Andrzej Godlewski Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Witam po długiej przerwie , tym razem dobrniemy do końca. Kolejnym etapem prac było wykonanie obudów silników z płytki plastikowej w tym celu wykonałem z drewna kopyto i z płyty bakielitowej drugą część formy o takim kształcie aby była większa w obrysie o 1mm większa od kopyta . Do tłoczenia użyłem płytki o grubości 1mm i po podgrzaniu jej wytłoczyłem zamierzony krztałt obudów silników do Leo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Po wielu poszukiwaniach dotarłem do rysunków podobnego silnika, i oto pierwsze efekty, załoganci też będą niedługo, śmigła w produkcji. Za niedługo czas na to aby Leo dostał malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Po dłuższej przerwie chciałbym mimo wszystko dokończyć zaczęty temat. Sporo się na dioramie zmieniło i przybyło trochę detali ,ale o tym za chwile Działam dalej z silnikami, postanowiłem też, że nieco powiększę dioramę ,i poprawię roślinność. Na razie fotki osłon i korpusów silników spasowane wstępnie do LEO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Te cylinderki Hispano-Suizy są urocze, aż żal, że zostały zasłonięte . Wyczekuję dalszego ciągu bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Coś widać jednak będzie ,na razie walczę z powiększeniem dioramy,roślinnością ,figurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Wodnosamolot w końcowej fazie malowania ,jeszcze tylko namalowanie szachownic i cieniowanie kadłuba oraz trochę styram go eksploatacyjnie . Na dioramie doszły tytułowe gąski i dokończyłem komplet figurek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Comeback . Diorama prezentuje się genialnie, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol3414 Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 Piękne to wszystko, woda wyszła zacnie. Normalnie jakby zrobić odpowiednio zdjęcie to bym powiedział że to żywa "martwa" natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Po wielu trudach i znojach ,dobrnąłem do końca owej dioramy . W zasadzie to już ostatnie zdjęcia , właśnie maluje załogantów i trzeba będzie pomalować to co doszło ,czyli stanowiska strzeleckie, chłodnice wodne i zbiorniki olejowe , i parę innych detali. Poza tym w przygotowaniu następny projekt ale już samego samolotu Felixstowe F.2a już w typowej skali lotniczej 1:32. Zdjęcia robocze więc babole co wychodzą można zauważyć i poprawić. Pozdrawiam wszystkich Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Piekna robota, dalbym spora kase za model w 1/72! Panie Arku i Tomku, Andrzeju, Radku, Tomku B. i inni, moze warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Jednostkowo można zbudować od podstaw model każdego samolotu. W grę będzie wchodziła tylko szczegółowość odtworzenia , co wiąże się z przepracowanymi godzinami, a tu już nie jestem pewien czy zamawiającemu zbytnio nie uszczuplił by się portfel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Dziękuję , lubię to Z poważaniem Tomasz Bilkiewicz Jurek warto !!! nie prowokuj, na pewno ktoś nad tym modelem pracuje. U mnie zawsze czeka na Ciebie dobry plastik. Zacznij, może to fajniejsze niż modele innych. Tyle ile wiem to podpowiem. Czekam w Gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonhart Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Piękna podstawka, a i sam model niczego sobie. Z czego robiłeś wodę, silikon jakiś czy preparat do robienia wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Coś wspaniałego, czekam na galerię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Super temat, super model, super diorama. Mnie miłośnikowi lotnictwa polskiego od zarania dziejów ( w tym morskiego ), żal d... ściska, że jeszcze nie ma żywicy w 1/72. W zasadzie już wszystkie francuskie typy zostały wyprodukowane, ale akurat LeO wciąż brak! Może ten wspólny apel pomoże naprawić ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 A jak to było z malowaniem? Był przemalowywany po przebazowaniu do Pińska? Gdzieś tam czytałem, że były malowane na oliwkowo zielony, a spód był błękitny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Woda jest wykonana z żywicy poliestrowej , a odpryski wodne startujących gęsi z bezbarwnego silikonu. Ponieważ żywica ta żeluje się po około kilkunastu minutach od zmieszania więc i fale można spokojnie szpachelką wykonać ,czego przy żywicy epoksydowej oraz specyfikach modelarskich do wody raczej takiego efekt trudno będzie osiągnąć. Od i cała tajemnica ,nie bez znaczenia jest to że kilogram tej żywicy kosztuje tyle co mała buteleczka modelarskiego specyfiku do robienia wody. Hydroplany początkowo były we francuskim malowaniu ale na pod koniec lat dwudziestych przemalowano wszystkie , czy akurat miało to związek z przelotem do Pińska ,raczej nie. Na pewno nie były oliwkowo-zielone gdyż w publikacji o tych samolotach autor stanowczo zanegował tak pomalowanych hydroplanów. No cóż na jakiś tekstach źródłowych trzeba się opierać . Pozdrawiam Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Privet Przepiękny model i wspaniała diorama. Budzi mój nieukrywany zachwyt. Czekam w związku z tym na galerię, i to bardzo niecierpliwie. Wtedy dopiero będę mógł napawać się w pełni ukończonym dziełem. A w kwestii Leo 13 w skali 1/72 - Azur go zapowiedział - ma to być jakaś 'współprodukcja' z Avionsem czy też jakimś innym magazynem. Nie pamiętam już. W necie była notatka niedawno. Jak (jeśli) znajdę to podlinkuję. pozdrawiam LimaOscar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi