawany u gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 22 Października 2006 Autor Share Napisano 22 Października 2006 Sprawy na razie tak sięmają. bruk z grubsza ułożony. tylko musze te dziury pouzupełniać i zalać szczeliny jakimś drobniutkim piaskiem z wikolem. Murek się robi. Montuje też różne dodatki na dioramkę. Czołgiści ruscy w drodze. Do środy chciałbym osadzić kamienice na dioramie i poszpachlować wszystko ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 witam w/g mnie również balkonik mógłby być troche "pomęczony" I inne "druciki" troche powyginane itp ;-) No ale to już tylko i wyłącznie sprawa Artka Bruk fajny, nie myślałeś żeby tylko na sam koniec sypnąć pomiedzy kostki troche wysuszonej ziemi?? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 bruk z grubsza ułożony. tylko musze te dziury pouzupełniać i zalać szczeliny jakimś drobniutkim piaskiem z wikolem. Czytaj uważnie dziagwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi