SOPOL73 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Opis konstrukcji jak i rys historyczny był ale mi go wcieło!!!!!!!! Oto galeria mojego projektu pszepraszam za brak opisu umieszczę go póżniej! ale proszę o pierwzse oceny. ;o) Oto małe porównanie Irbisa z protoplastą Łosiem widać skalę zmian : ;o) Przebieg budowy jest w zakładce warsztat :http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=6482 Edytowane 23 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Bardzo mi się podoba ta machina zagłady! Niezła robota- Łoś przy nim wygląda jak zagubiony przedszkolak A i kamuflaż fajny - opisz może, jakie farbki nań się złożyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Bardzo mi się podobają takie wymysły Model super. Wielki plus za pomysł. Chętnie bym pooglądał więcej takich wynalazków na podstawie innych modeli Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 A ten"klasyczny"Łoś,to jakaś hybryda ;>Od góry współcześniak, z boku przedwojenny... Czyli,po polsku-na P.37 szachownice na skrzydłach są biało-czerwone, a na usterzeniu czerwono-białe,o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 wszystko ładnie pięknie tylko czy to jest cięzki myśliwiec czy samolot szturmowy. Bo jeśli to pierwsze to zapomnijmy o bombach, jesli to drugie to zapomnijmy o wielkiej armacie. Poza tym SF esefem, ale jesli to miałby byc rok 1940 to kiszka, umocowanie takiej armaty bez wojny, potrzeby chwili nie daje się w jakikolwiek uzasadnic. Ale jako model sam w sobie prezentuje się ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2009 wszystko ładnie pięknie tylko czy to jest cięzki myśliwiec czy samolot szturmowy. Bo jeśli to pierwsze to zapomnijmy o bombach, jesli to drugie to zapomnijmy o wielkiej armacie. Poza tym SF esefem, ale jesli to miałby byc rok 1940 to kiszka, umocowanie takiej armaty bez wojny, potrzeby chwili nie daje się w jakikolwiek uzasadnic. To jest ciężki samolot szturmowy - okolice roku 1945. Pełen opis i rys SF historyczny umieszczę jak znajdę troszkę więcej czasu za tak skromny opis teraz przepraszam! Opis był ale się skasował i nie miałem wczoraj weny go ponownie od zera pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam. Sklejam pancerkę ale po zobaczeniu tego modelu jestem oczarowany. Brak słów szczena lata po dywanie. Pomysł niesamowity. Szczere Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hornet95 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Gratuluje świetnego pomysłu , podrasować takiego Łosia - MIODZIO !!! Stary Łoś wygląda przy nim jak maluch przy Ferrari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Gratuluje świetnego pomysłu , podrasować takiego Łosia - MIODZIO !!!Stary Łoś wygląda przy nim jak maluch przy Ferrari Pamiętacie tekst z "Nie lubię poniedziałku"? -Mercedes już dziecku nie imponuje,samolotu się zachciewa! -Kolego SOPOL,gdybys nie zrobił Irbiska, to by nie było skali porównania i teraz "stary"Łoś jest be I dogódź tu młodemu pokoleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Gratuluje świetnego pomysłu , podrasować takiego Łosia - MIODZIO !!!Stary Łoś wygląda przy nim jak maluch przy Ferrari Pamiętacie tekst z "Nie lubię poniedziałku"? -Mercedes już dziecku nie imponuje,samolotu się zachciewa! -Kolego SOPOL,gdybys nie zrobił Irbiska, to by nie było skali porównania i teraz "stary"Łoś jest be I dogódź tu młodemu pokoleniu To jest fakt nie mogłem tego przewidzieć!Ha HA ale ten stary Łosiek w 39 był taki dobry jak Irbis w 45! to jest taki Łoś na sterydach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Szkoda że nie bylo takich konstruktorów i konstrukcji przed wojną ,to by nam Hitlerek ani Stalinek nie podskoczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 SOPOL73 jakich farb użyłeś do tego kamo?? A może by tak jeszcze zrobić ciężkiego bombowca z 4 silnikami?? Jakieś takie nasze polskie B-17 czy coś.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 a może teraz P99 pies ogrodnika np taki pokładowy polak jak f 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Co do kamo to malowałem Pactrami: polski khaki, RLM piaskowy i nie mogę sobie przypomnieć ale na 90% RLM 83 lub 84 (jakiś szaro - brunatny ale z gamy kolorów niemieckich). Co do nowych projektów to kończę P 77 bielik i teraz przez jakis czas będę budować maszyny z realu bo wiele czeka w kolejce. Jeśli chodzi o pomysły to rozpatrywałem układ jak w P 38 Lighting na bazie Łosia, ale też myslałem o jakimś wielosilnikowcu 4?a może nawet 6? ale nie ma dobrego samolotu jako bazy co by miał korzenie POLSKIE. Skala przerabiania była by gigantyczna i raczej by to była budowa samolotu z cyklu SF ale od podstaw. Pomysłów w serii SF jest ogrom tylko trzeba dobrze przemyśleć wykonalność i sensowność takiego projektu. Zwsze jest jakaś granica nię można tak sobie kadłuba łosia dopasować i w nieskończoność poszerzać i wyciągać na długość, to musiał by być nowy kadłub z nową stylistyką projektancką tamtej epoki. Następna sprawa to trzeba zadać sobie pytanie co skłoniło by polski przemysł lotniczy do tego aby zbudować 6 silnikowy bombowiec!?. Czy to mogło powstać w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Zrób Łosia jako nocny bombowiec z silnikami RR Merlin jak Lancaster i czarnym spodem kadłuba ,. Byłby to samolot klasy Wellingtona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Pomysł dobry i w 100% wykonalny. Kusicie co bym robił dalej SF a reszta maszyn co czeka to kiedy Z przodu kabina klasyczna przeszklona z jakimś stanowiskiem strzeleckim, z tyłu kryte stanowisko strzeleckie hybryda stanowiska z Łosia i Irbisa. Jakieś anteny systemu nawigacyjnego dla nocnych bombowców, nieznacznie zmienione skrzydła - większa rozpiętość. Zobaczę co forumowicze na ten temat powiedzą - napiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi