Piotr D. Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam Chciałem zaprezentować prawie skończony model czołgu ciężkiego KW-1. Prawie, bo nie ma jeszcze rur wydechowych - te z zestawu mi nie odpowiadały, a w ręce nie wpadło mi jeszcze nic, co w miarę dobrze by się do tej roli nadawało. Model ten kupowałem nie wiedząc co mnie czeka. Nigdy wcześniej nie słyszałem o firmie PST. Jestem nim bardzo mile zaskoczony, wszystko pasowało idealnie, odwzorowane były prawie wszystkie spawy - może nie tak jak w modelach dragona, ale jak dla mnie w zupełności wystarczająco. Modelu nie porównywałem z planami i nie mierzyłem suwmiarką, więc nie wiem jak jest z odwzorowaniem oryginału, chociaż generalnie przypomina to, co przedstawiały zdjęcia którymi się wspomagałem. Nie wiem jak z innymi zestawami firmy PST, ale ten akurat miał bardzo ciekawą przypadłość, mianowicie pozwalał na wykonanie kilku wersji czołgu KW-1, mimo, że nie informowała o tym instrukcja. W wypraskach były 3 różne osłony jarzma armaty i ekrany pancerne, które niekiedy montowano na wieżach i kadłubach czołgów. Model bez oznaczeń, wolę takie bezimienne pojazdy. Patrząc na niego doszedłem jeszcze do wniosku, że trzeba zainwestować w kilka kolorów farb olejnych dla plastyków - z samym czarnym daleko nie zajadę;-) Zapraszam do oglądania;-) Na koniec jeszcze diorama pt "Obrona pracy";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Doskonała robota, z początku myślałem, że to 1/35 dopiero potem przeczytałem jaka to skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 A można wiedzieć jak robiłeś te zacieki olejami? Prosto z tuby, czy rozcieńczałeś czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Bardzo ładny model. Wygląda bardzo realistycznie. No i miły dla oczu mych jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Cieszę się, że model Wam się podoba:-) Panzer4, zacieki są prosto z tuby. W miejscach w których chciałem je uzyskać, nanosiłem farbę olejną i ścierałem pędzlem zamoczonym w terpentynie wytartym prawie do sucha ruchami z góry na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Właśnie też mam zamiar pierwszy raz się bawić olejami. Póki co ćwiczę na złomie ale za choinkę nie chciały mi wyjść takie fajne mazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Mnie się podoba. Jak już wspomnieli poprzednicy fajnie wyglądają te zacieki. Prawdę mówiąc niggdy nie słyszałem o firmie PST, ale skoro piszesz, że model jest dobry to chyba się skuszę na ten m odel, bo nie wydaje mi się, żeby ktoś jeszcze produkował tą konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Firma PST produkuje chyba wszystkie wozy na podwoziu KW (zdaje się że IS również), włącznie z prototypami, np KW 220 albo KW 122. Ja zapewne skuszę się jeszcze nie raz na jakieś modele z tej stajni. Panzer4 - w moim przypadku zabawa olejami to metoda prób i błędów. Z tego modelu chyba z 10 razy zmywałem brud, zanim wyszedł mi taki, który uznałem za zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Model PST mają niestety wady-np. tragiczny wzór gąsienic, który nic nie przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 No, no, no. Miałem kiedyś ( bodajże w 2001 roku) do czynienia z KV firmy PST i napiszę tylko tyle: wykrzesałeś z niego wszystko i nawet więcej niż białoruska fabryka dała. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Gąski zawsze można wymienić A co do modelu to wygląda jak 1/35.Naprawdę bardzo ładne zacieki i ogólne brudzenie. Z takim pomocnikiem na pewno obronisz Prace Inżynierską (Inżynieryjską ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 KW-1 jak najbardziej się do obrony nadaje rzadko goszczą tu produkty PST. Swietnie wyszedł. Gratulacje! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi