Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zachęcony pracami przy Whippecie i wiedziony (podwójnym) patriotyzmem powracam do projektu Poznańczyk.

734d2796a486b34cmed.jpg

To ex bolszewicki Austin Putiłow zdobyty przez chłopaków z 55 pp.

Zestaw Modelkrak. Niestety nieco po zakupie odkryłem pewne błędy zestawu. Wzorowano się na egzemplarzu muzealnym/pomnikowym, który posiada tajemniczą skrzynkę:

d179d43eb985b665med.jpg

Nieżle się napociłem z jej usówaniem, bo materiał jest pieruńsko twardy:

8399ce4c2b91baacmed.jpg

851cf1d97847a71emed.jpg

Teraz pozostaje jeszcze kilka baboli, o których nawet nie chce mi się pisać - tak są głupie.

Mój plan to ściągnięcie wszystkich nitów (bez wież). Poprawa wszystkiego co tego potrzebuje i dorobienie nowych nitów.

Napisano

brawo wielkie za pomysł, jakem Poznaniak z urodzenia i wychowania! będę tu zaglądał.

Napisano

hehe, wzięło Cię na maksa z maszynami z okolic Wielkiej Wojny.

Bardzo fajny projekcik się zapowiada, będę kibicować.

I pomyśleć, że dziś rano sobie oglądałem kalki Czarnego Lwa dla tej między innymi maszyny. Ja może skuszę się na puguśka

Aaa, puguś to peugeot

Napisano

Brawo brawo! Ciekawy temat i fajny samochodzik. Jak znam życie to chłopaków z 55pp też dorobisz

Wyobrażam sobie piłowanie tego kloca....

Pozdrawiam!

Napisano

TankRed1070 od "zawsze" miałem w głowie taką scenkę: droga i pocina nią nasz czołg, w przeciwną stronę kolumna bolszewickich jeńców (raczej się snuje niż pocina) eskortowana przez zucha z Wielkopolski.

A że czołg jest kiepski wybrałem samochód pancerny.

Problemem jest oczywiście wielkość pojazdu. Planuję 2 oficerów i kobietę z Czerwonego Krzyża przy wozie. Stefania będzie ich częstować pysznym mleczkiem Nieopodal w rowie siedzieć maiło 2/3 Rosjan pilnowanych przez żołnierza z bagnetem na karabinie (może litościwie dałbym im wiadro z wodą). Jednak jak robiłem przymairki to pojazd jest mały i jakoś ginął w "tłoku". Co prawda ostatnio chyba wpadłem na roziąłzanie - przy drodze postawićby można spory krzyż, górujący oczywiście nad pojazdem, może trochę płotka. Ot polska osada na Białorusi. Zobaczymy.

Projekt fajny bo nie potrzeba do niego zestawów blaszkowo/żywicznych.

Napisano
Planuję 2 oficerów i kobietę z Czerwonego Krzyża przy wozie. Stefania będzie ich częstować pysznym mleczkiem Nieopodal w rowie siedzieć maiło 2/3 Rosjan pilnowanych przez żołnierza z bagnetem na karabinie (może litościwie dałbym im wiadro z wodą). Jednak jak robiłem przymairki to pojazd jest mały i jakoś ginął w "tłoku". Co prawda ostatnio chyba wpadłem na roziąłzanie - przy drodze postawićby można spory krzyż, górujący oczywiście nad pojazdem, może trochę płotka. Ot polska osada na Białorusi. Zobaczymy.

Projekt fajny bo nie potrzeba do niego zestawów blaszkowo/żywicznych.

Jeeeju! Ale fajne! Piękna scenka będzie. Z krzyżem będzie niesamowicie. Daj go daj!

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Powoli zaczynam. Nie oczekujcie proszę zbyt wielkiego tempa. Jestem jeszcze na etapie zbierania dokumentacji. Po poprzednich experymentach model wymagał kompieli.

Dziś porobiłem go z każdej strony by "policzyć" nity.

Przymiarka z podwoziem:

879126a592076986m.jpg

fa774dbf99f220a5m.jpg

Jak widać jest za szerokie.

A oto fotka, która jasno dowodzi kolejnej wyjebki Modelkraka - przód jest podcięty

f993ccdc38b3ac14m.jpg

BTW jeśli ktoś ma jakieś fotki tego wozu lub coś o pojeżdzie to byłbym bardzo wdzięczny.

A oto model kolegi:

http://www.smallscaleafvforum.com/forum/viewtopic.php?t=2533&highlight=opolu&sid=140993f9a82c5b11fc2bb604c648a842

Z estawu Extratecha, (niestety) bardziej poprawnego metrycznie.

Napisano

Jestem w posiadaniu kartonowego modelu Poznańczyka z wyd. GPM, w skali 1/25. Model jest bardzo dobry, ma kompletne wnętrze załogi, silnik, dobrze odwzorowane podwozie. Gdybyś potrzebował czegoś konkretnego do swojego modelu, chętnie służę skanami rysunków i części.