Mors Napisano 1 Lipca 2009 Autor Share Napisano 1 Lipca 2009 Witajcie Zgodnie z obietnicą byłem dziś u lakiernika... kolor, który zakupiłem to Arancio Borealis. -> KLIK <- Wczoraj wieczorem szukałem listy kolorów dla Lambo i znalazłem taką stronkę -> KLIK <- a na niej opisy kolorków. Przez weekend mam nadzieję zasiąść nad malowaniem Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Mors wielkie dzięki - napewno się przyda . Z niecierpliwością czekam na postępy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Hmm kolorek ładny ale bardzo wrażliwy na światło , zobaczymy jak sobie poradzisz z nałożeniem go oraz z późniejszymi fotkami . Ps dobrze że poprawiłeś tyn dyfuzor . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 4 Lipca 2009 Autor Share Napisano 4 Lipca 2009 Witajcie Miałem się zająć wnętrzem, ale nie wytrzymałem... musiałem Wróciłem wczoraj z pracy, wszedłem do pokoju i usłyszałem głos w mojej głowie: "Musisz pomalować kaste... ona tego potrzebuje " Tak więc wziąłem się za przygotowania. Umyłem wszystko wodą z mydłem, wysuszyłem i nałożyłem podkład... tzn. samochodowy srebrny z palety Peugeot. Położyłem 2 warstwy mgły, odczekałem 10 minut i kolejne 2 warstwy mgły. Zdziwiłem się, bo w cieniu wyglądało, że jest równa warstwa srebrnego koloru.. ale pod światło widać, że w wieeelu miejscach przebija żółty kolor plastiku Stało się to czego się obawiam czasem jak maluję samochodówką... Pojawiła się delikatna pajęczynka w kilku miejscach. Oznacza to, że zbyt szybko/grubo położyłem te pierwsze warstwy. Lekarstwo - odczekać 20 minut od ostatniej warstwy, przeszlifować papierem 1500 na mokro i podjąć drugą próbę Plusem jest to, że te pierwsze malowanie mimo, że zareagowało miejscowo to zabezpieczyło plastik tworząc powłokę zaimpregnowaną farbą/rozpuszczalnikiem. Dzięki temu reszta podkładowania stała się formalnością. Umyłem wszystko wodą z mydłem, wysuszyłem, przetarłem ściereczką anystatyczną i zalałem znowu aero. Tak wyszło po kolejnych 4 warstwach mgły srebrnego koloru Wiem, że jeszcze żółć przebija, ale to już wystarczy, żeby dostać równy kolor. Poczekałem 30 minut, sprawdziłem czy gdzieś jakieś rzeczy do podszlifowania nie wyskoczyły, umyłem wodą z mydłem, wysuszyłem i zostawiłem na noc. Dziś rano zalałem aero zakupionym kolorkiem Arancio Borealis i nałożyłem 4 warstwy Fotki z ciepłego parapetu, który dla samochodówek się super nadaje jako suszarnia Po nałożeniu ostatniej warstwy zanim odłożyłem aero i zaniosłem kaste do okna, to już farba była sucha "na dotyk" więc paprochy się na nią nie chwycą Będę jeszcze kładł kilka warstw (może ze 6) ale to jak delikatnie usunę kilka paproszków, które się przychwyciły podczas malowania. c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Malowanie i kolorek super Tarcze hamulcowe jak dla mnie rewelacja Mam pytanko: Jak unikasz przylepiania się tych paprochów do malowanych części??? Mi stale coś musi się przylepic w takich ilościach że mnie padaka łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 4 Lipca 2009 Autor Share Napisano 4 Lipca 2009 Vybor89 Cieszę się, że Ci się podoba. Co do paprochów... miałem dokładnie takie same problemy jak Ty (i inni modelarze) w tym temacie. Problemem jest czas powierzchniowego wyschnięcia farby. Farby takie jak Humbrole długo schną i długo się bardzo długo lepią chwytając wszystko. Ja nie mam tego problemu bo maluję farbami samochodowymi - one są powierzchniowo suche w około 30 sek Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Kolory: http://www.lambocars.com/archive/paint.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 Witajcie!! Dłubu dłubu sobie dalej... Felgi... tragedia :( Nie sądziłem, że będę musiał szpachlować felgi... Szpachla, szlif, podkład Surfacer 1000 i znowu szlif... Na to przyjdzie czarny błyszczący i kolor... albo Aluminium, albo White Aluminium albo Duraluminium... jeszcze się nie zdecydowałem. Udało mi się w końcu dojść do porozumienia ze samym sobą odnośnie kolorów we wnętrzu Flok czarny na podłogę, kolory czarny + pomarańcza (Gunze H24 bo zbliżony do koloru kasty). Do tego uchwyty w drzwiach, okolice drążka skrzyni biegów i konsola środkowa w Tytanium będzie. Nawiewy - jeszcze nie wiem co z nimi zrobię. Jakieś drobne sprawy do retuszu pójdą. Siedzenia maluję drugi raz, bo poszły do kreta c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 "Walnij mu" czarne, satynowe fele Co do kolorów kasty i wnętrza -brak zastrzeżeń . Fajne połączenie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 "Walnij mu" czarne, satynowe fele Co do kolorów kasty i wnętrza -brak zastrzeżeń . Fajne połączenie Pozdrawiam. Jakoś nie leżą mi tutaj czarne fele więc pozostanę przy jakiejś "wersji" aluminiowego Ale dzięki za sugestię Co do kasty to jeszcze parę słów powiem Poświęciłem jej już 3 sesje malarskie (nie licząc podkładowania srebrnym) . Pierwsza - 4 warstwy. Szlif. Druga - 4 warstwy. Szlif. Trzecia - 2 warstwy. Jeszcze dwa malutkie paproszki mi się na dachu złapały więc będzie jeszcze jedna warstewka dla wyrównania zeszlifowanego miejscowo pigmentu na dachu. Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 Ja stawiam na aluminium lub na jakiś stalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 Więc czekam z niecierpliwością na fotki ukończonej kasty Felgi moim zdaniem powinieneś zrobic tak jak sam stwierdziłeś w aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Witajcie!! Popełniłem drugi raz ten sam błąd z Alcladem2 i mi zareagował z podkładem. Chciałem za szybko pomalować. Zamiast cienkich warstw chciałem dać jedną cienką i jedną grubą... efekt... koła w krecie, kolejne szlifowanie i podkładowanie. Już są po czarnym i jutro kładę kolor Durauminium, bo ładnie w nim wyglądały A tym czasem... komora silnika. Wielka szkoda, że Fujimi tak podchodzi do silników w modelach jak podchodzi. :( Ma to i dobrą stronę... nie trzeba aż tyle czasu poświęcać na silnik Można zrobić model dla odprężenia i "treningu" malowania i polerowania kast Blaszki na doloty... przykleiłem do płaskownika aluminiowego na CA Wyszlifowałem papierem 2000 i 2500 Pasta Fine z Tamiyi + filc na Dremelu 5000 obr/min Pasta Fine z Tamiyi + filc na Dremelu 8000 obr/min + filc na Dremelu 10000 obr/min Czarna Vallejo w zagłębienia i zaczęły się schody... 3 podejścia w różny sposób wszystkie zakończone fiaskiem - farba w zagłębieniach uległa w mniejszym lub większym stopniu wymazaniu... a miała pozostać :( W końcu stwierdziłem, że za bardzo przekombinowałem i trzeba sięgnąć po najprostszy z możliwych sposobów. Wziąłem bezczelnie czystą wykałaczkę i zdrapałem farbę c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Muszę przyznac, że na ostatnim zdjęciu cześc prezentuje się bardzo ładnie Oby tak dalej 3mam Kciuki i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Vybor89 cieszę się, że się podoba Dopiero taki rezultat mnie zadowolił... wcześniejsze próby albo kończyły się zarysowaniem powierzchni, albo wydłubaniem czarnego z zagłębień :( Jak poskładam komorę silnika, to wrzucę fotki jak wyszło w całości na dolotach Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Czarna Vallejo w zagłębienia i zaczęły się schody... 3 podejścia w różny sposób wszystkie zakończone fiaskiem - farba w zagłębieniach uległa w mniejszym lub większym stopniu wymazaniu... a miała pozostać :( Mogłeś najpierw dać podkład przeznaczony do malowania blaszek, a dopiero na niego czarną - farbka miała by lepszą przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Witajcie!! Mogłeś najpierw dać podkład przeznaczony do malowania blaszek, a dopiero na niego czarną - farbka miała by lepszą przyczepność. Wiem, ale nie widzę możliwości zapuszczenia podkładem samych wgłębień w elemencie... cała reszta miała pozostać w kolorze blachy więc musiałem sobie poradzić z czarną farbą, która wylazła mi na powierzchnie W końcu wygrałem z felgami Obiecywałem komorę silnika - tak jak mówiłem... bez szaleństw, bo nie ma tutaj z czym poszaleć. Trzeba jeszcze to i owo poprawić i dorobić c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 No jak narazie pięknie ci idzie . Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommi Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Komora silnika miodzio fele też niczego sobie Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Nieźle panie oj nieźle, tylko te felgi coś mi się nie widzą, może to wina fotki [perspektywa]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 20 Lipca 2009 Autor Share Napisano 20 Lipca 2009 Witajcie!! Dzięki Panowie za miłe słowo Motywuje mnie ono do dalszej systematycznej pracy :P Nieźle panie oj nieźle, tylko te felgi coś mi się nie widzą, może to wina fotki [perspektywa]. Fliper_nx fakt... ta fota nie pokazuje tych felg zbyt ładnie. Może te będą miały lepszą perspektywę Podziałałem też pedały w końcu Bez szaleństwa Dawali takie paskudztwo w zestawie Wymieniłem na blachy c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 Witajcie!! Po ciężkich bojach wewnętrze Gallardo jest gotowe w 90% Deska dostała zegary i pomalowałem środkowy panel na Titanium z MM tak jak uchwyty w drzwiach. Wkleiłem pomalowane szyby na zegary. Wklejałem na Mikro Kristal Klear... schnęło pond dobę zanim zrobiło się przezroczyste Potem domalowałem parę przełączników i inne graty na konsoli i poskładałem to w całość. Patrząc na te stado części stwierdziłem, że mogę już wnętrze poskładać do kupy, co też prędko uczyniłem. Fotele też już gotowe. Drobne retusze tu i tam jeszcze będą. Siłą rozpędu "kupiłem" płachtę materiału na pasy bezpieczeństwa. Przyznaję, że będzie to moje pierwsze starcie z pasami w modelu Bardzo żałuję, że w Enzo nie zrobiłem... No trzeba wracać do kasty, bo kończy się front robót c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Fele jednak nie takie złe, a wnętrze ciekawe, czy tylko nie powinno być więcej detali pomalowanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 Witajcie!! Jakoś mało ludzików, ale ja się nie gniewam Czy wam się podoba czy nie, to i tak dokończę ten model Fele jednak nie takie złe, a wnętrze ciekawe, czy tylko nie powinno być więcej detali pomalowanych ? Miało być, ale z uwagi na brak pomarańczowego flock'u musiałem zmienić rozkład kolorów we wnętrzu. Zrobiłem pasy... zwykła kartka malowana czerwoną farbą, pocięta na paski, pozaszywana cyjanoakrylem i układana "na wodzie" już bez kleju Tutaj jeszcze bez "byczka na zapince i bez śrub mocujących pasy za siedzeniem. "Byczki" na pasy z zestawu blach robione tą samą techniką co blachy na silniku, czyli skrobanka wykałaczką. Kierownica sobie schnie, jeszcze małe retusze i będzie gotowa Słaba ta fota kierownicy wyszła :( c.d.n... Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Wnętrze super Podoba mi się przede wszystkim dzięki kolorystyce, a już najbardziej to pasy. Podoba się i model masz skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi