SOPOL73 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam!!! Model z cyklu SF opis hipotetycznego rozwoju konstrukcji umieszczę w galerii modeli gotowych. Przedstawiam wersję roboczą modelu samolotu który mógł istnieć gdyby losy nasze we wrześniu 39 potoczyły się inaczej. Zestaw to Łoś mastercraft 1/72 i złom.Napęd czyli gondole silników plus śmigła czterołopatowe zaadoptowane zostały z zestawu Matchbox Tempesta.Napęd potęga bo około 2500 kM.Zmieniłem obrys skrzydeł jak i Stateczników pionowych oraz zmieniłem geometrię statecznika poziomego.Przedstawiam wstępną bryłę na etapie prac jak widać. Planowane uzbrojenie to: 4 kaemy + działo kaliber może 75mm widoczna rurka metalowa na fotkach, to wszystko będzie z przodu nieruchomo. Następnie mam w planach zrobić górne stanowisko obrotowe z 2 kaemami kal.? może 7,9mm i dodatkowo w opuszczanym sponsonie pod spodem kadłuba w miejscu starego stanowiska po Łosiu. Sam kadłub został zmieniony i jest 10mm dłuższy niż w Łosiu.Zmianie ulegnie też podwozie lecz pozostawię bliżniacze koła.Śmigła ich średnica zostanie troszkę pomniejszona co by nie przycierały kadłuba. Co do przeznaczenia samolotu to wymyśliłem jako ciężki samolot szturmowy lub niszczyciel czołgów.Będzie posiadał węzły do podwieszania bomb itp. takie plany. Do wszystkich modelarzy zadaję pytania i proszę o podpowiedzi i sugestie oto lista pytań: 1. Nazwa i przeznaczenie samolotu( czy ma to być kolejne wcielenie Łosia może wersja rozwojowa pzl49 MIŚ czy tak jak to wymyśliłem PZL 6? IRBIS)?! 2.Malowanie samolotu!!!? trzy koncepcje- standard khaki czy plamy geometryczne jak na nielicznych p11c( nie wiem jakie to były kolory), czy malowanie jak w wersji lądowej Lublina XII.Może inne malowanie czekam na podpowiedzi. 3. Sprawa uzbrojenia nie wiem czy taki kaliber może być odpowiedni jako altyleria z przodu, mogę alternatywnie zastosować 8 kaemów.?!!! Oto wynik prac. http://images41.fotosik.pl/93/e44d3977fc365387m.jpg' alt='e44d3977fc365387m.jpg'>,,, ,, ,,,, ,,, [/img] Pomysł na budowę czegoś takiego przyszedł gdy zobaczyłem kilka takich ciekawych prac na tym forum.Rok powstania konstrukcji strzelam to 1940-41. Mam nadzieję że nie rozzłoszczę tej części modelarzy która nie przepada za taką fikcją. Budowa modelu jest w toku może się uda zakończyc przed wystawą modeli w Inowrocławiu , czekam na opinie i podpowiedzi. ;o) Edytowane 20 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Przedstawiam foty po kolejnym etapie prac ( bardzo mozolnych w takich przebudowach tak niedoskonałego inboxa). Model jest po szpachlowaniu, szlifowaniu ale jeszcze nie na cacy, aby uwidocznić wszelkie niedociągnięcia powierzchni pomalowałem miejsca istotne podkłado szpachlówką w płynie i widzę gdzie jeszcze muszę pogładzić. Teraz jeszcze lepiej widać całą bryłę i koncepcję budowy mojego nieistniejącego ( Irbisa - nazwa jeszcze nie zatwierdzona) Po wykonaniu tych prac z uzbrojeniem nie jestem pewien czy to będzie kaliber 75mm jako główny czy może mniejszy :-| Zdjęcia miałem robić dopiero po pryśnięciu podkładówką szarą GUNZE w spreju ale czekam na wyprawę do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 1. Nazwa i przeznaczenie samolotu( czy ma to być kolejne wcielenie Łosia może wersja rozwojowa pzl49 MIŚ czy tak jak to wymyśliłem PZL 6? IRBIS)?! Celnie, acz kolwiek trzeba Ci wiedzieć że była polska instrukcja mówiąca o sposobie nadawania nazw samolotom wojskowym. I tak samoloty bombowe - duże zwierzęta lasów polskich (pzl37 łoś, lws żubr) samoloty myśliwskie (pzl50 jastrząb) ptaki drapieżne, samoloty szkolne - ptaki polskie -czapla, mewa itd. po Świętach mogę podać źródło takich informacji bo teraz piszę z głowy czyli z niczego. Kombinujesz dobrze bo patrząc na Twój projekt oscyluje on koło PZL Wilk wiec zwierz rozmiarowo właściwy tylko, że w Polsce to Pantera śnieżna słabo występuje. Nie licząć oczywiście tej jednej sztuki co to teraz gania na południu Polski ;) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Co do nazwy to może TUR lub SZCZUPAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_Kielce Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) 3. Sprawa uzbrojenia nie wiem czy taki kaliber może być odpowiedni jako altyleria z przodu, mogę alternatywnie zastosować 8 kaemów.?!!! Ponieważ jest to ciężki samolot na grubego zwierza oraz ma powstać jakoś w 1942-1943 (tak sądzę) to kaemy odpadają, za mała skuteczność. Ja widzę 4 działka 20 mm w dziobie ze sporym zapasem amunicji. Oraz 1-2 działka 37-40 mm pod kadłubem. PS. też mam Łosia do przebudowy, leży już od miesięcy z przerytymi częściowo liniami podziału. :P Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Fajny pomysł ale mam pewne uwagi. 1. Po co jest ta chłodnica pod kadłubem na wysokości wieżyczki? 2. Czy silniki gwiazdowe potrzebowały takich dużych chłodnic na krawędziach natarcia? Ja tam specem nie jestem ale aż tak dużych nie widziałem. 3. Daj trochę mniejszy kaliber z przodu bo to działo to by połamało samolot. To nie AC-130 Gunship . Nawet niemiaszki słynący z różnych pomysłów mieli problemy z zamontowaniem takiej armaty w samolocie. Pracuj dalej bo ciekawy projekt sobie wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Fajny pomysł ale mam pewne uwagi.1. Po co jest ta chłodnica pod kadłubem na wysokości wieżyczki? 2. Czy silniki gwiazdowe potrzebowały takich dużych chłodnic na krawędziach natarcia? Ja tam specem nie jestem ale aż tak dużych nie widziałem. 3. Daj trochę mniejszy kaliber z przodu bo to działo to by połamało samolot. To nie AC-130 Gunship . Nawet niemiaszki słynący z różnych pomysłów mieli problemy z zamontowaniem takiej armaty w samolocie. Pracuj dalej bo ciekawy projekt sobie wybrałeś Ad 1 To wlot i wylot systemy filtrowentylacji przedziału załogi dokładnie zasilanie w powietrze przedmuchiwacza działa. Ad 2 To jest pawerpack przeniesiony prosto od Tempestów widocznie Tempesty potrzebowały takich wlotów . Ad 3 Jeśli ten projekt to hipotetyczna droga rozwoju konstrukcji polskich to możemy przyjąć że polscy zdolni konstruktorzy sobie z tym poradzili. Nie wprowadzając fikcji były udane rewolucyjne rozwiązania techniczne militarne rodem z POLSKI w 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Trochę dziwnie wygląda tam jeden pilot :P . Te silniki takie "potężne" a on sam ma utrzymać maszynę, ale skoro to SF to czemu nie . Czekam na dalsze postępy bo zapowiada się ciekawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Projekcik pierwszoklaśny, mozna parę "światłych" uwag? Jeśli w centropłacie byłyby chłodnice,to zrezygnowanoby z komór bombowych w skrzydłach,aTy masz je zaznaczone,tzn. nie wyrównane papierkiem Nie sądzę żeby polscy konstruktorzy,tak ostrożni co do ilości uzbrojenia zgodziliby sie na potwora 75mm w komorze bombowej...A poza tym błąd merytoryczny-silniki Centaurus pojawiły się pod koniec wojny, a w 41.możemy mieć co najwyżej Herculesy,a prędzej jakieś mutacje Hispano-Suiza 12ki, rozwojowe wersje silników z PZL 62 czy PZL 54..A z czego sa zrobione stateczniki,bo fajnie wyglądają? Aha, fajny tył kadłuba...w symbiozie z Su-22 Pozdrawiam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Całkiem ciekawy projekcik Może tylko bym pominął te bomby i zostawił Irbisa w koncepcji ciężkiego myśliwca - szturmowca. Ewentualnie podwieszane zbiorniki w miejsce bomb. W kwestii kamuflażu poszedłbym raczej w kierunku plam geometrycznych. To takie przemyślenia na szybko... Pomysł mi się podoba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Ja w kwestii formalnej... Mógłbyś zrezygnować ze szpachlowania "przejścia" lufy działa w kadłub i zostawić wokół niej trochę luzu. Po pierwsze umożliwiało by to lepszą wentylację i chłodzenie (nie bez znaczenia) komory tej artylerii. Po drugie, teraz odnosi się wrażenie że armata jest ściśle zintegrowana z konstrukcją samolotu. Przy tym kalibrze, to chyba tak się nie da Polscy geniusze musieli tam zamontować specjalną lawetę, która łagodziła by siły działające na strukturę płatowca przy strzelaniu... A kamuflaż... jeśli to rok 42-43... może coś w stylu "zachodnich sojuszników" Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Ja w kwestii formalnej... Mógłbyś zrezygnować ze szpachlowania "przejścia" lufy działa w kadłub i zostawić wokół niej trochę luzu. Po pierwsze umożliwiało by to lepszą wentylację i chłodzenie (nie bez znaczenia) komory tej artylerii. Po drugie, teraz odnosi się wrażenie że armata jest ściśle zintegrowana z konstrukcją samolotu. Przy tym kalibrze, to chyba tak się nie da Polscy geniusze musieli tam zamontować specjalną lawetę, która łagodziła by siły działające na strukturę płatowca przy strzelaniu... A kamuflaż... jeśli to rok 42-43... może coś w stylu "zachodnich sojuszników" Pozdr. Lufa działa jest osadzona jakby w drugiej co widać na zdjęciach. Podczas strzału cofa się a energia cofnięcia przeładowuje działo i wywala łuskę przez okno wyrzutowe na spodzie kadłuba. Malowanie będzie łamane i zrobię art nose przód kadłuba będzie w ogniach ale biało czerwony jak nasza flaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Projekcik pierwszoklaśny, mozna parę "światłych" uwag? Jeśli w centropłacie byłyby chłodnice,to zrezygnowanoby z komór bombowych w skrzydłach,aTy masz je zaznaczone,tzn. nie wyrównane papierkiem Nie sądzę żeby polscy konstruktorzy,tak ostrożni co do ilości uzbrojenia zgodziliby sie na potwora 75mm w komorze bombowej...A poza tym błąd merytoryczny-silniki Centaurus pojawiły się pod koniec wojny, a w 41.możemy mieć co najwyżej Herculesy,a prędzej jakieś mutacje Hispano-Suiza 12ki, rozwojowe wersje silników z PZL 62 czy PZL 54..A z czego sa zrobione stateczniki,bo fajnie wyglądają? Aha, fajny tył kadłuba...w symbiozie z Su-22 Pozdrawiam i kibicuję! Tak zgadzam się, sam się ocknąłem - cenne uwagi. Zmieniam okres powstania konieć wojny inaczej pisząc około 45 rok silniki będą już dostepne Zrezygnowałem z komór bombowych w skrzydłach i już przymocowałem węzły podwieszeń łącznie cztery na jednym skrzudle plus opcja jedno pod kadłubem. Stateczniki korespondóją z potrzebami stabilnego lotu przy większych prędkościach te z pierwowzoru były zamałe i mało skuteczne. Wykonałem je odcinając częć statecznika od łosia i przykleiłem docięte końcówki skrzydeł od spita troszkę pocienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 kadłuba będzie w ogniach ale biało czerwony jak nasza flaga. SUPER taki polski roadster '39 i dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 CDN pracy zamontowane do zdjęć śmigła i parę zmian zamiast luków na bomby teraz są zaczepy pod skrzydłami. :-> napęd potęga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Oto następny etap prac zakończony. Model został pomalowany pactrami za pomocą aero! to mój debiut w malowaniu aerkiem.Jest tomalowanie zasadnicze jeszcze dużo pracy mnie czeka jeszcze nie wiem jakich technik zastosować mam przy brudzeniach itp.Jest przygotowany pod kalki 3 warstwy sido. ;o) Pierwsze to podkład Malowanie bazowe I po poprawkach kilka kalek dla upiększenia Czekan na opinie :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Mam opinię: O JASNA CH...RA !!!! Wygląda super Teraz tylko wash na niego , akrylowy bądź olejny i jakieś okopcenia i obicia Coś pięknego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 UUU panie, dobra robota Po prostu CUDEŃKO Mam nadzieję, że szykujesz jeszcze jedną jakąś hybrydę w jednym słusznym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Piękny! I te płomienie..... GE-NIAL-NY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Aaaaaaaaaa płone . Swietny samolocik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Miód z kaszanką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Miód z kaszanką! Więcej miodu czy kaszanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Hehh ciekawe coś ,fany pomysł i dobre wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Pomysł przedni i naprawdę dobre wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Cieszę się że ten projekt ma taką aprobatę Przydała by się ankieta co do nazwy Irbis-Tur-Rosomak-Bóbr czy Szczupak ?????????????????????????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi