marek d Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam. Modelik skończony. Link do skromnego warsztatu; viewtopic.php?t=11084 Mając do wyboru wiele fajnych malowań....nie wybrałem żadnego. Myślę że mi wybaczycie. Kiedyś w necie zobaczyłem pracę węgierskiego modelarza i wiedziałem że muszę tak zrobić, a konkurs stał się katalizatorem. Nigdy MiG tak tak nie wglądał, po zejściu z linii montażowej! Wg.monografii Migi Stalina MiG 1 MiG 3 Militaria i Fakty nr 28 wszystkie elementy były pomalowane farbą podkładową. Dziękuję-ZIO BY NAITT za przepis na "malowanie drewna", bez tego pewnie bym się nie odważył, ale i tak wyszło mizernie. Dobra oto on; Miłego oglądania i nie bijcie za mocno wszelkie babole to- załoga była po obchodach kolejnej rocznicy rewolucji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Piękne, cuuudo, nie aż zatkało Nie mów, drewienko się udało, taka sklejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Ładny modelik tylko na twoim miejscu smigla bym zrobil czarne ale to detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 smigla bym zrobil czarne ale to detal ...dlaczego, miał być przekrój materiałów. krzychu-onisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Nie no, modelik ładny, acz... czemu nie pudełkowe malowanieeeee!!!!! Niemniej jednak w chwili obecanej szukam szczęki na podłodze... Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 kolega Marek d chcial sobie zaszalec mozna wiedziec jak zrobiles drewnine malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 mozna wiedziec jak zrobiles drewnine malowanie? wg. przepisu viewtopic.php?t=8713 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 wielkie dzieki Mam jeszcze jedno pytanie czy bedziesz naklejal na niego kalkomanie czy zostawisz go tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam mam małe pytanko, jakiej farby użyłeś do pomalowania aluminium (firma) A poza tym to ptrzentuje się bardzo ładnie!! Gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 , jakiej farby użyłeś do pomalowania aluminium (firma) ..metalizer MM, na czarnym błysku MM(olejnym), polerowany lekko i pryśnięty selerem do metalizerów MM. jachud 3- dzięki za doping w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 jachud 3- dzięki za doping w warsztacie Eeee tam, taki doping ... Ale nie daruję Ci tego "malowania"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Świetny pomysł, gratuluję. Mówię o sposobie malowania. Całość modelu też niczego sobie. Jest być z czego dumnym człowieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Zakończenie zupełnie nieoczekiwane - będę głosował na ten model bo po pierwsze MiG, po drugie wykonanie mistrzowskie, po trzecie pomysł na malowanie świetny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 hej wyszedl swietnie,fajna imitacja sklejki.mozn bylo tylko wycieniowac troche balchy np poprzez wcieranie w niektore z nich startego grafitu od olowka ale i tak jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 przepiękny mebelek - że tak powiem, żal 4 litery ściska...pewnie nietylko moje ;) gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Gratulacje, można stwierdzić, ze po zejściu z taśmy a przed wtoczeniem do lakierni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Moim zdaniem - rewelacja! Niestandartowe podejście do malowania jeszcze bardziej uwypukla naprawdę fajną sylwetkę samolotu. No piękny model, Marku, piękny. Brawo, brawo, brawo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Gratuluję ukończonego modelu! Zarówno pomysł jak i wykonanie są bardzo fajne. Ciekawa odskocznia od oklepanych kamuflaży Najbardziej podoba mi się malowanie części metalowych Aż nie mogę przyzwyczaić oczu do idealnie czystych rur wydechowych Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Dziękuję za miłe opinie. Bardzo się cieszę, że się podoba. Muszę się przyznać, że miałem duże wątpliwości czy robić takie malowanie do konkursu. Byłem bliski zmycia tej "ikeyi", teraz wątpliwości ustąpiły. dweler- tak zrobiłem na wypukłym panelu za wydechami, trochę widać na fot. 2,4,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 no rzeczywiscie,moze poprostu jetem fanem wiekszych kontrastow.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shivadog Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Hej, całkiem, całkiem, zwłaszcza to drewno wyszło. Robię wczesnego MiG-3 na PWMie jest warsztat. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=5475 Też się zastanawiałem nad zrobieniem takiego golasa, tym bardziej, że na stronie http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/mig3.html jest ładnie rozrysowane co było z jakiego materiału. Konsultowałem się z autorem strony, Massimo Tessitori, podpytywałem się o jakieś zdjęcia z fabryki lub montażu, wg. niego taka konfiguracja fabrycznie nie istniała, bo były one montowane z gotowych elementów wykonywanych w różnych zakładach i były te elementy prawdopodobnie malowane przed montażem. Do końca to nie jest pewne czy metalowe części były pokryte żółtym podkładem, na zdjęciach rozwalonych Migów widać zdrapaną farbę z płatów i coś ala podkład, na metalowym kadłubie raczej wygląda to na goły metal (przynajmniej tak mają wczesne). Z dodatkowych uwag, płyty za kolektorami były stalowe, chodziło o zabezpieczenie przed rozgrzanym powietrzem. Zapuściłbym też linie podziału i nity części metalowych. Wydaję mi się, że zawsze taką konfigurację można tłumaczyć modelem pokazującym właśnie podział technologiczny. Jak przekrojone samochody na wystawach itp. Pozdrawiam, Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Witam. Dzięki za dobre słowo. Ten MiG powstał wyłącznie dla tego malowania. Kiedyś na forum HS był tak zrobiony Ił-2, późnij MiG madziara z linku, a niedawno znowu Ił-2. W Militariach piszą że wszystko było malowane podkładem i wyglądało to dosyć siermiężnie. Chciałem tak zrobić i zrobiłem. Przy okazji poćwiczyłem malowanie metalizerem i to nieszczęsne drewienko. Stronę, którą podałeś znam i zaglądałem. Każdy kto chce budować MiG-3 powinien ją znać. Twój warsztat obejrzałem i jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Pięknie wyszedł! Uczta dla oczu Ja chyba w życiu nie opanuję techniki malowania drewna... Jedynie raz udało mi się ładnie pomalować śmigło do Fokkera Dr.I P.S dzięki za link do twojego modelu w wątku o budowie Albatrosa. *nie ma to jak komentować model zbudowany 12 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: *nie ma to jak komentować model zbudowany 12 lat temu ... jeszcze jak zdjęcia ocalały co nie jest regułą. Dziękuję. Krzysiek; większej łopaty nie znalazłeś? Tak na całą stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Marku D, jako jeden z nielicznych masz eleganckie galerie . Modele są zrobione bardzo fachowo , z wyczuciem . Istnieją do tej pory Twoje galerie z pięknymi modelami . No właśnie , istnieją . Po to jest dział - Galerie . Nawet za następne 12 lat będą takie same - dające uśmiech i chwilę odprężenia w życiu . Pozdrawiam Hello Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi