elefantes Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Zakładam łączony wątek warsztatowy gdyż równocześnie zakupiłem dwie ciężarówki M923A1 Big Foot z Italeri oraz M35A2 z AFV Club - obie w skali 1:35. Ponieważ moja wiedza na temat US Army-Tracków jest znikoma oba modele wykonam raczej tak jak nakazuje instrukcja, z tym że M35 napewno malnę olive drabem w całości i dam kalki białe gwiazdy na drzwi. Malowanie oczywiście pędzlem, humbrolami, bez użycia nawet grama szpachli i bez dbałości o to czy coś jest zgodnie z orygiałem czy nie. Więc jeśli uznacie, że moja fantazja malowania i wykonania modelu wykroczy poza ramy tego działu to prosze o przeniesienie tego tematu do działu SF Na początek produkt Italeri: Big Foot jak się okazuje jest naprawdę Big - to znaczy ma bardzo duże koła jak na ciężarówkę w tej skali Wypraski w miarę dobre, części jakieś takie delikatniusie ale ogólnie jak na Italeri to nawet jestem zadowolony. Rażą niestety zbiorniki wykonane bez tylnych ścianek - mam nadzieję że po złożeniu całości rzeczywiście nie będzie tego widać. Także minus za brak silnika oraz moim zdaniem przydałby się jakiś ludzik w kabinie no i ładunek na pace, ale cena za model byłaby pewnie wtedy wyższa. Narazie wykonałem podwozie. Koła są w tym modelu plastikowe. Malowanie: olive drab, brown i black, na to bezbarwny Revella i suchy pędzel narazie light sand i red brown. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Koła ma może duże, ale za to bieżnik to kompletny SF... Fajny wątek będę kibicował, zaglądał i pomagał na tyle na ile umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Hej modelik italki miałem 2 razy i super się go skleja niestety nie jest zbyt dokładny no i te koła to totalna pomyłka ,napisałeś że nie planujesz żadnych przeróbek ale tu jest to fajnie opisane w dziale features http://vodnik.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Tak znam tą stronę. Zawsze przed klejeniem modelu przygotowuję się merytorycznie do pracy, także znam sprawę bieżnika opon i tego, że w podłodze paki są deski, których oryginalnie nie ma PS M923 na pewno wyposażę w kierowcę i jakiś ładunek - już postanowiłem. Mam komplet kół do Shermana więc załaduję je na pakę i pewnie jakieś beczki, kanistry itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Dlaczego koła od Shermana w powojennym pojeździe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Czemu koła od Shermana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Tylko mi nie mówcie, że jak znajdą w ziemi pocisk z II wojny światowej to przewożą go na poligon sprzetęm z tamtego okresu Może zamiast tłumaczenia pokażę jak sobie wyobrażam ładunek: zestaw kół, fragmenty gąsek i cały przód - wszystko od Shermana, beczki, paczki, kanistry - Dragon ew. Tamiya ...a teraz patrzcie jak duże koła są u Big Foot'a : Kilka słów o modelu M35A2 Academy: Zdecydowanie lepsza jakość wyprasek, opony kół są gumowe - to pierwsze co się rzuca w oczy. Niepełne zbiorniki tak jak w Italerce (wychodzą z założenia, że czego nie widać to nie musi tego być ), brak silnika. Model jest ciutkę mniejszy, ale skleja się go bardzo przyzwoicie. Na tym etapie już jestem bardzo zadowolony. Postanowiłem wykonać go w wersji Gun Track bez zabudowy z tyłu. W tym celu poświęciłem Commando Cara z Italerii i pare sztuk plecaków, KM-ów i innych gadżetów z Academy. Dorzucam jeszcze załogę i worki z piaskiem Zrobiłem przymiarkę, żeby pokazać różnice między obiema ciężarówkami: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Tylko mi nie mówcie, że jak znajdą w ziemi pocisk z II wojny światowej to przewożą go na poligon sprzetęm z tamtego okresu No jasne! Nie no, twój model, twoja paka, twoje pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 ...jest i załoga c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 A co robią tam dwa Vickersy ???? I z jakiego zestawu to figurki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack3236 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Błagam Wywal vikersy. Niszczą tą ekspozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 ...a vickersy to są te karabiny z tyłu??? A co znimi jest nie tak? Figurki na pace pochodzą z zestawu Dragona: Ten jegomość w kapeluszu został przerobiony przeze mnie tak, że trzyma w lewej dłoni chełm. Natomiast dwie figurki w kabinie to czołgiści: dlatego nie mają chełmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Vickersy to karabiny z drugiej wojny światowej, 1. figurki są z Wietnamu, 2. z pustynnej burzy (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 ... a w Darlowku to nie takie zestawy mozna sobie zobaczyc. Waffen SS smigajace HMMWV - nie robi na nikim wrazenia, wiec czemu nie. Elefantes w pierwszym poscie oglosil jakie ma plany i cele, wiec spoko loko... co sie czepiacie. Fajny gunship wychodzi. Zrob go na "psa wojny". Zdobyczna ciezarowka przerobiona przez najemnikow na Infantry Assault Gunship & dozbrojony tym co bylo w zbrojowni "Zangaro", lub innego post-kolonialnego panstewka. Problem z uzbrojeniem "kombinowanym" i mundurami Ci odpadnie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack3236 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Masz może jakieś zdjęcie Waffen SS + HMMWV, bo jestem ciekaw jak by to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Big Foot nabiera powoli kształtów. Kabinę wzbogaciłem o kierowcę z Academy, którego w zestawie nie było. Całość skleiła się bardzo dobrze, wszystko jak narazie pasuje i przymiareczka całkiem całkiem mile się prezentuje : c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Prace przy M923 `Big Foot`mają się ku końcowi. Myślę jeszcze jaki w końcu umiejscowić na pace ładunek. Tymczasem leci kolejna porcja fotek: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 A paka dalej drewniana? Ja to bym nie montował karabinu nad kabiną... Ale wszystko inne najs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 A te różne kolory z przodu? Na środku z przodu klapy brąz a na atrapie chłodnicy zieleń. Tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Instrukcja pokazuje, że tak ma być więc pewnie tak jest Poza tym prace przy modelu już właściwie zakończone, więc zmian już żadnych praktycznie nie będzie. Dałem niewielki ładunek na pakę i jak narazie odstawiłem model na półkę: pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 W końcu udało mi się pożyczyć aparat i zrobić kilka fotek M35: Niestety podczas budowy całkowicie się pogubiłem montując koła, które wg założeń producenta miały się obracać. W moim przypadku są one przyklejone na stałe Ale gumowe opony w M35 są o wiele lepsze od plastików Big Foota. Model dzięki temu jest cięższy i masywny. Zabudowa narazie na etapie malowania. Cholernie ciężko było ją osadzić na ramie, bo albo lewy przód nie wchodził albo prawy tył i na odwrót. Musiałem troche podszlifować conieco i w końcu się udało: Troche ciężko dojść pędzlem w niektóre zakamarki, bo chyba niepotrzebnie wszystko na raz poprzyklejałem. Efekt wg mnie narazie jest zadowalający pozdr. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 M35 z jakiej jest firmy??. Obydwa modele ladniutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 kozi84 W pierwszym poście sobie zobacz, tytułowym... Ale niezła rzeźnia ta druga ciężarówka browningi, vickersy, minimi, karabinki piechoty, jeżdząca zbrojownia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Bardzo ładnie to wygląda wszystko, podoba mi się kamo. Jak malowałeś? Aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁukaszW Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Czy to M35 jeździło w Namie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi