Droth Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Witam. Jak widać jestem "prawie" nowy w modelarstwie ("prawie" popełniłem Actrosa i Man-a TGX ) Ale tak jak mówiłem...nie licząc tych dwóch to będzie mój pierwszy, a wybór padł na czterdziesto siedmio (47)centymetrowego Apacha Revella. Wątpie szczerze w to by jakieś przeróbki by mi wyszły, więc raczej idę w wygląd niżeli odwzorowanie rzeczywistości. Z góry prosze o wszelkie uwagi, oraz porady. A oto co znalazłem w "pudełeczku" Teraz co zrobiłem: A tu można zobaczyć "ztaśmowane" poszycie z przyklejonymi już "burtami" od awioniki (chyba xD). I tu pytania czas zacząć ^^ Nr1. Czy tą "Tamcią" (spray) można podkład zrobić pod akryle Model Color'a ? Nr2. Może jakieś zdjęcia kokpitu, bo kompletnie nie wiem na jaki kolor malować te pstynki (instrukcja mówi że na biało xD) No i jeśli by ktoś mógł doradzić...na jaki kolor go malować bo się wacham pomiędzy jakimś szarym, zielonym i takim..."pustynnym". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Poniżej masz ciekawe malowanie jasno -ciemno szare , plus szczęki rekina . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 W szaro-szarym latały późniejsze wersje AH-64A, różniły się paroma detalami, ale jeśli nie zależy Ci na super wierności z oryginałem, to moim zdaniem to malowanie jest ciekawsze. Co do wnętrza - poszukaj w sieci walkaroundów tego śmigłowca, jest wiele zdjęć z kokpitu. Malowanie "pstrynków" na biało to lekka przesada, bardziej już na szaro - tak mniej więcej wyglądają w oryginale. Jednak część z nich powinna być pomalowana na czerwono, żółto i biało, więc warto poszukać zdjęć oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 (edytowane) Dziś po przeszukaniu kilkudziesięciu stron znalazłem zdjęcią kokpitu...co prawda modelu, ale teraz przynajmniej mam jako takie wyobrażenie jak to wygląda. A co do malowania, to te "szczegóły" muszą być raczej widoczne xD (na instrukcji pisze "1987/89 by Revell AG" więc raczej to troche starsza wersja musi być no nie ?). Ale swoją drogą te malowanie bardzo ładnie się prezętuje. Więc raczej na pewno będzie taki "szaraczek". Ps. Krzysiek (albo ktokolwiek) mógłby powiedzieć o jakie detale chodzi ? EDIT Czy mógłby ktoś coś powiedzieć czy ta farba Tamci nadawała by się na baze na kadłób ? A co do tego kokpitu to chyba na szary (Tamyia ?) a potem detale innym kolorem - no nie ? Edytowane 21 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Ładne Ładne trzymam kciuki. Kiedyś miałem przyjemność kleić to maleństwo bardzo przyjemny modelik tylko miałem felerną szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Cześć kilka fajnych fotek do budowy znajdziesz tu: http://www.primeportal.net/hangar/michael_block/ah-64a/index.php?Page=1 http://www.livephysics.com/gallery/d/441-2/AH-64-Cockpit.jpg http://www.zap16.com/images/beau02_rob_AH-64D_Q19_cockpit.jpg http://www.airliners.net/photo/Greece---Air/McDonnell-Douglas-AH-64A/1409514/L/&sid=bb549df4c8b4bfe9c2476ad304dd35c6 http://www.airliners.net/photo/USA---Army/McDonnell-Douglas-AH-64A/1331750/L/&sid=bb549df4c8b4bfe9c2476ad304dd35c6 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Turecki ... te zdjęcią są ŚWIETNE. Wielkie dzięki za nie. W końcu będę mógł pujść na zakupy i farby zakupić, bo takto nie mam zbytnio co sklejać bez kokpitu. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Cała przyjemność po mojej stronie...czekam z niecierpliwościa na dalszy postęp w projekcie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Po długim czasie bez aktualizacji...musze powiedzieć, że z powodu braku farby, prace tymczasowo wstrzymane (ehh...ciężko znaleźć farbę która zwię się ANTHRACITE - czyli jak wywnioskowałem z wikipedi kolor "węgla"). Nic...brat do Polski jedzie to coś się załatwi xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 nr 09 Revell A to z powodzeniem możesz zastąpić czarnym z dosłownie odrobinką białego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Ja tam zawsze zastępuję antracyt czarnym matem i jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Taka jest różnica między czarnym a antracytem, czyli prawie żadna a podejrzewam, że w instrukcji jest napisane żeby pomalować, koła czyli czarny jest jak najbardziej też OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Jeśli to tylko kwestia pomalowania kół...to kolega albert091283 ma absolutną racje...czarny będzie równie odpowiedni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Hehe to fakt z tym czarnym...większy problem stanowi dobranie koloru pasującego pod nazwę "Matt Olive Gray" oraz "Matt NATO-olive" (w sensie odpowiednik u "Tamci" albo Model Color (ewentualnie Humbroll). Tak to jest jak się z Polski zamawiać nie chce a w sklepie w mieście nie ma takich farb xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 większy problem stanowi dobranie koloru pasującego pod nazwę "Matt Olive Gray" oraz "Matt NATO-olive" (w sensie odpowiednik u "Tamci" albo Model Color (ewentualnie Humbroll). XF-62 Olive Drab - to jest odpowiednik Olive Gray. NATO-olive to na 99% ciemniejszy oliwkowy, w takim kolorze malowana jest większość Apache. Ten kolor łatwo zrobić samemu mieszając po prostu Olive Drab z czarnym. Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że możesz uzyskać dokładnie ten odcień, który cię interesuje. Ja tak robię w przypadku mojego Apache. A co do różnic między wczesną i późną odmianą AH-64A, to głównie dotyczą czujników opromieniowania na kadłubie po obu stronach wirnika, oraz wyrzutnika flar/dipoli z tyłu po lewej stronie kadłuba. Nowsze wersje to mają, starsze oczywiście nie. Jest jeszcze jedna ciekawostka, stare wersje A miały na głowicy wirnika przewody instalacji odladzającej, idące od masztu do łopat wirnika. Nowsze wersje A oraz D tego nie mają. Jeśli interesują cię jeszcze dokładniejsze różnice między wczesną i późną wersją A, to w wolnej chwili mogę coś pogrzebać w dokumentacji. Revell ma jakąś dziwną słabość do tego antracytu. Tylko oni produkują farbę o tej nazwie i wielu modelarzy zastanawia się potem jaki odpowiednik do tego dobrać Antracyt można uzyskać rozjaśniając lekko czarny, według niektórych dodając również nieco niebieskiego. A co do koloru opon - antracyt to może jest odpowiedni kolor w przypadku opon nowych - prosto z fabryki. Używane brązowieją, co widać na zdjęciach, więc kolor opon też warto zrobić samemu z mieszanki farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 No i oczywiście armijne Apache nie przenoszą Sidewinderów. To zwykła fantazja autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 albert091283 jak pomalujesz większą powierzchnię antracytem to zauwazysz różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 albert091283 jak pomalujesz większą powierzchnię antracytem to zauwazysz różnicę Zgadza się, ale w tym przypadku jest mowa o kołach, bo w 90% modeli revell stosuje ten kolor do malowania kół. Więc nie ma problemu. A z tego, co pamiętam, to w pudełkowym malowaniu cały śmigłowiec jest oliwkowy, więc nie będzie malowana większa powierzchnia. pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 albert091283 a no zgadza się, jak się maluje małe elementy tymi farbami to nie będzie różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Ok...o to co postanawiam : model będzie oliwkowo-zielony (taki jak w instrukcji), nie będzie tych "rzeczy" obok Hellfire'rów i zasobnika rakiet niekierowanych i nie będzie pilotów (w zamian będą ich głowy...tzn hełmy). Jak tylko będzie aerograf (pytanie jaki xD) i farby to ruszę z kokpitem, który chyba powinien być w czarnym macie (no nie ?). Potem guziki i wskazówki na biało (i coś tam zielonego i czerwonego) i będzie można powiedzieć, że można brać się za "całokształt". A teraz pytanie nad którym rozmyślam od dłuższego czasu. Jeśli według instrukcji "wał" rotora nośnego trzeba "podłączyć" do części na której jest kokpit, i dopiero po tym skleić 2 połówki poszycia, to nie będzie to przeszkadzać w późniejszych pracach (tzn zamontowany bez łopat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Przymierz sobie na sucho, czy da się wkleić wał po połączeniu połówek kadłuba. Jeśli się nie da, to będziesz musiał uważać i dobrze zamaskować przed malowaniem kadłuba.Kokpit raczej nie na czarno a na ciemnoszary. Obejrzyj trochę zdjęć kokpitów, nie tylko Apache. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droth Napisano 7 Lipca 2009 Autor Share Napisano 7 Lipca 2009 Odkurzam model powoli, ponieważ jutro jade do sklepu zakupić...tzn chyba zakupić, bo będzie trzeba dobierać kolory z palety Tamci i Model Color. I tu pytanie...czy na podkład do tego apacha nadawał by się Humbrol - MATT 224 (taki ciemny szary) z odrobina SATIN 130 (jakis tam biały ^^) ? A jeśli nie to jaką farbę (kolor) byście polecili na podkład, z tych wyżej wymienionych (Humbrol - Tamiya - Model Color). Ps. Jak już pisałem kolor będzie taki oliwkowo - brązowy...no taki jak na apache'ach był ^^ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1984 Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Cieszę się, bo akurat u mnie na warsztacie ten sam model. Jest to mój 2 model plastikowy, a pierwszy w takiej skali! Pierwszy który będę malował aerografem. No i pierwszy którego chciałbym poddać waloryzacji. Na początek patrze na silniki i jakiż wywołało to u mnie uśmiech moje wyglądały identycznie szpachla w dwóch warstwach, tak się zastanawiałem, czy aby nie kleję źle skoro pozostają szczeliny, ale ok. Ja już poszlifowałem. A takie pytanie na wstępie, czy nadaję się do pomalowania całości A32 FS 34097 Marine Green od Pactry? mowa o akrylu? jak w środku coś pomaziałem pędzelkiem to nawet ładnie wyszło, ładnie kryje i nie zdrapuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 No i oczywiście armijne Apache nie przenoszą Sidewinderów. To zwykła fantazja autora. Jesteś tego pewien? Bo ja nie za bardzo Armijne Apache jak i korpusowe Cobry były testowane pod względem przenoszenia Sidewinderów. Więc nie jest to fantazja autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Caly Apache musi byc pomalowany US ARMY HELLO DRAB, jedyna prawdziwa farba jest Model Master (acrylic) 4723 albo Model Master (authentic) 2024. Wszystkie inne nieotpowiadajo prawdziwiemu koloru. Kabyna jest malowana Interior Black, duže szybi, dlatego wypalasie do ružnych odcieni szarosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi