rtoipmodest Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Zachęcony pracami przy Whippecie i wiedziony (podwójnym) patriotyzmem powracam do projektu Poznańczyk. To ex bolszewicki Austin Putiłow zdobyty przez chłopaków z 55 pp. Zestaw Modelkrak. Niestety nieco po zakupie odkryłem pewne błędy zestawu. Wzorowano się na egzemplarzu muzealnym/pomnikowym, który posiada tajemniczą skrzynkę: Nieżle się napociłem z jej usówaniem, bo materiał jest pieruńsko twardy: Teraz pozostaje jeszcze kilka baboli, o których nawet nie chce mi się pisać - tak są głupie. Mój plan to ściągnięcie wszystkich nitów (bez wież). Poprawa wszystkiego co tego potrzebuje i dorobienie nowych nitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 brawo wielkie za pomysł, jakem Poznaniak z urodzenia i wychowania! będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Ooo, żywiczniaczek rtoipmodest i ja będę tu częstym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Super temat ! będę śledził warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 hehe, wzięło Cię na maksa z maszynami z okolic Wielkiej Wojny. Bardzo fajny projekcik się zapowiada, będę kibicować. I pomyśleć, że dziś rano sobie oglądałem kalki Czarnego Lwa dla tej między innymi maszyny. Ja może skuszę się na puguśka Aaa, puguś to peugeot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Bardzo ciekawy model. Nigdy nawet o takiej maszynie nie słyszałem. Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 A był taki kibicuje również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Jako rodowity wielkopolanin gratuluję tematu , będę śledził budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 A ja jako napływowy Poznaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Brawo brawo! Ciekawy temat i fajny samochodzik. Jak znam życie to chłopaków z 55pp też dorobisz Wyobrażam sobie piłowanie tego kloca.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 TankRed1070 od "zawsze" miałem w głowie taką scenkę: droga i pocina nią nasz czołg, w przeciwną stronę kolumna bolszewickich jeńców (raczej się snuje niż pocina) eskortowana przez zucha z Wielkopolski. A że czołg jest kiepski wybrałem samochód pancerny. Problemem jest oczywiście wielkość pojazdu. Planuję 2 oficerów i kobietę z Czerwonego Krzyża przy wozie. Stefania będzie ich częstować pysznym mleczkiem Nieopodal w rowie siedzieć maiło 2/3 Rosjan pilnowanych przez żołnierza z bagnetem na karabinie (może litościwie dałbym im wiadro z wodą). Jednak jak robiłem przymairki to pojazd jest mały i jakoś ginął w "tłoku". Co prawda ostatnio chyba wpadłem na roziąłzanie - przy drodze postawićby można spory krzyż, górujący oczywiście nad pojazdem, może trochę płotka. Ot polska osada na Białorusi. Zobaczymy. Projekt fajny bo nie potrzeba do niego zestawów blaszkowo/żywicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja to jestem ciekaw Twojej walki z nitami na tej iście pancernej żywicy z Modelkraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Planuję 2 oficerów i kobietę z Czerwonego Krzyża przy wozie. Stefania będzie ich częstować pysznym mleczkiem Nieopodal w rowie siedzieć maiło 2/3 Rosjan pilnowanych przez żołnierza z bagnetem na karabinie (może litościwie dałbym im wiadro z wodą). Jednak jak robiłem przymairki to pojazd jest mały i jakoś ginął w "tłoku". Co prawda ostatnio chyba wpadłem na roziąłzanie - przy drodze postawićby można spory krzyż, górujący oczywiście nad pojazdem, może trochę płotka. Ot polska osada na Białorusi. Zobaczymy. Projekt fajny bo nie potrzeba do niego zestawów blaszkowo/żywicznych. Jeeeju! Ale fajne! Piękna scenka będzie. Z krzyżem będzie niesamowicie. Daj go daj! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Jako Poznańczyć vel Posener z dziada pradziada pozdrawiam i błogosławię temu modelowi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Z krzyżem będzie niesamowicie. Daj go daj! Dokładnie , daj krzyż ,Stefanię oraz tych oficerów naprawdę elegancko się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 30 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Powoli zaczynam. Nie oczekujcie proszę zbyt wielkiego tempa. Jestem jeszcze na etapie zbierania dokumentacji. Po poprzednich experymentach model wymagał kompieli. Dziś porobiłem go z każdej strony by "policzyć" nity. Przymiarka z podwoziem: Jak widać jest za szerokie. A oto fotka, która jasno dowodzi kolejnej wyjebki Modelkraka - przód jest podcięty BTW jeśli ktoś ma jakieś fotki tego wozu lub coś o pojeżdzie to byłbym bardzo wdzięczny. A oto model kolegi: http://www.smallscaleafvforum.com/forum/viewtopic.php?t=2533&highlight=opolu&sid=140993f9a82c5b11fc2bb604c648a842 Z estawu Extratecha, (niestety) bardziej poprawnego metrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Jestem w posiadaniu kartonowego modelu Poznańczyka z wyd. GPM, w skali 1/25. Model jest bardzo dobry, ma kompletne wnętrze załogi, silnik, dobrze odwzorowane podwozie. Gdybyś potrzebował czegoś konkretnego do swojego modelu, chętnie służę skanami rysunków i części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 30 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Dzięki wielkie. Najbardziej inresuje mnie dół kadłuba z przodu. Jako, że ten obszar jest zbombany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Znalazłem relację z budowy modelu GPMu. Może coś się przyda z zamieszczonych tam zdjęć: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=9910&highlight=austin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi