SOPOL73 Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Oto uformowany Bielik. Zmiany wprowadzone to: obrys statecznika pionowego, wydłużenie kadłuba przed statecznikiem o 1 cm, zmianie uległa osłona silnika dostała garby - uwypuklenia , dodałem o 2 wydechy więcej niż w standardowym Mustangu. poryłem linie podziałowe tam gdzie to było konieczne ale na tych fotach to słabo widać. Jeszcze dodam małe grzebienie ustateczniające pionowe na stateczniku poziomym (trójkątne lub romboidalne). Uzbrojenie zmieniłem dodając tylko dłuższe lufy. Model został pomalowany podkładem Gunze.Jeszcze tylko kilka poprawek i gotowy do malowania. ;o) Czy teraz się podoba? Co jeszcze przeoczyłem a można poprawić czekam na podpowiedzi ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Czy teraz się podoba? Co jeszcze przeoczyłem a można poprawić czekam na podpowiedzi Teraz i zawsze i na wieki i tak dalej Co do przemalowania łopat to cię widzę nie przekonam, więc porzucam daremny trud. Jedno mnie niepokoi - czy będziesz cuś dorzucał w kokpicie? Bo ciut tam pustawo się wydaje. A, i jeszcze jedno : Bielik to będzie ostatni projekt z tego rodzaju - nie chce przesadzić a w dodatku mam sporo modeli do wykonania które istniały jako realne samoloty. No co waść! Dezercja z frontu? Za mniejsze rzeczy wywalali z tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Zmiany wprowadzone to: [...] zmianie uległa osłona silnika dostała garby - uwypuklenia Widzę właśnie, takie coś w rodzaju Spitfire'ów. Ładnie, bardzo ładnie Aż sobie myślę czy jakiegoś sam bym tak nie przerobił Kusi kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Witam. Naniesiony został za pomocą aero metalizer aluminium Model Mastera i wstepnie został wypolerowany. przed polerką: pierwszy etap: drugi etap: To jest mój pierwszy raz jeśli chodzi o polerowanie metalizera. Efekt jest ale postaram się uzyskać większy połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Świetnie Wygląda to teraz o wiele dostojniej. Czym to polerowałeś i po jakim czasie od nałożenia farby? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Polerowałem takim ciekawym papierem ściernym ziarnistości 3000, jest to papier firmy Mr.Hobby o tyle ciekawy że można go umyć i ponownie zastosować wygląda jak siateczka. Polerowałem 6 godzin po pomalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź. Widziałem te papiery w ofercie mojehobby i nawet zastanawiałem się czy nie kupić, chyba się skuszę. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 Mam pytanie co do malowania. Kusi mnie malowanie na wzór upstrzonych Mustangów czy Thunderboltów, ale nie wiem czy to będzie dobry pomysł. Jakieś szachownice czy coś podobnego lub pasy szybkiej identyfikacji ale nie wiem czy czarne czy czerwone jak [sF] to może być różnie. ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Widzę, że również palisz cygaretki Panter...nice Słuchaj, biało czerwone pasy na samolotach już bywszy, konkretnie w lotnictwie Szwajcarii, zdjęcie niezbyt imponujące, ale na szybko odszukane http://1.bp.blogspot.com/_C5UAXb0bEic/R_uuy5mII7I/AAAAAAAABjk/o04ls6B5vN4/s320/P51_3.jpg ...więc raczej takowych nie maluj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 A ja pokusiłbym się o dodanie skośnych skrzydeł. Bo to co dałeś to troszkę się kłóci. Potężny silnik i długie proste skrzydła. Rozumiem że ma to być samolot myśliwski, więc dając takie skrzydła wyprodukowałeś samolot do lotów na dużych wysokościach, który miałby problemy z prędkością manewrowania. Dodając skos, taki choćby jak w SABRE`ach dodałbyś mu drapieżności i z pewnością prędkości lotu ;) Bodaj niemiaszki próbowali coś takiego zmontować (długie proste skrzydło), chodzi mi o TA-152, wyszło raczej przeciętnie ;) Ale nie krytykuję, tylko radzę poziom wykonania cud miód i orzeszki. Aby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2009 Witam.Przedstawiam model po kolejnym etapie pracy. Po polerce aluminium miałem mały wypadeczek przy odklejaniu taśmy Tamijowskiej po pomalowaniu kolorem stali niektórych płaszczyzn, więc potrzebny był awaryjny plan ratunkowy co do malowania. Zerwało miejscami sido i było widać różnicę w odcieniach aluminium, fakt jest taki że jednak lepiej wyglądało samo wypolerowane alu niż po naniesieniu warstwy sido lecz to było nieuchronne ze względu na nanoszenie kalkomani. Plan awaryjny polegał na naniesieniu nietypowego kamo tak innego jak sam w sobie projekt Bielika. Czy to się spodoba to zostawiam do oceny innym mi się podoba - jest takie inne ;o) Tak ostatecznie wyglądało przed wypadkiem: Tak wygląda samolot obecnie, chcę zaznaczyć że jeszcze jest wiele do zrobienia: kabina, podwozie, kalki itd. ;o) 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 super to kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 No kamo super, podoba mi się, jednak takie mało Polskie się wydaje, bardziej pasowało by to czegoś w rodzaju luft '46. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Eee tam, perfekcyjne kamo, mogło być nawet i polskie nie słuchaj Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Z boku to mi wygląda na rekina ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 Z boku to mi wygląda na rekina ;) Też tak myślę i szkoda że nie mogę do nazewnictwa polskiego wrzucić PZL Rekin czy nawet eksportowa nazwa Shark. Malowanie czerpie wzorce z przyrody a dokładnie styl kamuflowania ryb drapiżnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Model po kolejnym etapie prac już stoi na kołach. Chcę zaznaczyć że jeszcze nie jest ukończony. Pozostało do wykonania: wash, ślady - okopcenia, mat w pewne miejsca itp. Może zastanawiać dlaczego na boku widnieją zestrzelenia obok krzyży też japońskie flagi. To zostanie wyjaśnione w opisie SF konstrukcji. Pytanie: Jakim kolorem zapuścić linie podziału na spodzie samolotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Linie podziału na spodzie zrób koloru zielonego takiego jak w kamo. Bedzie ciekawie wygladal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigzbig1970 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Zastanawiam się, jeśli ten samolot walczył z Japończykami, to czy duża ilość czerwieni w szachownicach i cyfrach nie wywołałaby "friendly fire" ze strony nerwowych Jankesów? Przecież z tego powodu Amerykanie i Anglicy pousuwali wszystkie czerwone elementy z oznaczeń samolotów walczących nad Pacyfikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Technicznie wszystko pięknie, ale to zbyt naciągane....Tak jakby robić modele samolotów, które Polska będzie używać w 2050 roku. Szkoda byłoby mi szlachetnego Mustanga na takie eksperymenty, nawet dlatego,że Mustang jest piękny, a to co kolega stworzył nie za bardzo ma wygląd...Przepraszam ale takie mam odczucia. Irbis miodzio, Szczupak super, ale to już troszkę przegięcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Tak jakby robić modele samolotów, które Polska będzie używać w 2050 roku. A co w tym złego? To byłoby dopiero pole do popisu dla modelarzy lubiących futurystyczne projekty. A jak widać wyobraźni do takich prac autorowi nie brakuje a to co kolega stworzył nie za bardzo ma wygląd... Moim zdaniem wygląd jest adekwatny do celów w jakim samolot miałby powstać czyli do zadań wysokościowych. Kolego SOPOL73 z niecierpliwością czekam na galerię Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Irbis miodzio, Szczupak super, ale to już troszkę przegięcie. Uprawiam tzw. przegięcie zestopniowane. Irbis małe przegięcie, Szczupak średnie przegięcie, ale już Bielik to mega przegięcie. Limit na przegięcia się wyczerpał po ukończeniu tego projektu powracam na ziemię i robię modele redukcyjne historycznych maszyn bo już troszkę w kolejce do warsztatu ich czeka, a te Sf projekty to była taka odskocznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 Robię sobie przerwę w modelarstwie na okres letni, czas zadbać o zdrowie i potrenować kolarstwo górskie i dodatkowo obowiązki rodzinne. Do prac modelarskich wrócę we wrześniu, mimo wszystko forum będę śledził. Pozdrawiam wszystkich modelarzy.! ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Zapraszamy w sobotę na spotkanie modelarzy z Inowrocławia, w sklepie modelarskim. szeroka 5 16:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Myślę że skoro samolot miałby być w roli myśliwca nocnego to byłby cały czarny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi