Gość Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 (edytowane) Niniejszym ogłaszam przyłączenie się do nieformalnego projektu [Wrzesień '39], który ma na celu uhonorować naszych żołnierzy, konstruktorów i wszystkich którzy wtedy stanęli w obronie kraju... Ponieważ jestem twardogłowym sanacjonistą, mój projekt odda cześć żołnierzom w inny sposób... Na marginesie, "Nasza jest noc" - ciągle jest w budowie, ale jestem blisko ukończenia Pół roku temu miałem zaszczyt poznać pewnego starszego pana, podoficera z 2 pułku ułanów z Suwałk, którzy przeżył rok 1939. Dowiedziałem się od niego trochę o tym, o czym się nie mówi głośno, czyli o poza regulaminowym życiu kawalerii... DIORAMA "Jeszcze ten raz" - Suwałki, 21 sierpnia 1939 SKALA 1/35 Utwór muzyczny, przewodni do budowy dioramy oraz źródło tytułu... Adam Aston - "Zatańczmy jeszcze ten raz" http://www.sendspace.pl/file/EvwEYwfP/ Diorama osadzona będzie w stajni 3 pułku szwoleżerów w Suwałkach. Wybór jest nie przypadkowy, gdyż, jak się niedawno okazało, służył tej jednostce i poniósł śmierć brat mojej babci. Więc żywię sentyment do 3 p.szwol. Już tłumaczę, czemu do projektu o Wrześniu 39, osadziłem dioramę 21 sierpnia. Już od marca 1939 3 p.szwol. był w podwyższonej gotowości. Dnia 22 sierpnia, o 23:00 ogłoszono alarm dla 3 szwadronu i 1 plutonu km, a 24 sierpnia 1939 rozpoczęto mobilizację alarmową w jednostce. Zatem 21 sierpnia 1939 był ostatnią w spokojną nocą w pułku. Nie znalazłem zdjęcia z wewnątrz stajni pułku. Jedynie zdjęcie samej stajni. Jak widać murowana. Układ wewnątrz będzie wzorowany na paru zdjęciach, które posiadam z innych jednostek, na planach architektonicznych stajni KOP i na dalszym wywiadzie historycznym. Jak widać stajnia murowana. Ale przejdźmy do konkretów. Na dioramie przedstawiona zostanie nocna scena, po miłosnym spotkaniu szwoleżera i panny w stajni, na sianie... Nie ma obawy, scen brzydkich nie będzie, więc niepełnoletni zgorszeni nie będą. Na potrzeby dioramy dostarczono mi już następujący zestaw, który jest na ukończeniu: Legend Production 1/35 Szwoleżer będzie na sianie, przykryty derką, dziewczyna już ubrana będzie siedziała (na czym, jeszcze nie wiem). W dioramie wezmą udział także koniki oraz jakiś nieświadomy niczego i zaspany wartownik, idący za murem stajni... Firma M-Model Mam nadzieje, że projekt spotka się z zainteresowaniem kolegów... Edytowane 27 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Brawo za temat , mam głupie pytanie czy odwzorujesz tylko część stajni Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Tak, w zasadzie ściana, 3-4 boksy i kawałek terenu za ścianą, gdzie będzie pod murem wartownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 będziesz korzystał z tego koniopodobnego wyrobu M-modela? nie lepsze dragonowe koniki? mam parę koni na części.. jak byś chciał coś wymienić.. pomysły na dioramy masz rewelacyjne pochwaliłbyś się "naszą jest nocą", myślałem, że porzuciłeś tamten projekt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Ani Gdynia, ani "Nasza jest noc" nie zostały odstawione. W przypadku tej ostatniej, to od nowa buduję dioramkę, w mniejszej wersji, a figurki pary tańczącej w zasadzie już pomalowane, ale przyszły za późno na konkurs. Kończyłem 7TP. Koniki Dragona też mam, ale zależy mi na pozach tych koni z M-Model i na tym, że nie są w nic wyposażone - brak ogłowa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Aż się łezka w oku kręci Widd ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Fajny pomysł - esencja ułańskiej fantazji Tylko zrób dziewuchę rozebraną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Hehe, za późno Chciałem jednak zachować kulturę dioramy, gdyż wolę niedopowiedzenia, niż wulgarne walenie nagością w łeb Chyba każdemu podoba się bardziej coś czego nie widać, a kobiety od tamtego sierpniowego wieczoru nieco straciły na tajemniczości Poza tym wyobrażasz sobie startowanie np. na wystawie modelarskiej, a obok klasa Junior? Nie chciałem jednak iść w tym kierunku Figurka Legend 1/35 - jesteś pewien, że to dziewczyna z 1939 roku? Jak dla mnie żadnej ułańskiej fantazji w dioramie by nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Figurka Legend 1/35 - jesteś pewien, że to dziewczyna z 1939 roku? A co wtedy pończoch nie było ? Były powszechniejsze niż dziś, a panienka z Legend (powyżej) wygląda z amerykańskiego filmu a'la Pearl harbor. Jak dla mnie żadnej ułańskiej fantazji w dioramie by nie było fakt, nasi brali zanim zdążyła się rozebrać. Nie doceniasz chłopaków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 No i dalszy pakiet ustaleń historycznych - jak w przypadku uczestników projketu Wrzesień 1939 zawsze jak najbardziej rzetelnych Na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=ytFuAgDmx80 Znajduje się stajnia 7pułku ułanów. Po obu stronach lance, na lewo i prawo wyście ze stajni. Stanowisko konia A tu kolejna stajnia WP. Widać dokładnie stanowiska koni. Stajnia niemiecka Jendas, mam naprawdę robić z tego jarmark? Wolę jednak ubraną figurkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Spotkałem się z dwoma rodzajami stajni. Całe murowane - pruskie oraz mieszane murowano-drewniane carskie. Takie mieszane można jeszcze spotkać w Garwolinie oraz w Kraśniku. W Suwałkach byłem jakiś czas temu ale stajni nie pamiętam. To zdjęcie naszej z NAC najbardziej mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Własnie w kierunku tego Nacowskiego idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Znów pluję sobię w brodę, że nie zrobiłem kabiny bezcieniowej, cóż czas wreszcie się za temat zabrać. Szwoleżer. Figurka Legend składała się z samego torsu - reszta to całość z łóżkiem. Zamontowałem więc dwa druty i obkleiłem je masą. po przykryciu kocem będzie widać jedynie zarys nóg. Dziewczyna - kolory wybrała moja pani, za co jej bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Raport... Parę dni temu odlałem płytę gipsową. Płyta wyschła, zacząłem rzeźbić i bardzo szybko pękła... Musiałem więc podjąć kroki zaradcze, czyli pójść na łatwiznę. Poza tym, jak się okazuje, w jednej ze stajni 3 Pułku Szwoleżerów istniał napis na ścianie "Kobiety nie kochaj, bo Cię zdradzi. Kocha konia, on cię do szarży poprowadzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Widd, a nie myślałeś o piano-kartonie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Mnie ta "stajnia" podoba się. Będziesz mógł skupic się na wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Cięciwa, pierwszy raz, na poważnie robie budynek i wolę, jak pisze Jarekk, skupić się na wnętrzu, bo jak utknę na elewacji, to do września nie będzie stajni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Widze, że idziesz do przodu - to cieszy. PS. Może i tu mod sie zlituje i przeniesie kolege do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Widd - moje zdanie o tym zestawie znasz więc do boju ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Z tym do boju, to wychodzi raczej jak francuska ofensywa w 1939 roku Jak zamówi się coś w Jadar, to czekać trzeba na potwierdzenie, że mają w magazynie, dopiero wpłacasz i paczka priorytetowa zajmuje nieco dłużej Domek będzie u mnie dopiero za tydzień. Czy mod może ten temat przenieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEER Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 O kurcze, to jakaś kobieta z wyższych, i bogatych, przedwojennych sfer musiała być. Możliwe, że ze zwykłym kawalerzystą się spotykała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Odpuszę sobie reagowanie na prowokację Heer'a. Dziś otrzymałem wreszcie przesyłkę budynku w technice vacu. Kto robił wie, że można stracić cierpliwość Prace są na tym etapie: Krawędzie mają szarpane mury - sam budynek jest "Uszkodzonym warsztatem". Nie jestem w stanie w Vacu usunąć tych krawędzi, a więc będziemy musieli uznać, że to taka forma "urwania" muru na krawędziach dioramy Co myślicie, aby w tej przestrzeni przed wejściem do stajni umieścić motocykl Sokół 1000 z wózkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Sokoł 1000, w kolorze bordo, czarno-srebrne wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!!!!!!!! Żądamy Sokoła Chyba nikt nie ma nic przeciwko cywilnemu Sokołowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Czyli scena jak z "Jutro idziemy do kina"? Tak żołnierz przyjechał po pannę limuzyną cywilną pochodzącą z rekwiracji Jeśli zrobić Sokoła z wózkiem w wersji cywilnej (kolorowy) to wtedy musiałby pochodzić także z rekwiracji cywilnej z początku sierpnia 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi