Skocz do zawartości

zimowa Jagdpanther

marioba

Rekomendowane odpowiedzi

Wczesną jesienią, za cenę około trzech piw, kupiłem okaleczoną Jagdpantherę Italeri 1:35. Model miał artefakt wanny. Zrobiło mi go się żal. Chwila namysłu i nabyłem to coś (10 PLN).

Najpierw załatałem wannę...

d2c93d098b1735b2m.jpg

a potem zastanawiałem się co z tego czegos zrobić.

Potraktowałem temat sportowo. Zero inwestycji. Farby te co mam. Grille wycięte z kawałka siatki. Lina to jedwabna nitka. Kalki z pudła. Suche pastele itp. Jedynie co, to zadołowałem gąski Italeri i zamontowałem dragonowskie.

Zapraszam do oglądania i oceny.

pozdrawiam >>>>>marioba>>>>>>

ef063a73aa5220b6m.jpg

ca41cc58364a88c7m.jpg

2dd3583e36c8d7fem.jpg

c02529617997e203m.jpg

34a785dfe030cd32m.jpg

543cafca8affce22m.jpg

ce128f02cb34dbc6m.jpg

Ekstra. Mi się podoba, ale koła są zardzewiałe tu jest ten mankament. Nigdy się nie wysilaj za bardzo z rdzą na czołgach (zwłaszcza na takich, które najprawdopodobniej 20 godzin na dobę uczestniczą w walce.

Wytrawny i cierpliwy modelarz i ze złomu potrafi wyczarować cacko.

Nie jestem zwolennikiem pancerki niemieckiej ale ten model bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam.

To na kołach to nie rdza. MIG nazywa tę mieszankę "Dark mud". Zdjęcia troche wypaliły kolor.

pozdrawiam >>>>>.marioba>>>>>>

Italeri to nie tylko modelarski koszmarek, ale i merytoryczny. Problem główny to fakt, że to jakiś wyssany z palca miszmasz. Pojazd ma „przedni” wentylator, boczne wyposażenie (na marginesie gaśnice nie były czerwone) saperskie z pseudo Panthery Ausf.A wymieszane z fikcyjnym i w dodatku źle rozmieszczonym na tylnej płycie z późnych JP oraz finalnymi wydechami.. Ogólnie o modelu, to znaczy o błędach zestawu można by pisać godzinami, więc może dwa słowa o wykonaniu. Malowanie bardzo fajne, wyszło bardzo przyjemnie dla oka. Ewentualnie warto byłoby podmalować jeszcze tą gaśnicę i optykę, model stałby się wtedy fajnym „pudełkowcem”.

Pozdrawiam

taleri to nie tylko modelarski koszmarek, ale i merytoryczny. Problem główny to fakt, że to jakiś wyssany z palca miszmasz. Pojazd ma „przedni” wentylator, boczne wyposażenie (na marginesie gaśnice nie były czerwone) saperskie z pseudo Panthery Ausf.A wymieszane z fikcyjnym i w dodatku źle rozmieszczonym na tylnej płycie z późnych JP oraz finalnymi wydechami..

Patterson. Podziwiam Twoją wiedzę. Skąd Ty ją bierzesz chłopie?

Pewnie masz ze 80 lat i służyłeś tu i ówdzie?

Ja się ledwie orientuje w paru kwestiach.

hehe dobre sobie

Skromniacha... Ile Ty już tych różniastych panterek natłukłeś? Dwucyfrowa liczba będzie na pewno ale nie wiem czy z jedynką czy dwójką na przodzie

Panoooowie!!!!. To tylko Italeri!. Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tego zestawu. Nie jestem niewolnikiem suwmiarki. Jakbym tak podchodził do tematu , to żadnego modelu bym nie skleił.

Przede wszystkim chodzi o dobrą zabawę.

A co do gaśnicy , to zdania uczonych są podzielone. Jestem dosyć dobrze obłożony literaturą, niekoniecznie poskojęzyczną. Wyrocznią w sprawach niemieckich pojazdów jest dla mnie książka wydana w 1975 roku autorstwa Wernera Oswalda "Kraftfahrzeuge und Panzer der Reichswehr Wehrmacht und Bundeswehr Katalog aller Typen und Modelle 8.Auflage"

456 ston bogato ilustrowanych z opisami i rysunkami techicznymi. Niestety do nabycia w anykwariatach w Niemczech