temir 2 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Witam! Jestem mile zaskoczony odzewem jaki wywołał nowo założony przeze mnie wątek warsztatowy Na początek skrzynka odpowiedzi : Wszak każdy aryjski Niemiec był Można by jeszcze dodać że typ aryjski jest czysty i bez mydła - ale w każdych czasach dworowanie sobie ze zwierzchności było uznawane za co najmniej nietakt Powiem Ci temir, że bardziej współczesna maszyna... mi nie leży zupełnie u Ciebie. Od czasu do czasu trzeba się sprawdzić w odmiennych warunkach by powrócić do korzeni niczym syn marnotrawny Trochę mnie zaskoczyłeś tym... czymś I o to chodzi monotonia = regres ACE są fajne uważam a jak coś wyjdzie to jest już dzieło sztuki. W sumie to jest nieznana dżungla w którą rzadko kto się zapuszcza a szkoda. No może z tylko z tym dziełem ale sztuką to jest Temu zapuszczaniu w tą dżunglę to się trochę nie dziwię - nie każdy ma w sobie pionierskiego ducha Jeśli chodzi o współcześniaki to uważam, że są bardzo ciekawe Ależ oczywiście Druga WŚ. to zbiór pokażny ale zamkięty natomiast współczesność otwarty i stale się powiększający (temat "rzeka"). pozdrawiam wszystkich małoskalowców i tych, któzy się nawracają :-) Za dużo tego już w szafie... A tu nadciągają coraz nowe Hehe Desperado Nie, no w sumie nie takie ACE straszne jak je malują w recenzjach. Zapewne to zależy które - NONA należy do tych bardziej "przystępnych" A teraz to co udało mi się sklecić korzystając ze wstrętnej pogody i zalegania w domciu : Lufa: Orginał przypomina pomiętego peta i musiałem zrobić nową : Oprócz nowej lufy skleiłem do kupy górę z dołem, zrobiłem też nowe błotniki, zheblowałem łamacz fal ( ) - będzie blaszany, osłony pędników i i nową osłonę celownika ( ) z blaszki i parę drobiazgów. A wygląda to tak: Powoli dobiega końca beztroskie klejenie teraz zaczną się schody czyli drobne acz mozolne modyfikacje tj.: linie spawów i drobne elementy zewnętrzne które mam zamiar wykonać od postaw (opisy w miarę postępów). Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Prosiłbym o zdjątko z linijką żeby zobaczyć ile to ma Nie to że nie wieże że to 1:72. Działaj dalej Towarzyszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Ależ oczywiście Druga WŚ. to zbiór pokażny ale zamkięty natomiast współczesność otwarty i stale się powiększający (temat "rzeka"). Dla mnie ciągle jakaś mętna ta rzeka Za hand made lufę to masz Respect! To jakiś gotowy profil, czy adaptowałeś jakiś przedmiot domowego zastosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Witam! Prosiłbym o zdjątko z linijką żeby zobaczyć ile to ma. Działaj dalej Towarzyszu! W następnym raporcie sprawozdawczym uwzględnimy ten jakże słuszny ideowo postulat Z partyjnym pozdrowieniem! Dla mnie ciągle jakaś mętna ta rzeka Ja narazie zanurzyłem w niej jedynie stopę - z większą kąpielą jeszcze poczekam To jakiś gotowy profil, czy adaptowałeś jakiś przedmiot domowego zastosowania? To kawałek ramki która miała szczęśliwie średnicę taką jak orginał ACE reszty dopełniła "magiczna płytka z polistyrenu" . Takie kawałki skrzętnie gromadzę na takie lub podobne okazje (to się chyba nazywa natręctwo czy mania ). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Widzę, że tracę dyskusję godną jak największej uwagi. Modele ACE jakie są każdy widzi, a są oryginalne . Nie znajdzie się takich wzorów uzbrojenia u innych producentów, no chyba, że są to ultradrogie żywice. Osobiście myślę, że w takim wypadku można odłożyć kryterium samosklejalności na bok i cieszyć się wytworem własnych rąk Polecam każdemu skleić chociaż jeden taki 'trudny' model, bo dopiero wtedy zaczyna się doceniać 'wysoką półkę'. Co najśmieszniejsze po złożeniu takowego 'budynia' i zwaloryzowaniu nawyk ten zostaje na długo we krwi,a co za tym idzie nasze dzieła powodują w naszych trzewiach permanentny niedosyt szczegółowości . Mówię wam, nic tak nie cieszy jak 25 rodzajów drutu i blaszek (tych z jogurtu, nie fototrawionych) do zastosowania w pojeździe 1/72 Temir już się nie mogę doczekać falochronu! Chyba nie obrazisz się jak będę się na nim wzorować? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Witam! Modele ACE jakie są każdy widzi, a są oryginalne etc, etc ...... Nic dodać nic ująć Podpisuję się pod każdym słowem rękami i nogami już się nie mogę doczekać falochronu! Już mam zrobiony - czeka na przyklejenie jak zrobię ślad spawu na "dziobie" ale z tym to mi trochę zejdzie . Chyba nie obrazisz się jak będę się na nim wzorować? Uchowaj Boże Będę niezmiernie zadowolony że ktoś chce brać wzór z mojej dłubaniny - oczywiści zakładając że efekt okaże się wart naśladownictwa Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 To kawałek ramki która miała szczęśliwie średnicę taką jak orginał ACE reszty dopełniła "magiczna płytka z polistyrenu" . Takie kawałki skrzętnie gromadzę na takie lub podobne okazje (to się chyba nazywa natręctwo czy mania ) Nie mania i nie natręctwo tylko przezorność! Ja mam już pudło po butach pełne starych ramek i resztek po blaszkach. Do tego pudło z modelarskim złomem i resztkami po modelach. Do tego osobne pudełko z kołami i rolkami do Panzer IV i osobne pudełko z innymi częściami, które zostały w ramkach do Panzer IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 He he. Chyba każdy znas ma takie pudło lub jego odpowiednik: o mnie jest mniejsze: po zasilaczu z komputera. rtoipmodest - racja. zapomniałem o MERDC-u i określenie poligon nie było najszczęśliwsze. Sam mam w planach kilka pojazdów nat-owskich z misji tzw "stabilizacyjnych". temir 2 - świetnie to wygląda! Czekam na ciąg dalszy a lufa pierwyj sort. Dzisiaj pogrzebałem po forum ACE i coś to tak wygląda jakby kolesie odchodzili od współcześniaków na rzecz panzerwaffe i chcą wejść w IWW. Ten trend jest smutny ale jakieś pojedyncze reedycje będą ale nie należy liczyć na nowe projekty. Zadałem Aleksy-owi pytanie wprost ale na razie brak odpowiedzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 U mnie obok biurka stoi 'wielofunkcyjne' wiadro po popcornie . Znajdzie się tam jeszcze sporo ramek z częściami od odrzutowców z zamierzchłych czasów mojej kariery. Jak już jesteśmy przy wrażeniach estetycznych UW-NATO to zdecydowanie stawiam się po wschodniej stronie. Malowania na każdą strefę klimatyczną i czasową Wielkiego brata i niskie, wręcz opływowe sylwetki czołgów i transporterów robią na mnie wyjątkowo pozytywne wrażenie W przeciwieństwie do klocków pancerza chobham Temir nie będę Cie dublować, zaraz po zakończeniu BTRa-152 złapię się za..... BTRa-60P, też ICM Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 to się chyba nazywa natręctwo czy mania Nieeeee, skądże znowu. To jest tzw. "przydasię" . Znam ten ból - jedno pudełeczko po margarynie na jakieś resztki blaszano-drutowo-igłowo-cynowe, drugie na kawałki polistyrenu i skrzętnie gromadzone co bardziej okrągłe i cieńsze fragmenty ramek etc., no ale części zapasowe do jedynek to już się osobną kiszą - w pudle "poalgidowym". P.S. Temir, maestro - detaluj już, lud głodny wrażeń czeka . Lufka (ależ to dwuznacznie brzmi ) pierwszoklaśna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Witam! Jak już jesteśmy przy wrażeniach estetycznych UW-NATO to zdecydowanie stawiam się po wschodniej stronie. Popieram w całej rozciągłości nie będę Cie dublować, zaraz po zakończeniu BTRa-152 złapię się za..... BTRa-60P, też ICM Znakomity wybór Otwarty przedział desantowy to wyzwanie Świetny model - mam rozgrzebanego ich BTRa-60 PB i uważam go za jeden z lepszych modeli z jakimi miałem do czynienia detaluj już, lud głodny wrażeń czeka Jeszcze chwila cierpliwości - już niebawem - najpierw obowiązek potem przyjemność już się nie mogę doczekać falochronu! Oczekiwany falochron i spawy: Prosiłbym o zdjątko z linijką żeby zobaczyć ile to ma Oraz foto na specjalne życzenie publiczności : Tak w ramach fascynacji rozmiarami : pojazd wcale nie jest taki mały . Pozdrawiam! P.S. Chyba każdy znas ma takie pudło lub jego odpowiednik Z pewnością - indianie np. nazywali to "zawiniątko ze świętymi przedmiotami" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Faktycznie, mój fennek jest 1 cm krótszy Dzięki za zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Piękna sprawa! Tylko mnie utwierdziłeś w tym dorobieniu falochronu! A gdzie mechanizm opuszczania Zdjęcie z linijką z podtekstem, zobaczcie jaki on duży Mam jeszcze pytanie: co tam jest odlane na płycie nadsilnikowej? Nożyce do cięcia drutu, czy podpórka lufy? U mnie w BMD nie ma czegoś takiego, mam się przez to czuć gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Witam! Tylko mnie utwierdziłeś w tym dorobieniu falochronu! Zdecydowanie warto - orginał jest grubaśny a poza tym utrudnia szpachlowanie miejsca połączenia połówek A gdzie mechanizm opuszczania Pewnie pod spodem - u mnie dojdzie potem tylko imitacja zawiasów. co tam jest odlane na płycie nadsilnikowej? Nożyce do cięcia drutu, czy podpórka lufy? U mnie w BMD nie ma czegoś takiego To podpórka i nie odlana tylko osobna część . Czegoś takiego nie ma w BMD. mam się przez to czuć gorszy? Absolutnie nie - "inny nie znaczy gorszy!" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Wow. I to jest to! Tak trzymać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Oj ładnie ładnie Panie Temir 2 Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 A temir, jak z gęśmi? Fajne? Dużo roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Witam! I to jest to! Tak trzymać. Kibicuję jak z gęśmi? Fajne? Dużo roboty? Jak wspomniałem samo pozaginanie taśm nie nastręcza jakiegoś problemu, natomiast ułożenie ich w porządany sposób to już nie było takie gładkie - zwłaszcza na kołach napędowych: nie chcą się zbytnio "zazębiać" . detaluj już, lud głodny wrażeń czeka No więc "złaknionych nakarmić": Z blaszki po browarze zrobiłem "daszki" i "budki" na peryskopach, klapkę na celowniku ( ) jak również przetarłem "spawy": chodziło mi o to by uzyskać efekt ich późniejszego "prześwitywania" spod farby - w orginale są b.delikatne i słabo ale jednak widoczne - zbyt grube i "wystające" nad powierzchnię kadłuba zepsułyby to. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Oj widzę, że zakładaliśmy gąski w odmienny sposób. Gratuluję tępa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Z blaszki po browarze zrobiłem "daszki" i "budki" Dzisiejszy wpis sponsoruje Browar Kormoran Spawik elegancki, pogratulować Następny model dłubano-zestawowy, jak ja to lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 "złaknionych nakarmić" No wreszcie . Wszystko ładnie, jak to zwykle u Ciebie, tylko za cholerę nie mogę dostrzec tych spawów - muszą być naprawdę mikro (no ale są skalowe przynajmniej). Wracam do obserwowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Jak to pomalujesz? Nie wiem Ale wiem że pięknie to będzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Wszystko pięknie jak zwykle a chciałbym pogratulować wytrwałości przy budowie modeli z ACE .Czekam na postępy Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi : za cholerę nie mogę dostrzec tych spawów Na specjalne życzenie publiczności : Jak to pomalujesz? Nie wiem Ja też jeszcze nie wiem chciałbym pogratulować wytrwałości przy budowie modeli z ACE Dziękuję - to mój debiut w ACE Dzisiaj dorobiłem narzędzia wraz z uchwytami, chlapacze, włazy na wieży i takich tam parę innych dupereli "od frontu": ...oraz skromniutko "od zaplecza": Pozostały jeszcze reflektory, drobiazgi z tyłu pojazdu które uległy zagładzie w trakcie obróbki i na deser detale wieży. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 I już wszystko się wyjaśniło. Po pierwsze nie patrzyłem tam, gdzie trzeba . Po drugie - te spawiki są tak misterne, że na białym plastiku ACE są słabo widoczne. Surfacer powinien je ładnie uwydatnić . narzędzia wraz z uchwytami Cudne - zapewne wykonując te mocowania oscylowałeś w granicach dziesiątych części milimetra. Jedyne, co mnie razi, to stosunek grubości trzonka młotka (lewa burta) do wielkości elementu "metalowego" tegoż młotka . Przyjmijmy jednak, że "ten typ tak miał" . Brawa za robótkę . na deser detale wieży To chyba jakiś trend jest... Ja też wieże sobie "na deser" zostawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi