Skocz do zawartości

Modele na 70-tą rocznicę Kampanii Wrześniowej

HEER

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.plastikowe.pl/rynek/plany-polskich-firm-na-70-rocznice-wrzesnia-1939

* IBG 720xx — Samochód kołowo-gąsienicowy wz.34

IBG 720xx

* IBG 720xx — Samochód kołowo-gąsienicowy wz.34 Ambulans

* IBG 720xx — Ciągnik C4P

* IBG 720xx — Ciągnik artyleryjski C4P

* IBG 720xx — Samochód Polski FIAT 621L Wczesny

* IBG 720xx — Samochód Polski FIAT 621L Późny

* IBG 720xx — Samochód Polski FIAT 621L Ambulans

* IBG 720xx — Samochód Polski FIAT 621L Warsztatowy

# Ardpol 720xx — PZL.50 Jastrząb

# Ardpol 720xx — Hawker Hurricane I Polish Air Force 1940

PRIMA APRILIS?! Czy też faktycznie IBG znalazło niszę

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli to nie jest primaaprilis to zastanawiam się ile będzie kosztował taki zestaw pm Morsa albo kb Maroszka, ew hełmów z ToRo Models, skoro omawiany już tu model Kubusia chodzi za niemalże 200 PLN.

Powiem tylko tyle, że nowość Choroszego, o bez wątpienia lepszym detalu, również z żywicy kupiłem poniżej 100zł z przesyłką, o PZInż 152 czy sokołach (bardzo dobrze detalowanych, a o prawie dwa razy niższej cenie) nie wspomnę.

Na te pm/kb pewnie się skuszę, bo mi raczej słabo wychodzą.

Info o serii 7 TP super, ale .. też boje się o wykonanie i o CENĘ:

Firma S-Model kontynuuje swoją serię modeli żywicznych polskich pojazdów z Września 1939. W drugiej połowie roku ma zostać wydany model czołgu 7TP w trzech odmianach.

* S-Model E050 — Czołg 7TP (dwuwieżowy)

* S-Model E051 — Czołg 7TP (wczesny)

* S-Model E052 — Czołg 7TP (późny)

No własnie

Wczorajsza informacja o planach produkcyjnych polskich firm modelarskich i uczczeniu 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej była naszym dowcipem primaaprilisowym. Jednak nie wszystkie informacje były wyssane z palca, zatem czas na garść wyjaśnień i sprostowań.

pewne żarty są nie na miejscu... A MY modelarze nie możemy się wręcz doczekać aby poruszyć takie niszowe tematy. Kolejne firmy wydają 569 model MESSERA 109 G-6 r13 U15,,,,,,, Bóg wie jeszcze jakie są wersje (podaję tak z palca). A tego już przesyt na rynku

hubert72, właśnie powyżej już napisali.

kamil zoszak - ten temat już poruszaliśmy przy nowościach Dragona. Nic tylko panzery.

Nikt nie chce robić małej, przegranej armii

Podobnie rzecz się ma z pojazdami rumuńskimi, węgierskimi, bułgarskimi itp. (chyba że są to akurat Panzer IV bądź R-2 bądź Pz 38).

Nikt nie chce robić małej, przegranej armii

To się Heer wykazałeś wiedzą i obyciem - uśmiałem się, że boki zrywać.

Oby tak dalej.

peter, ja też nie wiem czemu nie na miejscu, przecież w Polsce lepiej to już było i nie ma co się spodziewać, aby dla garstki pasjonatów rozpoczęto ryzykowną biznesowo produkcję modeli wtryskowych, chyba że jest to firma ACE, która jednak produkuje short-runy ale dość znanych na świecie pojazdów (vide ADGZ atakujący Pocztę Gdańską, notabene kilka ich modeli niemieckich i radzieckich ma polskie kalki).

widd:

a) sprzętu jeżdżącego było w II RP mało

b) kampania wrześniowa to klęska

c) na froncie było mniej niż milion żołnierzy [czytałem odmitologizujące prace, ustalające liczebność piechoty na 700.000 żołnierzy] (za późno rozpoczęto pełną mobilizację)

= mała, przegrana armia.

Za to co napiszę poniżej niech mod robi co chce...

A ja twoje "odmitologizujące" prace pisane kredką na kiblu mam w dupie syneczku. Dureń, który nazywa się HEER i ślini się do największej zbroniczej armii w historii świata, która moją rodzinkę nieco przewietrzyła, a dziadka i ciotkę wrzuciła do Oświęcimia, to co najwyżej może się do mnie zwracać na Pan. Idź rozjedź kogoś czołgiem, jak zrobili twoi idole z jednym z pułków piechoty z tej małej armii, albo złap pilota z tej żałosnej armii, wydłub mu oczy, obetnij nos i uszy, jak koledzy zrobii w 3 września 1939 roku, we wsi Bugaj, z załogą żałosnego Karasia.

Około 9 września w lesie w gminie Ciepielów Niemcy dostali się pod ostrzał Polaków w wyniku, którego zginęło 14 żołnierzy niemieckich. Dowódca pułku płk Wessel, po schwytaniu oddziału polskiego odpowiedzialnego za atak, nakazuje Polakom zdjęcie kurtek wojskowych, by ci wyglądali jak partyzanci, a następnie karze ich rozstrzelać. Zamordowano ok. 300 polskich jeńców.

Odmitologizuj to...

...Jak widać wielka, zwycięska armia. Zapewne Heer śnisz o tym, aby być jak oni...

Polish_POWs_shot_by_Wehrmacht_1939.jpg

Ja bardzo proszę o zaprzestanie burzenia piany,historia jaka jest taka jest,wiadomo,forum jest modelarskie i o tym rozmawiamy,jakby było inaczej to za zrobienie Tigera zlinczować sie powinno nie jednego,bo taki Tiger to nie dość że strzelał to rozjeżdzał polaków,rosjan,rumunów,etc

...Jak widać wielka, zwycięska armia. Zapewne Heer śnisz o tym, aby być jak oni...

A to co ma być?żenada,Panie kolego.

Artur Walachowski

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.