Seb Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 (edytowane) Zrobię krótka przerwę i zabieram się za kolejnego Tygrysa. Tym razem będzie to wczesny Tygrys z frontu włoskiego. Bohaterem będzie "Strolch" z Kompani Mayer: Zdjęcie zrobiono w okolicach Anzio w 1944 roku. Kamo prawdopodobnie wyglądało tak: Będzie to duża improwizacja, bo tylko jest jedno zdjęcie tego czołgu. Do budowy modelu posłuży oczywiście Tygrys Tamiya + jak zwykle kilogram dodatków. W tej chwili brakuje mi tylko blaszek i porządnego aerografu 0,2 bo moja piwata po 4 modelach nadaje się do kosza. Pzdr Edytowane 9 Listopada 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 zbyt dużo danych na temat tego pojazdu chyba nie ma, ale powodzenia , PS:Dużo jeszcze tych tigerów czeka na warsztacie ;) ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Zawsze mi sie podobał ten wóz od kąd zobaczyłem tę fotke, bo chyba mało jest wozów z tej strony barykady z nazwami własnymi... Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Heh oczywiście na tej malowance Tiger otrzymał gąski późnego typu, zapewne wiesz o tym, ale czy możesz powiedzieć skąd ta malowanka pochodzi (jakie wydawnictwo)??? No generalnie miły pojazdy do tworzenia, daje z uwagi na małą dokumentację, duże pole do popisu. Zwłaszcza kamo będzie bardzo łatwe w nałożeniu, właściwie bez jakiegokolwiek schematu można malować z "łapki" - zresztą ja przy swoim Tigerze Wittmanna robię podobnie. PS: Na fotce widoczny jest fajnie odgięty lewy (patrząc od przodu) boczny błotnik, można się o to pokusić w modelu - na pewno uatrakcyjni Tigera. Oczywiście doglądam na bieżąco warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Oczywiście malowanka jak zauważyłeś ma babola z gąskami, ale na oryginalnym zdjęciu dobrze widać wczesne gąsienice. Rycina pochodzi z "Tiger I on western front" autor jakiś żabojad, nie pamiętam. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Prace spawalnicze kadłuba zakończone, Millliput White + jeden fototrawiony: Edytowane 9 Listopada 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Robótka zacna. Na razie miód malina i orzeszki. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko co to jest ten Milliput white? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko co to jest ten Milliput white Dwuskładnikowa Szpachla epoksydowa w kolorze białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Na razie początki widzę, jestem na podobnym poziomie ze swoim "tygryskiem"... czekam na dalsze updat'y. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 (edytowane) siewie napisał: Witam, mam pytanko co to jest ten Milliput white? Tak wygląda: Jak z tym pracować wyjaśniałem w tym wątku: viewtopic.php?t=12227 Dumo napisał: czekam na dalsze updat'y. Trochę dzisiaj z wieżą się pobawiłem, jarzmo ArmoScale: Pzdr Edytowane 9 Listopada 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Jak zwykle piękna robota. Nie chciałbyś w przyszłości pobawić się w składaka różnych wersji np. Tiger z Festung Posen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Bardzo dobry pomysł Boozy. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale tygrys był złożony z wieży wczesnej produkcji i podwozia średnie serii produkcyjnej. Jeżeli inaczej to prosze o poprawienie tego istotnego faktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 W planach mam hybrydę "F13" z Gruppe Fehrmann. W zasadzie ten model był kupiony pod ten projekt, ale nie mogłem nigdzie późnych kół zdobyć, ale na bank zrobię tego "F13". Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 Dzisiaj przyszła "biżuteria" do Tygrysa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Widzę, że Voyager dorzucił liny do zestawu. Jak oceniasz ich jakość? Dają radę, czy trzeba wymieniać na coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Widzę, że Voyager dorzucił liny do zestawu. Jak oceniasz ich jakość? Dają radę, czy trzeba wymieniać na coś innego? Do któregoś z poprzednich Tygrysów kupiłem osobny zestaw Voyagera z linami i wyciorem, ale tak jak wtedy i teraz nie wykorzystam tych lin. O ile same liny holownicze są ok to już ich żywiczne zakończenia mają zły kształt. Mam w zapasie zestawy lin Eureka XXL, bo to najlepsze zestawy na rynku i to krajowe W zestawie Voyagera znalazła się też cienka stalowa linka imitująca linę do naciągania gąsienicy, ale przez to że jest stalowa jej ułożenie na zaczepach tak, żeby niczego nie urwać graniczy z cudem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Wieża gotowa: Edytowane 9 Listopada 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Jak zwykle największa precyzja ;) Filigranowe detale w rodzaju zapięć na kosz i śrub na pokrywie wentylatora/wywietrznika(?) nadają uroku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QFLOWE Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Seb mam prośbę czy mógłbyś podać namiar na ten statyw na którym jest wieża? Nazwę albo producenta. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Co tu pisać. Ładnie i czysto, jak zwyke z resztą. mam prośbę czy mógłbyś podać namiar na ten statyw na którym jest wieża Jest to statyw do malowania, produkowany przez Tamiyę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Nazwę albo producenta. Z góry dzięki. W Polsce drogo stoi: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=1003879 Lepiej zawalczyć na wschodzie: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=TA%2074522 Swoją drogą, chyba też sobie kupię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Jak Ty zaginasz/formujesz te mikro zatrzaski ,że tak fajnie Ci wychodzą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 W Polsce drogo stoi:http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=1003879 Ja za swój dałem jesienią 50 zł Jak Ty zaginasz/formujesz te mikro zatrzaski ,że tak fajnie Ci wychodzą?? Zaginarka i cieniutka pęseta, bardzo żmudna robota mocno zakrapiana przekleństwami. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Na wstępie musze napisać, że kolejna super robota w Twoim wykonaniu. Powolutku ale do przodu. Wydaje mi się, że mniej roboty jest przy tych Tigerach niż przy IV, ale to właściwie zależy od tego jak dokładnie chcemy odwzorować pojazd i ile dodatków dokupimy. Zaginarka i cieniutka pęseta, bardzo żmudna robota mocno zakrapiana przekleństwami. Niestety ale też tego niecierpie, a przy braku zaginarki to dopiero masakra. Czekamy na kadłub. PS. Gdzie kupiłeś zaginarke i za ile jeśli można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi