Skocz do zawartości

PZL 65 IRBIS Master craft+złom 1:72 NA FINISZU!!!!!!!!!!!

SOPOL73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Model z cyklu SF opis hipotetycznego rozwoju konstrukcji umieszczę w galerii modeli gotowych. Przedstawiam wersję roboczą modelu samolotu który mógł istnieć gdyby losy nasze we wrześniu 39 potoczyły się inaczej. Zestaw to Łoś mastercraft 1/72 i złom.Napęd czyli gondole silników plus śmigła czterołopatowe zaadoptowane zostały z zestawu Matchbox Tempesta.Napęd potęga bo około 2500 kM.Zmieniłem obrys skrzydeł jak i Stateczników pionowych oraz zmieniłem geometrię statecznika poziomego.Przedstawiam wstępną bryłę na etapie prac jak widać. Planowane uzbrojenie to: 4 kaemy + działo kaliber może 75mm widoczna rurka metalowa na fotkach, to wszystko będzie z przodu nieruchomo. Następnie mam w planach zrobić górne stanowisko obrotowe z 2 kaemami kal.? może 7,9mm i dodatkowo w opuszczanym sponsonie pod spodem kadłuba w miejscu starego stanowiska po Łosiu. Sam kadłub został zmieniony i jest 10mm dłuższy niż w Łosiu.Zmianie ulegnie też podwozie lecz pozostawię bliżniacze koła.Śmigła ich średnica zostanie troszkę pomniejszona co by nie przycierały kadłuba.

Co do przeznaczenia samolotu to wymyśliłem jako ciężki samolot szturmowy lub niszczyciel czołgów.Będzie posiadał węzły do podwieszania bomb itp. takie plany.

Do wszystkich modelarzy zadaję pytania i proszę o podpowiedzi i sugestie oto lista pytań:

1. Nazwa i przeznaczenie samolotu( czy ma to być kolejne wcielenie Łosia może wersja rozwojowa pzl49 MIŚ czy tak jak to wymyśliłem PZL 6? IRBIS)?!

2.Malowanie samolotu!!!? trzy koncepcje- standard khaki czy plamy geometryczne jak na nielicznych p11c( nie wiem jakie to były kolory), czy malowanie jak w wersji lądowej Lublina XII.Może inne malowanie czekam na podpowiedzi.

3. Sprawa uzbrojenia nie wiem czy taki kaliber może być odpowiedni jako altyleria z przodu, mogę alternatywnie zastosować 8 kaemów.?!!!

Oto wynik prac.

<a href=http://images41.fotosik.pl/93/e44d3977fc365387m.jpg' alt='e44d3977fc365387m.jpg'>,ecae3108e922ff63m.jpg,53cd9be550032af8m.jpg,6ff6f278137f2a9am.jpg

b401fa048f9f5e3fm.jpg,31dfb4cf21b3c638m.jpg,98c82abdbbacc5c0m.jpg61c14dcf656cb6f7m.jpg

43fdb8dba7428ab2m.jpg,e8828be03f7ce725m.jpg,39c8a6172f615f27m.jpg,c633b05bb08d44dcm.jpg,d84057d34eb6dac9m.jpg

fa3d6274c6f21975m.jpg5ed24573e2bc597em.jpg,34884b06df3ba0c7m.jpg,a5fbb5ecf37d078em.jpg,f745ddca09cb2cb7m.jpg5c797d693e4a23eam.jpg

[/img]

Pomysł na budowę czegoś takiego przyszedł gdy zobaczyłem kilka takich ciekawych prac na tym forum.Rok powstania konstrukcji strzelam to 1940-41. Mam nadzieję że nie rozzłoszczę tej części modelarzy która nie przepada za taką fikcją.

Budowa modelu jest w toku może się uda zakończyc przed wystawą modeli w Inowrocławiu , czekam na opinie i podpowiedzi. ;o)

Edytowane przez Gość

Przedstawiam foty po kolejnym etapie prac ( bardzo mozolnych w takich przebudowach tak niedoskonałego inboxa). Model jest po szpachlowaniu, szlifowaniu ale jeszcze nie na cacy, aby uwidocznić wszelkie niedociągnięcia powierzchni pomalowałem miejsca istotne podkłado szpachlówką w płynie i widzę gdzie jeszcze muszę pogładzić.

Teraz jeszcze lepiej widać całą bryłę i koncepcję budowy mojego nieistniejącego ( Irbisa - nazwa jeszcze nie zatwierdzona)

modelIrbis2019.jpg

th_modelIrbis2017.jpg

modelIrbis2015.jpg

modelIrbis2014.jpg

modelIrbis2013.jpg

modelIrbis2012.jpg

modelIrbis2011.jpg

modelIrbis2010.jpg

modelIrbis2009.jpg

modelIrbis2007.jpg

modelIrbis2004.jpg

modelIrbis2006.jpg

modelIrbis2002.jpg

modelIrbis2032.jpg

modelIrbis2031.jpg

Po wykonaniu tych prac z uzbrojeniem nie jestem pewien czy to będzie kaliber 75mm jako główny czy może mniejszy :-|

modelIrbis2027.jpg

modelIrbis2025.jpg

modelIrbis2024.jpg

modelIrbis2023.jpg

modelIrbis2022.jpg

modelIrbis2021.jpg

Zdjęcia miałem robić dopiero po pryśnięciu podkładówką szarą GUNZE w spreju ale czekam na wyprawę do sklepu.

1. Nazwa i przeznaczenie samolotu( czy ma to być kolejne wcielenie Łosia może wersja rozwojowa pzl49 MIŚ czy tak jak to wymyśliłem PZL 6? IRBIS)?!

Celnie, acz kolwiek trzeba Ci wiedzieć że była polska instrukcja mówiąca o sposobie nadawania nazw samolotom wojskowym. I tak samoloty bombowe - duże zwierzęta lasów polskich (pzl37 łoś, lws żubr) samoloty myśliwskie (pzl50 jastrząb) ptaki drapieżne, samoloty szkolne - ptaki polskie -czapla, mewa itd. po Świętach mogę podać źródło takich informacji bo teraz piszę z głowy czyli z niczego.

Kombinujesz dobrze bo patrząc na Twój projekt oscyluje on koło PZL Wilk wiec zwierz rozmiarowo właściwy tylko, że w Polsce to Pantera śnieżna słabo występuje. Nie licząć oczywiście tej jednej sztuki co to teraz gania na południu Polski ;) Powodzenia!

3. Sprawa uzbrojenia nie wiem czy taki kaliber może być odpowiedni jako altyleria z przodu, mogę alternatywnie zastosować 8 kaemów.?!!!

Ponieważ jest to ciężki samolot na grubego zwierza oraz ma powstać jakoś w 1942-1943 (tak sądzę) to kaemy odpadają, za mała skuteczność.

Ja widzę 4 działka 20 mm w dziobie ze sporym zapasem amunicji. Oraz 1-2 działka 37-40 mm pod kadłubem.

PS. też mam Łosia do przebudowy, leży już od miesięcy z przerytymi częściowo liniami podziału. :P

Edytowane przez Gość

Fajny pomysł ale mam pewne uwagi.

1. Po co jest ta chłodnica pod kadłubem na wysokości wieżyczki?

2. Czy silniki gwiazdowe potrzebowały takich dużych chłodnic na krawędziach natarcia? Ja tam specem nie jestem ale aż tak dużych nie widziałem.

3. Daj trochę mniejszy kaliber z przodu bo to działo to by połamało samolot. To nie AC-130 Gunship . Nawet niemiaszki słynący z różnych pomysłów mieli problemy z zamontowaniem takiej armaty w samolocie.

Pracuj dalej bo ciekawy projekt sobie wybrałeś

Fajny pomysł ale mam pewne uwagi.

1. Po co jest ta chłodnica pod kadłubem na wysokości wieżyczki?

2. Czy silniki gwiazdowe potrzebowały takich dużych chłodnic na krawędziach natarcia? Ja tam specem nie jestem ale aż tak dużych nie widziałem.

3. Daj trochę mniejszy kaliber z przodu bo to działo to by połamało samolot. To nie AC-130 Gunship . Nawet niemiaszki słynący z różnych pomysłów mieli problemy z zamontowaniem takiej armaty w samolocie.

Pracuj dalej bo ciekawy projekt sobie wybrałeś

Ad 1 To wlot i wylot systemy filtrowentylacji przedziału załogi dokładnie zasilanie w powietrze przedmuchiwacza działa.

Ad 2 To jest pawerpack przeniesiony prosto od Tempestów widocznie Tempesty potrzebowały takich wlotów .

Ad 3 Jeśli ten projekt to hipotetyczna droga rozwoju konstrukcji polskich to możemy przyjąć że polscy zdolni konstruktorzy sobie z tym poradzili.

Nie wprowadzając fikcji były udane rewolucyjne rozwiązania techniczne militarne rodem z POLSKI w 39

Projekcik pierwszoklaśny, mozna parę "światłych" uwag?

Jeśli w centropłacie byłyby chłodnice,to zrezygnowanoby z komór bombowych w skrzydłach,aTy masz je zaznaczone,tzn. nie wyrównane papierkiem Nie sądzę żeby polscy konstruktorzy,tak ostrożni co do ilości uzbrojenia zgodziliby sie na potwora 75mm w komorze bombowej...A poza tym błąd merytoryczny-silniki Centaurus pojawiły się pod koniec wojny, a w 41.możemy mieć co najwyżej Herculesy,a prędzej jakieś mutacje Hispano-Suiza 12ki, rozwojowe wersje silników z PZL 62 czy PZL 54..A z czego sa zrobione stateczniki,bo fajnie wyglądają? Aha, fajny tył kadłuba...w symbiozie z Su-22 Pozdrawiam i kibicuję!

Całkiem ciekawy projekcik

Może tylko bym pominął te bomby i zostawił Irbisa w koncepcji ciężkiego myśliwca - szturmowca. Ewentualnie podwieszane zbiorniki w miejsce bomb.

W kwestii kamuflażu poszedłbym raczej w kierunku plam geometrycznych.

To takie przemyślenia na szybko...

Pomysł mi się podoba

pozdrawiam

Ja w kwestii formalnej...

Mógłbyś zrezygnować ze szpachlowania "przejścia" lufy działa w kadłub i zostawić wokół niej trochę luzu. Po pierwsze umożliwiało by to lepszą wentylację i chłodzenie (nie bez znaczenia) komory tej artylerii. Po drugie, teraz odnosi się wrażenie że armata jest ściśle zintegrowana z konstrukcją samolotu. Przy tym kalibrze, to chyba tak się nie da Polscy geniusze musieli tam zamontować specjalną lawetę, która łagodziła by siły działające na strukturę płatowca przy strzelaniu...

A kamuflaż... jeśli to rok 42-43... może coś w stylu "zachodnich sojuszników"

Pozdr.

Ja w kwestii formalnej...

Mógłbyś zrezygnować ze szpachlowania "przejścia" lufy działa w kadłub i zostawić wokół niej trochę luzu. Po pierwsze umożliwiało by to lepszą wentylację i chłodzenie (nie bez znaczenia) komory tej artylerii. Po drugie, teraz odnosi się wrażenie że armata jest ściśle zintegrowana z konstrukcją samolotu. Przy tym kalibrze, to chyba tak się nie da Polscy geniusze musieli tam zamontować specjalną lawetę, która łagodziła by siły działające na strukturę płatowca przy strzelaniu...

A kamuflaż... jeśli to rok 42-43... może coś w stylu "zachodnich sojuszników"

Pozdr.

Lufa działa jest osadzona jakby w drugiej co widać na zdjęciach. Podczas strzału cofa się a energia cofnięcia przeładowuje działo i wywala łuskę przez okno wyrzutowe na spodzie kadłuba. Malowanie będzie łamane i zrobię art nose przód kadłuba będzie w ogniach ale biało czerwony jak nasza flaga.

Projekcik pierwszoklaśny, mozna parę "światłych" uwag?

Jeśli w centropłacie byłyby chłodnice,to zrezygnowanoby z komór bombowych w skrzydłach,aTy masz je zaznaczone,tzn. nie wyrównane papierkiem Nie sądzę żeby polscy konstruktorzy,tak ostrożni co do ilości uzbrojenia zgodziliby sie na potwora 75mm w komorze bombowej...A poza tym błąd merytoryczny-silniki Centaurus pojawiły się pod koniec wojny, a w 41.możemy mieć co najwyżej Herculesy,a prędzej jakieś mutacje Hispano-Suiza 12ki, rozwojowe wersje silników z PZL 62 czy PZL 54..A z czego sa zrobione stateczniki,bo fajnie wyglądają? Aha, fajny tył kadłuba...w symbiozie z Su-22 Pozdrawiam i kibicuję!

Tak zgadzam się, sam się ocknąłem - cenne uwagi. Zmieniam okres powstania konieć wojny inaczej pisząc około 45 rok silniki będą już dostepne

Zrezygnowałem z komór bombowych w skrzydłach i już przymocowałem węzły podwieszeń łącznie cztery na jednym skrzudle plus opcja jedno pod kadłubem.

Stateczniki korespondóją z potrzebami stabilnego lotu przy większych prędkościach te z pierwowzoru były zamałe i mało skuteczne. Wykonałem je odcinając częć statecznika od łosia i przykleiłem docięte końcówki skrzydeł od spita troszkę pocienione.

Oto następny etap prac zakończony. Model został pomalowany pactrami za pomocą aero! to mój debiut w malowaniu aerkiem.Jest tomalowanie zasadnicze jeszcze dużo pracy mnie czeka jeszcze nie wiem jakich technik zastosować mam przy brudzeniach itp.Jest przygotowany pod kalki 3 warstwy sido. ;o)

Pierwsze to podkład

modelIrbis3008.jpg

modelIrbis3007.jpg

modelIrbis3006.jpg

modelIrbis3005.jpg

Malowanie bazowe

modelIrbis3009.jpg

modelIrbis3010.jpg

modelIrbis3011.jpg

modelIrbis3012.jpg

modelIrbis3014.jpg

modelIrbis3013.jpg